Advertentie
sociaal / Nieuws

Tilburg positief over ‘samenwonen op proef’

Na een jaar experimenteren wordt de aanpak nu ingevoerd in het reguliere beleid.

13 oktober 2022
samenwonen - shutterstock
Shutterstock

De gemeente Tilburg is tevreden over de resultaten van de pilot met 'samenwonen op proef' voor bijstandsgerechtigden. Het biedt mensen in de bijstand meer rust, en scheelt de toezichthouders werk. Het instrument wordt daarom ingevoerd in het reguliere beleid.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

BMC
Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

Op proef

Sinds september 2021 konden bijstandsgerechtigden in Tilburg, die overwogen om te gaan samenwonen met een partner, tot zes maanden 'samenwonen op proef'. In die periode had de nieuwe leefsituatie nog geen invloed op de bijstandsuitkering.

Openheid

'Eerder kregen inwoners die gingen samenwonen, direct te maken met de gevolgen voor hun uitkering', legt wethouder Esmah Lahlah (bestaanszekerheid, GroenLinks) uit. Dat kan een reden zijn om de stap toch niet te zetten, of om het niet te melden bij de gemeente. 'Door de proefperiode kunnen onze inwoners in de bijstand deze stap nu makkelijker en in alle openheid zetten.'

Welbevinden

Tussen september 2021 en september 2022 meldden tien stellen zich voor de proef. Bij twee koppels is het samenwonen niet doorgegaan, zeven besloten na de proefperiode om definitief te gaan samenwonen. Bij één stel loopt de proefperiode nog. Lahlah is blij met de resultaten: 'Samenwonen heeft vaak een positief effect op het welzijn en welbevinden van onze inwoners. Deze nieuwe aanpak sluit beter aan bij onze aanpak van persoonlijke aandacht, maatwerk en vertrouwen.'

Toezichthouders

Tijdens de proefperiode zijn er minder onderzoeken naar samenwonen gedaan door de toezichthouders van de gemeente Tilburg. Volgens de gemeente is het aannemelijk dat die daling te maken heeft met de pilot. Wanneer mensen melden dat ze op proef gaan samenwonen, hoeft de gemeente immers geen onderzoek meer te doen naar de situatie.

Wet

Tilburg was de eerste gemeente die deze aanpak uitprobeerde, maar verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, hebben de methode al overgenomen – soms als experiment, soms direct als staand beleid. Ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) en Carola Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) schreven begin dit jaar in antwoord op Kamervragen dat de aanpak wat hen betreft past binnen de kaders van de wet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie