Afbetaling omgekeerd: Eerst schuld, dan pas incassokosten
Staande praktijk is dat bij het afbetalen van schulden in eerste instantie de incassokosten en de rente worden betaald.
De toerekenvolgorde bij het afbetalen van schulden wordt in de toekomst omgedraaid. Een motie van Don Ceder (ChristenUnie) en Merlien Welzijn (NSC) om dat te bewerkstelligen werd unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. Nu is het zo dat van aflossingen door schuldenaren eerst de incassokosten en de rente wordt betaald. Pas daarna wordt het bedrag in mindering gebracht op de openstaande schuld.
Schuldenindustrie
Volgens Ceder en Welzijn houdt dit de schuldenindustrie in stand. Omdat de openstaande schuld niet afneemt blijven de kosten namelijk stijgen. In juli van dit jaar riep de Consumentenbond ook al op dit te veranderen. ‘Het gevolg is dat sommige consumenten langdurig betalen voor telkens weer opstapelende kosten’, aldus directeur Sandra Molenaar toentertijd.
'Overheid moet het goede voorbeeld geven'
In de motie schrijven de indieners dat het zowel symbolisch als materieel uitmaakt als eerst de openstaande schuld wordt afbetaald en daarna de rest. Volgens Ceder en Welzijn laat de huidige regelgeving al de ruimte om de volgorde om te draaien, en zou daarom de overheid ‘het goede voorbeeld’ moeten geven. Begin 2025 wil de Kamer geïnformeerd worden over de stappen die het kabinet gaat nemen. Staatssecretaris Jurgen Nobel oordeelde positief over de motie.
8,5 miljard per jaar
Problematische schulden van huishoudens kosten de maatschappij jaarlijks op zijn minst 8,5 miljard euro, of ongeveer 1 procent van het bruto binnenlands product, zo bleek afgelopen juni. Dit terwijl de totale openstaande problematische schuld van Nederlandse huishoudens ongeveer 3 miljard euro bedraagt.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.