Advertentie
sociaal / Nieuws

Oproep Consumentenbond: stop de schuldenindustrie

Het systeem van schulden incasseren moet op de schop. Dat vindt de Consumentenbond.

ANP
10 juli 2024
Schulden
Pixabay

Het systeem van schulden incasseren moet op de schop. Dat vindt de Consumentenbond, die staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) in een brief oproept maatregelen te nemen. ‘Bedrijven zouden geen geld mogen verdienen aan andermans schuld. En de kosten mogen niet zó oplopen dat consumenten daardoor steeds dieper in de problemen komen.’

Opgaveregisseur

Gemeente Losser
Opgaveregisseur

Inkomensconsulent in Roermond en omgeving

BMC
Inkomensconsulent in Roermond en omgeving

Problematische schulden

De bond geeft aan dat een op de elf huishoudens problematische schulden heeft. ‘Tegelijkertijd verdient de schuldenindustrie miljarden aan de ellende van consumenten’, aldus de bond, die dit immoreel en maatschappelijk onverantwoord noemt. ‘We moeten af van bedrijven wier businessmodel is gebaseerd op het innen van incassokosten. In 2022 was de gemiddelde winstmarge van incassobureaus 46 procent. Dat zegt genoeg’, zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar.

Incassokosten

De Consumentenbond wil dat bij consumenten met schulden alleen daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening worden gebracht. ‘De hoogte van incassokosten is nu afhankelijk van de hoogte van de vordering. Maar eigenlijk is dat heel raar. Of je nu een brief stuurt vanwege een schuld van 50, 500 of 5000 euro, die administratieve handeling wordt er niet duurder door’, aldus Molenaar.

Toerekenvolgorde

Daarnaast wil de bond dat de zogenoemde toerekenvolgorde wordt omgedraaid. ‘Als iemand met schulden nu een bedrag aflost, dan wordt dat eerst in mindering gebracht op de incassokosten, dan op de rente over de schuld en tenslotte pas op de openstaande schuld. Het gevolg is dat sommige consumenten langdurig betalen voor telkens weer opstapelende kosten’, legt de directeur uit.

Opkopen van schulden

Verder moet er volgens de bond een verbod komen op het opkopen en doorverkopen van schulden. ‘Zo'n opkopende partij heeft totaal geen binding met consumenten of benul van de oorspronkelijke vordering. De menselijke maat mist. Bovendien moet het bedrijf het geld dat het betaalde voor die bulk aan schulden, terugverdienen. En dat gaat maar al te vaak over de rug van de schuldenaren’, aldus de bond.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ofwel iets krachtiger uitgedrukt, hier hebben commerciële lijkenplukkers weer een dikke boterham ontdekt omdat knullige wetgeving dit blijkbaar nog steeds toestaat.
zie:
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/wet-kwaliteit-incassodienstverlening
Hielco Wiersma
Prima, dus de Rijksoverheid moet zichzelf ook corrigeren (o.a. bij het innen bekeuringen, verkeersboetes). Gelijktijdig ook repressief beleid voeren ten aanzien van de mogelijkheden om schulden te maken (o.a. kopen op afbetaling e.d.). Dit speelt overigens al jaaaaaren.
Advertentie