Gemeente verkiest commerciële partij boven sociaal initiatief
In Amsterdam en Rotterdam kunnen sociale ondernemingen niet opboksen tegen goedkopere aanbieders.
Veelgeprezen sociale initiatieven om energiearmoede aan te pakken, zoals de Fixbrigade in Amsterdam, leggen het af tegen commerciële partijen. Tientallen omgeschoolde werklozen dreigen op straat te belanden omdat ze niet goedkoop genoeg zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Bij de Fixbrigade in Amsterdam werden tientallen werkzoekenden en stagiairs opgeleid tot ‘fixers’ om mensen met een laag inkomen te helpen hun huis energiezuiniger te maken. Het buurtinitiatief werd geroemd, maar is ten dode opgeschreven doordat het een nieuwe aanbesteding van de gemeente Amsterdam heeft verloren. Een andere partij mag nu duizenden woningen energiezuiniger maken.
Commerciële tender
Voor de Fixbrigade kwam het nieuws binnen ‘als een donderslag bij heldere hemel’, is te lezen in het AD. Jannekee Jansen op de Haar van de Fixbrigade Amsterdam zag de bui al hangen toen er een commerciële tender werd uitgeschreven. Zij waarschuwde het Amsterdamse college van tevoren voor het feit dat hun werk zich niet in zo’n aanbesteding liet vangen. Maar voor de verantwoordelijk wethouder wogen andere zaken klaarblijkelijk zwaarder: de winnaar was maar liefst twee miljoen euro goedkoper en van een vergelijkbare kwaliteit.
Lokaal
Een tegenvaller voor de Fixbrigade Amsterdam. Per 1 januari staan hierdoor waarschijnlijk tientallen mensen op straat. Dat terwijl de meeste werknemers een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dat zij aan het werk worden gezet is van onschatbare waarde, benadrukt Jansen op de Haar. ‘Er lijkt weer een keuze gemaakt te zijn puur op kosten’, vertelt Annerike Hekman. Zij is projectleider energietransitie van LSA Bewoners, een vereniging van bewonersinitiatieven. Volgens haar is er niet gekeken naar de relatie met bewoners, en de extra opbrengsten die dat met zich meebrengt. ‘Een lokaal initiatief kijkt veel meer wat het voor de buurt kan betekenen’, zegt de projectleider tegen de krant. Wat Hekman betreft zouden gemeenten sociale meerwaarde veel steviger als voorwaarde van de aanbesteding moeten meenemen.
Tijdelijke contracten
In Rotterdam kunnen dergelijke initiatieven evenmin opboksen tegen goedkopere commerciële partijen. Daar heeft het eveneens geprezen WijkEnergieWerkt besloten een nieuwe aanbesteding van de gemeente zelfs helemaal links te laten liggen. Ook bij die klussenbrigade werd het werk gedaan door mensen die daarvoor een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Josee van Linschoten, van WijkEnergieWerkt, durft echter niet mee te doen aan de nieuwe aanbesteding. ‘Dan zou ze met tijdelijke contracten moeten gaan werken, terwijl ze juist langdurig in het opleiden van mensen wil investeren’, schrijft het Algemeen Dagblad.
Meerwaarde
Bas Ruis van Fixbrigade Nederland vreest dat er veel meerwaarde verloren gaat als goedkopere commerciële partijen, zonder lokale wortels, met de opdrachten aan de haal gaan. ‘Het gaat niet om een studentje langs de deur met een iPad’, benadrukt hij. ‘Het is netwerken, heel secuur iets opbouwen. Zodra je dat allemaal voor elkaar hebt gebokst, praat je ook over gedragsverandering. Dan ga je die woning aanpakken en daarna kom je nog eens terug, vraag je wat mensen er zelf aan gaan doen. Het heeft meer tijd nodig.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.