Campagne om problemen rond schuldenindustrie te beëindigen
Er moet een einde komen aan de problemen rondom de schuldenindustrie, vinden de initiatiefnemers van de campagne Schuldvrij!. Met concrete voorstellen voor oplossingen hopen de initiatiefnemers de lokale politiek in beweging te brengen.
Er moet een einde komen aan de problemen rondom de schuldenindustrie, vinden de initiatiefnemers van de campagne Schuldvrij!. Met concrete voorstellen voor oplossingen hopen de initiatiefnemers de lokale politiek in beweging te brengen.
Lokale politiek benaderen
Jesse Frederik (De Correspondent), Ester Gould en Sarah Sylbing (regisseurs van documentaireserie Schuldig) en Annemarie Gehrels willen dat de problemen rondom de schuldenindustrie aan bod komen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Aangeziende politieke agenda’s momenteel worden samengesteld is het volgens hun zaak om juist nu oplossingen voor de schuldenproblematiek aan te dragen bij lokale partijen.
Nieuwe dingen proberen
Gemeenten kunnen veel doen om mensen met schuldproblemen te helpen, ook al worden de problemen volgens de initiatiefnemers door het Rijk veroorzaakt. ‘Er is steeds meer ruimte om iets nieuws te proberen. En iets nieuws, dat is hard nodig.’ Onder meer experimenteren met het overnemen van schulden, schuldhulpverleners een eigen bureaucratievrij budget geven en meer samenwerking tussen gemeenten en corporaties en nutsbedrijven kunnen volgens de campagnevoerders bijdragen aan oplossingen.
Besparen door ‘verlammende stress’ weg te nemen
Met de oplossingen kan er bespaard worden op bewindvoerderskosten, schuldhulpverlening, uitkeringen, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en ziekteveruim. ‘Ga maar na: momenteel kost drie jaar een bewindvoerder aanstellen zo’n 5.000 euro. En dan is er aan het eind van de rit vaak bijna niks opgelost. Voor datzelfde geld kun je ongeveer 50.000 euro aan schulden opkopen en oplossen. Mits de schuldeisers, zoals gebruikelijk, akkoord gaan met 10 procent.’ Als goed voorbeeld worden gemeenten Den Haag en Leiden aangehaald. ‘De verlammende stress valt weg door het schuldopkoopprogramma en er ontstaat ruimte om verder te kijken.’
Initiatiefnemers vragen mensen die enthousiast zijn over de oplossingen om deze –met een persoonlijke motivatie- te e-mailen naar lokale partijen en de oproep te delen met de eigen omgeving.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De belastingbetaler draait dus op voor de schulden van personen die de tering niet naar de nering kunnen zetten?
Sjoeg Hartholt schrijft er ook weer niet bij wat dit ''programma'' kost.
(och we zijn nu schuldenvrij en we kunnen wel weer wat schulden aan gaan)