Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijstandsgerechtigden mogen samenwonen ‘op proef’

'Veel inwoners in de bijstand durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie', zegt wethouder Esmah Lahlah (bestaanszekerheid).

20 oktober 2021
samenwonen - shutterstock
Shutterstock

Bijstandsgerechtigden van Tilburg mogen een half jaar samenwonen 'op proef' zonder dat invloed heeft op de uitkering. Daarmee wil de gemeente de angst voor terugvorderingen en boetes wegnemen.

Angst
Dat meldt dagblad Trouw op dinsdag. 'Veel inwoners in de bijstand durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie', zegt wethouder Esmah Lahlah (bestaanszekerheid) tegen de krant. Als ze gaan samenwonen vormen ze immers één huishouden, waardoor de uitkering kan worden gekort of zelfs helemaal vervallen.

Onzekerheid
Bovendien kunnen ook mensen die niet op hetzelfde adres staan ingeschreven, maar wel vaak op hetzelfde adres verblijven, beschouwd worden als samenwonend. Daarom speelt er vaak veel onzekerheid bij bijstandsgerechtigden over wat wel en niet als samenwonen geldt.

LAT-relatie
Wethouder Lahlah maakte dat zelf mee toen ze in maart van dit jaar een maand op bijstandsniveau leefde. Ze vertelde daarover in Binnenlands Bestuur dat ze haar LAT-partner, waarmee ze normaal gesproken meer dan de helft van de tijd samenwoont, gedurende de bijstandsmaand nauwelijks heeft gezien.

Keuze
Dankzij de proef kunnen bijstandsgerechtigden nu een half jaar samenwonen, zonder dat dat consequenties heeft voor de uitkering. Ze moeten het wel bij de gemeente melden. Na het halfjaar kan de proefperiode zo nodig verlengd worden. Nadat de keuze is gemaakt om het samenwonen wel of niet door te zetten, gelden de gebruikelijke regels weer. De proef duurt een jaar.

Lijsttrekker
Wethouder Esmah Lahlah treedt sinds 2018 op als partijonafhankelijk wethouder. Dinsdag werd echter bekend dat ze zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wel aan een partij zal verbinden. Ze wordt lijsttrekker voor GroenLinks. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Zo? Is dit een pilot of nationaal beleid? Wat vindt SoZa hiervan?
LKD Poldervaart
Hier wordt wel erg makkelijk omgegaan met wet en regelgeving. Polen heeft lak aan het Europese hof en Tilburg heeft lak aan de Participatiewet (Den Haag). of Tilburg financiert dit uit eigen middelen en niet uit het inkomensdeel wat ze van het Rijk ontvangt, maar dan nog lijkt het strijdig te zijn met de wet. Bijstandsgerechtigden (als hiervan formeel nog sprake van kan zijn) moeten echter niet gek opkijken als er problemen ontstaan met de toeslagen voor huur en zorg. De regels van de Belastingdienst zijn hier niet op ingericht. Dat zal dan in de lijn van de goedgevigheid ook opgelost moeten worden. De kostendelersnorm valt in Tilburg dan ook niet meer uit te leggen of gaat die ook pas na 6 maanden in? Ook ik ben benieuwd wat de minister van Szw hier van vind. Deze vorm van inkomenspolitiek past niet in het huidige stelsel en zet druk op het gehele sociale zekerheidsstelsel. Begunstigend beleid mag niet strijdig zijn met de wet en daar wringt de schoen. Begunstigend beleid zet hier de Participatiewet deels buitenspel waar het gaat om rechtmatigheid.

Manuel Snijders / wetsanalist (o.a. Participatiewet) bij een ICT bedrijf
Deel de mening van Poldervaart. Lijkt allemaal heel sympathiek en lijkt op maatwerk, maar kan allerlei vervelende effecten hebben die je van te voren moeilijk kan overzien en uitleggen. Zoals de toeslagen systematiek (niet alleen die voor huur maar ook voor kinderopvang etc.).

Dus in Tilburg max 12 maanden bijstand als je bijvoorbeeld gaat samenwonen met de secretaris-generaal van SZW?! Maar inderdaad eens kijken wat de wetgever vindt van dit soort "mensvriendelijke" acties in een heel complexe (financiële) samenleving.
Advertentie