Ook fouten bij berekening Wajong
Uit interne rapporten blijkt dat bij de uitvoeringsinstantie al langer bekend is dat er fouten worden gemaakt.
Het UWV heeft, net als bij de arbeidsongeschiktheidsuitkering, ook fouten gemaakt bij het berekenen van Wajong-uitkeringen. Dat schrijven EenVandaag en het AD op basis van hun eigen onderzoek. Uit een interne steekproef bij het uitvoeringsinstituut zou blijken dat maar 58 procent van de beoordelingen met zekerheid klopt.
1 op tien sowieso verkeerd
In tien procent van de gevallen is de beoordeling zeker verkeerd. Bij de rest van de gevallen is niet duidelijk of het UWV wel de juiste beoordeling heeft gemaakt. De Wajong, de uitkering voor jonggehandicapten, is in 2015 aangescherpt. Sindsdien zijn er vaker geluiden dat jongeren of hun ouders het gevoel hebben dat ze onterecht geweigerd worden. Steeds vaker komen jongeren met een beperking in de bijstand terecht.
WIA
Begin september bracht het UWV naar buiten dat zij verdiepend onderzoek gaat doen naar tienduizenden mogelijk niet juist berekende WIA-uitkeringen. Volgens het UWV werden de fouten gemaakt door het personeel, als gevolg van de grote complexiteit die ermee gemoeid is. Hoewel minister Eddy van Hijum de afgelopen maanden meermaals opmerkte dat er geen aanwijzingen waren voor soortgelijke fouten bij andere uitkeringen, lijkt dit nu dus toch het geval te zijn.
Al langer bekend
Zo citeert EenVandaag uit een rapport uit 2017: ‘Bij de helft van de onderzochte dossiers bleken de tekortkomingen zodanig dat er een gerede kans bestond op een onjuiste uitkomst ten aanzien van recht, duur en hoogte van de toegekende Wajong-uitkering.’ Dagblad Trouw meldde daarnaast in 2019 dat in 21 procent van de dossiers sprake was van een onjuiste conclusie ten aanzien van het recht op een uitkering.
Met enige regelmaat fouten
Ook in een rapport dat kijkt naar de eerste helft van 2024 worden fouten geconstateerd. Het UWV schrijft in dat stuk zelf dat er ‘met enige regelmaat fouten worden gemaakt’. Door de minister is hierover niets aan de Kamer geschreven. Ook zeggen interne bronnen bij het UWV tegen Eenvandaag en het AD dat binnen de organisatie al langer bekend is dat er veel meer dingen fout gaan dat de tot nu bekendgemaakte problemen bij de WIA.
Reactie UWV
Het UWV zegt in een reactie op de berichtgeving tegen het ANP dat er volgens hen geen aanleiding is om te denken 'dat er veel fouten met financiële gevolgen voor mensen worden gemaakt'. Wel erkent de instantie dat er fouten worden gemaakt, en zegt het UWV 'geen zeker beeld' van de vaststelling van de Wajong-aanvragen te hebben. Later deze week zal de minister een brief aan de Kamer sturen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.