Advertentie
sociaal / Nieuws

Gehandicapten in thuiszorg 'innovatief en goed'

Alle inwoners van de Kaag en Braassem kunnen hulp in de huishouding krijgen voor slechts 7,50 per uur, met steun van de gemeente.

26 augustus 2015

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) steunt de gemeente Kaag en Braassem in haar plan verstandelijk gehandicapten werkervaring op te laten doen in de thuiszorg. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de SP. Van Rijn noemt het tweejarig project een ‘innovatieve en goede werkwijze’.

7,50
Alle inwoners van de Kaag en Braassem kunnen hulp in de huishouding krijgen voor slechts 7,50 per uur. En daarvoor krijgen ze dan niet één hulp, maar twee. Naast een professionele hulp van één van de thuishulporganisaties waar de gemeente een contract mee heeft, komt er ook iemand met een lange afstand tot de arbeidsmarkt mee om het vak te leren en werkritme op te doen. Het loon van de professional wordt door de gemeente aangevuld tot het cao-loon. Kaag en Braassem betaalt dit uit het extra budget dat werd toegekend om de grootste problemen in de huishoudelijke hulp op te vangen.

Goedkoop alternatief
De SP stelde aan Van Rijn vragen over de gang van zaken in de gemeente. Kamerleden Renske Leijten en Sadet Karabulut noemden het daarin ‘schokkend dat duizenden thuiszorgmedewerkers ontslagen worden en gehandicapten en werklozen hiervoor als goedkoop alternatief worden ingezet’. Ook noemden ze het ‘te gek voor woorden’ dat ontslagen thuiszorgmedewerkers hetzelfde werk zouden moeten doen als wederdienst voor een uitkering.

Geen ontslagen
Volgens wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO Kaag en Braassem, zorg en welzijn) zit de zaak in zijn gemeente anders in elkaar. ‘Wij hebben de bezuinigingen van 40 procent op de huishoudelijke hulp op kunnen vangen zonder dat er mensen ontslagen werden bij de thuiszorg. Toch hebben we een beroep gedaan op het budget dat de Tweede Kamer beschikbaar heeft gesteld. We hebben nagedacht hoe we dat geld duurzaam konden investeren in de thuiszorg en zijn toen met dit plan op de proppen gekomen.’

Geen tegenprestatie
Hij benadrukt dat mensen die volgens de Wmo recht hebben op huishoudelijk hulp, deze krijgen. Ook krijgen de mensen die in de thuiszorg werken het salaris waar ze recht op hebben. De mensen met een verstandelijke beperking, of mensen die op een andere manier een lange afstand tot de arbeidsmarkt hebben, krijgen door het werk ervaring en werkritme opdoen. Aan het eind van de training, krijgen ze een certificaat en kunnen ze als thuishulp aan de slag. ‘We verplichten mensen vanuit de sociale dienst niet om dit te doen’, aldus Schoonderwoerd. ‘Het is dus geen tegenprestatie voor een uitkering.’ Hij is dan ook blij met de steun van staatssecretaris Van Rijn.

Verdringing
Het project loopt nu een paar maanden en er is voldoende belangstelling van uitkeringsgerechtigden voor een ‘traineeship’ in de thuiszorg. Sterker nog, de gemeente is nu op zoek naar meer mensen die van de schoonmaakdienst gebruik willen maken. Vrees voor verdringing of concurrentievervalsing is er volgens Schoonderwoerd niet. Er zijn niet veel commerciële schoonmakers aan het werk bij particulieren. ‘En of we hiermee de zwarte schoonmaker verdringen, dat gaat ons niet zoveel aan.’ Er is twee jaar lang 89 duizend euro beschikbaar voor het project. De gemeente wil zich niet vastleggen op een aantal certificaten dat dan uitgegeven moet zijn. 'Het gaat erom dat het een duurzaam project is voor deze mensen, maar over de hoeveelheid doe ik geen uitspraak.'

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lekker vol register
Duurzaam projekt? Duurzaam in de bijstand houden zeker....de zogenaamde vrijwilligheid is vaak een wassen neus. Mensen worden gedreigd met korting op hun uitkering als ze niet meewerken. Of dit in deze gemeente ook zo is , kan ik niet beoordelen. Wat is de volgende stap? Met het certificaat in de hand voor een schamele uitkering zonder begeleiding in de schoonmaakdienst? Dat gebeurt al in verschillende gemeenten, overigens zonder certificaten. Dat certificaat is voor de schone schijn. Leg 1 euro per uur bij en mensen hebben gewoon minimumloon en zijn van het absurde bijstandsregime verlost.
Han de Laar
Ik vind het misbruik.

En goedkoop voor de overheid die nu ineens vindt dat de hulp wel nodig is.

Gewoon betalen ook meer dan het minimum.

Dit is echt de meest bizarre stomste tijd die we ooit in Nederland gekend hebben.

We moeten terug naar 2014 toen ons land nog normaal was.
Mw Dikkers
2voor de prijs van 1! Binnen de kortste tijd 1 met een beperking die hulp moet bieden, maar zelf hulp behoeft.

Een heel slecht idee meneer van Rijn! Het lijkt wel of Den Haag zich bewust afzondert van de rest van Nederland.

Graag heel snel verkiezingen.
Marinus van den Brink / ouder van een dochter met een verstandelijke handicap
Ik heb het artikel gelezen van de Landelijke Cliëntenraad over het bepalen van het arbeidsvermogen van mensen uit de VG sector door UWV.

Als er niet in het dossier staat dat iemand dagbesteding heeft vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) of vanuit de oude AWBZ, dan wordt deze persoon, ook al kan zij/hij aantonen dagbesteding te krijgen, opgeroepen voor een herkeuring met betrekking tot de Wajonguitkering.

Degenen die "stage" gaan lopen hebben dus een hele grote kans hun Wajonguitkering gedeeltelijk of geheel te verliezen, want UWV zal constateren dat zij arbeidsvermogen hebben.

Bezuinig je fijn aan twee kanten.

De ombudsman heeft helemaal gelijk, het gaat niet om het welzijn van de burgers, maar om botte bezuinigingen

Ria Huisman / directeur
Het klinkt allemaal prachtih om vg sector aan het werk te krijgen. Wat bereik je ermee het omgekeerde gaat een paar keer goed en dan heeft de vg zelf wmo thuiszorg nodig.

Kost bakken geld die over de balk gaan, en niet iedere zorgontvanger zit te springen om 2 personen over de vloer te krijgen, die mag je dan ook wel een vergoeding geven voor opleiding thuiszorgmedewerker.

Bespaart de wmo nl dagbestedingskosten.
Advertentie