Advertentie
sociaal / Nieuws

'Ook middeninkomens komen in financiële nood'

De naschokken van de coronacrisis kunnen voor een stijging van 20 procent aan financiële hulpvragen zorgen.

08 juni 2022
shutterstock---corona---spaarpot---inkomen.jpg

De coronasteunpakketten zijn stopgezet en de energieprijs gaat door het dak. Die stapeling van tegenslagen zorgt voor een golf aan schuldproblemen, ook bij groepen die normaal gesproken het hoofd boven water kunnen houden.

Adviseur Informatiebeveiliging

BMC
Adviseur Informatiebeveiliging

Beheerder Omgevingsdocumenten

JS Consultancy
Beheerder Omgevingsdocumenten

Koopwoning

Dat constateert de NVVK, de vereniging voor financiële hulpverleners, in haar jaarverslag. ‘Niet alleen mensen met een minimuminkomen ervaren nu problemen', zegt NVVK-voorzitter Marco Florijn. 'We zien een nieuwe groep hulpvragers bij mensen met lagere middeninkomens. Mensen met een baan, met een koopwoning. Die je normaal niet vaak tegenkomt in de schuldhulpverlening.'

Hulpvraag groeit

De naschokken van de coronacrisis kunnen de komende tijd zorgen voor een flinke stijging aan financiële hulpvragen, blijkt uit onderzoek van de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van de NVVK. Wel is er nog veel onzekerheid over de toekomst: de hulpvraag groeit, volgens de berekening, met 3 tot 20 procent. De NVVK verwacht echter dat de werkelijke stijging dichter bij de 20 dan de 3 procent zal liggen – onder andere omdat het effect van de geëxplodeerde energieprijs nog niet is meegenomen in de prognoses.

'We zien een nieuwe groep hulpvragers. Mensen met een baan, met een koopwoning.'

Marco Florijn

Loketten

De nieuwe hulpvragers zijn nu echter nog niet in beeld bij de schuldhulpverlening. Het aantal aanmeldingen bij de schuldhulpverlening was in 2021 vrijwel gelijk aan het vorige jaar. Het aantal schuldregelingen dat werd troffen, daalde zelfs. Schuldhulpverleners merkten tijdens de coronalockdowns dat mensen, vanwege de contactbeperkingen, minder goed hun weg naar de loketten van de schuldhulpverlening vonden.

Vroegsignalering

Wel lijken ondernemers steeds grotere schulden te hebben. De gemiddelde schuld van ondernemers die zich melden met een hulpvraag, steeg in 2021 van 95.000 tot bijna 113.000 euro. Dat zou een teken kunnen zijn dat de coronacrisis inderdaad financiële gevolgen heeft voor deze groep. De gemiddelde schuld van particulieren is overigens juist gedaald: van 39.000 tot ongeveer 37.000 euro. De NVVK verwacht dat dit te maken heeft met een sterkere inzet op vroegsignalering, waardoor schuldproblemen eerder in beeld komen. Sinds begin 2021 is vroegsignalering van schulden een wettelijke verplichting.

Minimumloon

De NVVK werkt op verschillende manieren aan verbetering van de schuldhulpverlening. Maar om de diepere oorzaken van schuldenproblematiek aan te pakken, is de overheid aan zet, meent de vereniging. Het verhogen van het minimumloon en de uitkeringen, en het dempen van prijsstijgingen van bepaalde producten, kunnen bijvoorbeeld helpen om de schuldengolf te breken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie