Advertentie
sociaal / Nieuws

SP wil gemeentelijk basispakket zorg

Er moet een einde komen aan de rechtszaken die mensen starten om de zorg te krijgen die ze nodig hebben, vindt de SP. Daarom komt de partij dinsdag met een initiatiefnota om een gemeentelijk basispakket voor thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning in te voeren.

14 april 2015

Er moet een einde komen aan de rechtszaken die mensen starten om de zorg te krijgen die ze nodig hebben, vindt de SP. Daarom komt de partij dinsdag met een initiatiefnota om een gemeentelijk basispakket voor thuiszorg, dagbesteding en mantelzorgondersteuning  in te voeren.

Grote verschillen
De decentralisaties van zorgtaken die per 1 januari 2015 zijn ingegaan hebben tot doel de zorg dichter bij de mensen te brengen en de gemeenten in staat te stellen meer maatwerk te leveren in hun dienstverlening aan de burger. Volgens de SP worden de verschillen echter te groot. 'Het is onacceptabel dat er grote verschillen tussen gemeenten zijn in de zorg die mensen kunnen krijgen. Met dit basispakket maakt het niet uit waar je woont. Je hebt recht op de thuiszorg en dagbesteding die je nodig hebt.'

Achterlijke minutenverantwoording
Volgens het plan wordt de zorg die mensen nodig hebben bepaald door de cliënt en de professional samen. 'Dan zijn we ook meteen van de achterlijke minutenverantwoording af. Zo pakken we meteen de bureaucratie aan,’ zo stelt Kamerlid Renske Leijten in een persbericht.

Pakket uitbreiden
Voor zaken als vaccinaties en consultaties van jeugd bestaat al een gemeentelijk basispakket. Leijten wil dat pakket uitbreiden met thuiszorg, dagbesteding, individuele begeleiding en mantelzorgondersteuning. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De SP heeft helemaal gelijk. Het rijk heeft deze taken alleen over de schutting gekieperd omdat het zelf te laf was om pijnlijke maatregelen te nemen. Nu ontstaat er een wirwar aan willekeurigheid waardoor je in de ene gemeente wel en in de andere geen recht hebt op een traplift. In die ridicule context draait het rijk gemeenten tussentijds nog eens extra de duimschroeven aan door tijdens het spel de regels te veranderen en gemeenten extra kortingen op te leggen. Ab met d'n Kroam!
Jan
Prima idee. En ga nog verder zou ik zeggen. Landelijk vaststellen wat de tarieven maximaal mogen zijn. En ook landelijk de contracten voorschrijven, zodat de zorgbedrijven altijd weten waar ze aan toe zijn. Kortom, de gementen gewoon uitvoerders maken.
Jacques Wartna / uitgewerkt
Goed plan. Geeft houvast, zowel voor de gemeente als de zorgafnemer en de zorgleverancier.
Advertentie