Advertentie
sociaal / Nieuws

35 miljoen voor 'energiefixers' in kwetsbare wijken

Het kabinet wil hiermee energiearmoede tegengaan

19 april 2023
verwarming / energiearmoede
ANP / Richard Brocken

Om de meest kwetsbare wijken te ondersteunen reserveert het kabinet 35 miljoen euro voor de inzet van ‘energiefixers’. Het rijk wil hiermee energiearmoede tegengaan.

Specialist vergunningen

Latentis in opdracht van Gemeente Horst aan de Maas
Specialist vergunningen

Contractmanager Ruimtelijke Uitvoering

JS Consultancy
Contractmanager Ruimtelijke Uitvoering

Woensdag kwamen burgemeesters en ministers samen om te praten over de gezamenlijke inzet rond het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Dit programma richt zich op het verbeteren van de omstandigheden in twintig ‘stedelijke focusgebieden’ in 19 steden. In deze gebieden staat de leefbaarheid en veiligheid onder druk. Problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid stapelen zich op. Om deze stapeling van problemen te doorbreken moet volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) onder andere de woonsituatie worden verbeterd. 

Drie vliegen in één klap

Tijdens deze bijeenkomst stelden de aanwezige burgemeesters voor om een deel van de beschikbare rijksmiddelen voor energiearmoede in te zetten om in de wijken zelf ‘energiefixers’ op te leiden. Zij moeten kwetsbare huishoudens in huur- en koopwoningen helpen om op korte termijn hun energieverbruik te verlagen. Deze huishoudens krijgen ‘energieadvies’ en komen in aanmerking voor energiebesparende maatregelen.

De bewindslieden reageerden positief. ‘Met het opleiden van energiefixers in de wijk slaan we drie vliegen in één klap: verduurzaming, het aanpakken van energiearmoede en mensen begeleiden naar de arbeidsmarkt’, aldus De Jonge. Ook minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt het opleiden van energiefixers in de wijk ‘een goed idee’. ‘Een baan biedt perspectief, geeft zelfvertrouwen en draagt bij aan de samenleving. Juist in wijken waar de leefbaarheid onder druk staat is dat heel belangrijk.’

Vereenvoudigde financieringsstroom 

Daarnaast bespraken de burgemeesters en ministers hoe de financieringsstroom vanuit het rijk voor gemeenten meer integraal opgezet kan worden. Nu gaan verschillende budgetten vaak in aparte stromen naar gemeenten. Het rijk bekijkt hoe de aanvragen, monitoring en verantwoording van rijksmiddelen vereenvoudigd kunnen worden. 

Eerder maakte het kabinet versneld 200 miljoen euro vrij om energiearmoede tegen te gaan. Hiervan is 35 miljoen euro specifiek gereserveerd voor de twintig stedelijke focusgebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Een deel van deze 35 miljoen euro wil de regering besteden aan het opleiden van energiefixers.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie