Advertentie
sociaal / Nieuws

Plan voor opvang EU-daklozen 'juridisch broddelwerk'

De plannen voor de opvang van dakloze EU-migranten zijn weliswaar een verbetering, maar voldoen nog niet aan Europese afspraken.

15 november 2022
Dakloze man slaapt in tent.
In deze tent in Den Haag slaapt een dakloze man.ANP / Henriette Guest

Nederland schendt de rechten van dakloze EU-migranten door ze niet toe te laten tot de maatschappelijke opvang. Ook een nieuw plan om een deel van deze groep toch op te vangen, zit nog vol met fouten. Dat zegt universitair docent Dion Kramer tegen dagblad Trouw.

Programmamanager S13

JS Consultancy
Programmamanager S13

Concernmanager Programma's en Projecten

Gemeente Steenbergen via Geerts & Partners
Concernmanager Programma's en Projecten

Broddelwerk

Het plan van staatssecretaris Maarten van Ooijen (maatschappelijke opvang, ChristenUnie) om een deel van de migranten uit EU-landen (zoals Polen en Roemenië) toegang te geven tot de daklozenopvang, is 'juridisch broddelwerk'. Dat is de conclusie van universitair docent Dion Kramer van de Vrije Universiteit in Amsterdam, die gepromoveerd is op de rechten van EU-burgers.

Verbetering

Het plan is weliswaar een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Tot nu toe lieten gemeenten migranten aan hun loket zelden of nooit toe in de opvang, tenzij ze konden bewijzen vijf jaar of langer in Nederland te werken. 'Het is goed dat nu duidelijk is dat EU-migranten überhaupt rechten hebben', aldus Kramer.

Terugsturen

Toch voldoet het plan niet aan Europese afspraken over de rechten van EU-migranten. Zo wil Van Ooijen migranten die langer dan twee jaar werkloos zijn, terugsturen naar hun thuisland. Het EU-recht schrijft echter voor dat Nederland verplicht is bijstand en opvang te verlenen.

Plicht

Daarnaast hebben gemeenten in het Van Ooijen-plan veel beleidsvrijheid om steunaanvragen af te wijzen. Ook dat strookt niet met de Europese regelgeving, zegt Kramer. Migranten hebben namelijk recht op hulp. 'Uit een recht volgt automatisch een plicht, in dit geval voor de gemeente', aldus Kramer.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
We gaan nog wat beleven met de verdienmodellen achter de arbeidsmigranten. Lees bijvoorbeeld gisteren in “De Limburger” : “ Wie profiteert van de onstuitbare opmars van de blokkendoos in het Limburgse buurtschap Californië?”. Hier gaat het om distributiebedrijven. De voertaal is er Pools of Engels. Geen pensioenregeling, alleen minimumloon. Maar die vijf jaars termijn is er wel. Dat zal op termijn zwaar gaan drukken op onze welvaartsstaat en woningvoorraad. Private lusten, publieke lasten. De blokkendozen zijn door gemeenten soms ook nog trots binnengehaald vanwege “de werkgelegenheid”. Maar, laten we wel wezen, met deze arbeidsvoorwaarden is een uitkering aantrekkelijker. Alleen voor mensen die kwetsbaar zijn en een toekomst moeten zoeken in een ander land als Nederland, zijn deze werkgevers interessant. Zo is het EU vrij verkeer van werknemers een bron geworden van dakloosheid. Het is migratie van armoede geworden.
Advertentie