Regio-cao moet Eindhoven opstuwen in vaart der volkeren
Een primeur voor de hoogtechnologische regio rondom Eindhoven, Brainport. De gemeente en de FNV wil een cao die geldt voor de regio.
De gemeente Eindhoven wil dat er een cao komt die niet gericht is op een beroepsgroep maar geldt voor een hele regio. Hierdoor zou het gemakkelijker zijn om personeel flexibel in te zetten in de zogenoemde toptechnologieregio ‘Brainport’ rondom Eindhoven. De Brabantse kenniseconomie concurreert stevig met onder meer Duitsland en Aziatische landen, één cao zou positief kunnen werken voor de regio. Een regionale cao is nog niet eerder afgesloten in Nederland.
Oververhitte economie
Terwijl de economische crisis er bij de meeste gemeenten flink inhakt vormt Eindhoven een positieve uitzondering. Burgemeester van Gijzel waarschuwde in zijn nieuwjaarstoespraak nog voor een oververhitte economie. Door zeer positieve resultaten in de regio zouden er in de toekomst mogelijk tienduizenden werknemers tekort zijn.
Industriële revolutie
Tegen Binnenlands Bestuur zei van Gijzel daar onlangs over: ‘We zitten middenin een megatransitie die vergelijkbaar is met de industriële revolutie en waarschijnlijk nog ingrijpender is. Technologie is daarin een oplossend instrument. Die producten worden hier gemaakt en daarvoor is veel interesse uit de hele wereld. Volgens Fortune Magazine is Eindhoven een van de 7 slimste regio’s in de wereld.’
Uitwisseling van personeel
Een van de mogelijke oplossingen voor het verwachte personeelstekort is een gezamenlijke cao. In het gebied zijn veel mensen werkzaam in dezelfde sector, die hierdoor gemakkelijker uitgewisseld zouden kunnen worden. ‘Binnen de hoogtechnologische industrie spelen specifieke problemen, typerend voor de bedrijven in de regio, ‘ legt een gemeentewoordvoerder uit. ‘Het zou mooi zijn als we maatwerkoplossingen zouden kunnen bieden. Een voorbeeld is 55-plussers die voorheen werkzaam waren in de technologie. Vaak zitten ze na een reorganisatie thuis met een goede regeling, een tijdelijke terugkeer zou de regeling op het spel zetten. Zo’n specifieke regio-cao zou afspraken kunnen vastleggen waarin zo iemand na een project weer terug kan in de regeling.’
Samenwerking met FNV
Het voorstel om regiogebonden collectieve arbeidsvoorwaarden af te sluiten is een samenwerking met onder meer het FNV. De afspraken zouden onder meer moeten gaan over uitwisseling, opleidingen en loopbaantrajecten.
Proeftuin
‘We willen creatieve oplossingen kunnen bieden, een regio-cao zou daarin kunnen voorzien. Het is nog niet eerder uitgevoerd, maar zo’n proeftuin past heel goed bij het innovatieve karakter van deze regio,’ aldus de gemeente.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.