Advertentie
sociaal / Nieuws

Aanpak arbeidsmigratie dreigt fout te lopen

Roemer leidde in 2020 een commissie die voor het vorige kabinet onderzoek deed naar arbeidsmigranten. Hij kwam met 50 concrete maatregelen.

ANP
13 september 2024
Emile Roemer
Emile RoemerShutterstock

Emile Roemer vreest dat er dingen verkeerd gaan met de aanpak van het nieuwe kabinet rond de uitwassen van arbeidsmigratie. Dat zegt de voormalige SP-leider, wiens aanbevelingen uit een rapport in het hoofdlijnenakkoord zijn opgenomen, tegen NRC.

Strateeg Bereikbaar

Provincie Zuid-Holland
Strateeg Bereikbaar

Managing Consultant Jeugdzorg

Yacht
Managing Consultant Jeugdzorg

'Roemer-aanpak'

Roemer leidde in 2020 een commissie die voor het vorige kabinet onderzoek deed naar arbeidsmigranten. In een rapport kwam hij met vijftig concrete maatregelen om uitbuiting tegen te gaan, waaronder eisen rond huisvesting van migranten. Rond zijn rapport zijn diverse nieuwe wetsvoorstellen ingediend of nog in de maak. Het huidige kabinet heeft de 'Roemer-aanpak' opgenomen in het hoofdlijnenakkoord.

Registratie

Maar Roemer zelf zegt in een interview met NRC dat een van de 'meest cruciale' aanbevelingen uit zijn onderzoek dreigt te sneuvelen. Het gaat met name om de registratie van arbeidsmigranten in Nederland. Het kabinet weigert tot nu toe om sommige arbeidsmigranten verplicht hun adres te doen opgeven.

Zorgplicht

Roemer had ook aanbevolen om werkgevers een zorgplicht te geven, waardoor ze gedwongen worden om arbeidsmigranten zich correct te laten registreren. Maar dit plan komt niet meer voor in een wetsvoorstel om de toelating van arbeidsmigranten te regelen.

'Cherrypicken'

Roemer heeft daarom de indruk 'dat men aan het cherrypicken is uit mijn aanbevelingen. Zo van: we breiden de Arbeidsinspectie flink uit, maar laten die lastige maatregelen zitten. Maar dan stort de hele aanpak als een kaartenhuis in elkaar. Alle aanbevelingen hangen met elkaar samen. Je kunt de inspectie uitbreiden tot je een ons weegt, maar er moet wel een wettelijk kader onder liggen waar je werkgevers op kunt controleren. Anders kun je nog niks.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie