Roermond wijkt af van zoektermijn Participatiewet
De Limburgse stad is niet de eerste gemeente die de zoekplicht voor jongeren deels loslaat.
Werkzoekende jongeren die geen kans hebben op een baan of opleiding, kunnen in Roermond direct een bijstandsuitkering aanvragen. Waar zij voorheen eerst vier weken verplicht moesten zoeken naar werk, neemt de gemeente sinds 1 juli hun aanvragen meteen in behandeling. Hiermee wijkt de gemeente Roermond af van de Participatiewet.
Het stadsbestuur wil werkloze jongeren ‘eerder en intensiever’ ondersteunen bij het vinden van een baan. Daarvoor komt de gemeente met een aantal maatregelen. Zo mogen jongeren soms een deel van hun inkomsten uit vrijwilligerswerk of deeltijdwerk houden naast hun uitkering, net als volwassenen boven de 27 jaar. Ook kunnen ze meteen ondersteuning krijgen bij het zoeken naar werk. Om te voorkomen dat jongeren langdurig afhankelijk worden van de bijstand, zet de gemeente extra personeel in voor persoonlijke begeleiding en intensiever contact.
Afkoopsom
Daarnaast wil het college van B en W wat doen voor jongeren met schulden. Op basis van een minimale afloscapaciteit biedt de gemeente een afkoopsom aan de schuldeisers. Zo worden de schuldproblemen ‘op een snelle en effectieve manier opgelost’, zodat de jongeren zich beter kunnen ontwikkelen.
Zijlijn
GroenLinks-wethouder Marianne Smitsmans (sociaal domein) vindt het belangrijk dat de Participatiewet beter aansluit op de mogelijkheden en behoeften van jongeren. ‘Op tijd investeren in deze groep voorkomt dat ze voor langere tijd aan de zijlijn staan en zich buitengesloten voelen’, zegt Smitsmans.
Wachttijd
De Limburgse stad is niet de eerste gemeente die de zoektermijn voor jongeren deels loslaat. Haarlem en Arnhem zette vorig jaar een streep door deze wachttijd. En in Enschede mogen jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering sinds kort een deel van hun inkomsten uit werk houden.
Minder stress
Bij wijze van proef schafte het college van Utrecht eind 2021 de zoekplicht volledig af. De evaluatie liet zien dat zowel de jongeren als de uitvoerende teams van de gemeente ‘overwegend positief’ zijn. Het schrappen van de zoekperiode voorkomt (grotere) schulden bij jongeren en geeft hen minder stress. En ondanks een stijging van het totaal aantal bijstandsaanvragen, was in 2022 de toestroom van jongeren in de bijstand niet groter geworden. Voor Utrecht reden genoeg om deze versoepeling voort te zetten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.