Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Turbosanering’ voor Haagse schuldjongeren

Haagse jongeren met grote schuldenproblemen krijgen een integraal hulpplan en twee jaar lang intensieve begeleiding door de gemeente, gericht op gedragsverandering en verbetering van de woon-, leef- , en werksituatie.

19 april 2019
schulden.jpg

Aegon en ING stellen negen ton beschikbaar om Haagse jongeren met schulden te helpen. Het geld gaat in het Jongerenperspectieffonds (JPF), een publiek-private samenwerking die de jongeren helpt met een ‘turbosanering’.

Bank en verzekeraar voeden revolverend fonds

Het JPF is het eerste revolverend fonds voor het sociaal domein. Het wordt bijgevuld doordat deelnemende partijen, waaronder de gemeente, kosten besparen ten opzichte van de situatie waarin de schuldenproblemen van de jongeren voortduren. Dertig procent van die besparingen wordt teruggestort in het fonds.

Haagse jongeren met grote schuldenproblemen krijgen een integraal hulpplan en twee jaar lang intensieve begeleiding door de gemeente, gericht op gedragsverandering en verbetering van de woon-, leef- , en werksituatie. Het JPF treft ondertussen een regeling met de schuldeisers, waardoor de jongere mentaal weer op krachten komt om aan een toekomstperspectief te werken. Het saneringskrediet wordt een schuld tussen de jongere en het JPF, die naar draagkracht kan worden afgelost in geld of natura. Ook moeten de deelnemers een tegenprestatie leveren in de vorm van een maatschappelijke stage van een jaar, en moeten zij op zoek naar werk of een opleiding.

Het JPF hielp sinds de start van de pilotfase in 2016 al 53 jongeren. In de huidige projectfase worden 100 jongeren geholpen met een tweejarig traject. Nu het fonds is bestendigd, is het de bedoeling dat dit jaar 200 jonge schuldenaars het traject instromen. De gemiddelde schuld van een deelnemende jongere bedraagt zo’n 15.000 euro. Het saneringskrediet bedraagt gemiddeld zo’n 10 procent van de schuld. De begeleidingskosten komen per jongere gemiddeld neer op 5.000 euro. Onder meer de gemeenten Almere, Amsterdam, Delft, Ede, Enschede, Maastricht, Haarlem en Rotterdam hebben belangstelling een pilot naar JPF-model te gaan draaien. De Haagse wethouder Bert van Alphen (sociale zaken, GroenLinks) laat weten dat hij het project graag ziet uitgroeien tot staand beleid.  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Zuid Korea pakte het schuldenprobleem van jongeren heel wat fundamenteler aan.



Banken hadden jongeren aan een enorme schuldenberg geholpen door op ruime schaal credit cards uit te zetten. Volgens de regering hadden zij die schuldenberg daarom aan zichzelf te wijten.



De regering dwong de banken alle schulden kwijt te schelden.



Moraal van het verhaal: 'Haal de oorzaak van het probleem weg en stel de veroorzakers voor alle gevolgen aansprakelijk'.

Dat doet pijn en die pijn hebben banken nodig om hun gedrag fundamenteel te veranderen.
Knettergekke idioten. / Knettergekke idioten.
nettergek!



Patat, brommers, merk kleding, sieraden, patsen, stoer doen, drank, drugs, pillen, feestjes, daardoor in de schulden en dan ook nog hulp op kosten van de belastingbetaler?



Jullie zijn knettergek geworden. Zet ze in een overheidsfabriek en laat werken ze iedere cent terug betalen, nu pamperen jullie deze “sneeuwvlokjes” generatie waardoor ze niets leren en als tere kasplantjes blijven bestaan. Dit soort mafkezen met een vergroeiing, te weten “permanent de pootjes in de lucht”, kost ons handenvol geld, ga het geld maar halen bij de verzakende ouders en/of betrokkene zelf, maar je blijft van mijn geld af!



Knettergekke idioten.
Advertentie