Advertentie
sociaal / Nieuws

Rechtbank biedt hulp bij schuldenaanpak

Mensen met schulden worden, als ze daar voor openstaan, doorverwezen naar de gemeente.

03 april 2024
Rechtbank Midden-Nederland ANP
ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam

De rechtbank Midden-Nederland werkt sinds kort met schuldenfunctionarissen. Deze medewerkers moeten ervoor zorgen dat mensen met financiële problemen eerder bij de schuldhulpverlening van hun gemeente terechtkomen. Meerdere rechtbanken hebben al succesvol gebruikgemaakt van deze professionals.

Projectleider Inclusie & Mondiale bewustwording

JS Consultancy
Projectleider Inclusie & Mondiale bewustwording

Beleidsmedewerker

Yacht
Beleidsmedewerker

Een grote groep Nederlanders heeft schulden. Deze mensen komen keer op keer terug bij de rechtbank en worden vaak bij herhaling veroordeeld tot het betalen van vorderingen, constateert Pauline Elferink, projectleider en senior rechter bij de afdeling Toezicht. Dat draagt volgens haar niet bij aan het oplossen van de problemen. ‘Het is effectiever om te kijken hoe we deze mensen verder kunnen helpen’, zegt Elferink.

Specifieke zaken

Daarom gaat de rechtbank Midden-Nederland rechtzoekenden, als ze daar voor open staan, doorverwijzen naar schuldhulpverlening. Als tijdens of in de voorbereiding op een zitting blijkt dat de rechtzoekende schulden heeft, kan de rechter de schuldenfunctionarissen oproepen. Daarnaast kunnen deze getrainde medewerkers aanwezig zijn bij specifieke zittingen. Bijvoorbeeld in zaken waar mensen een betalingsachterstand hebben bij een woningcorporatie of zorgverzekeraar. De schuldenfunctionaris gaat na de zitting met de rechtzoekende in gesprek, noteert de relevante gegevens en deelt deze met de gemeente. Laatstgenoemde neemt vervolgens binnen drie werkdagen contact op met de inwoner.

Succes

De rechtbank Midden-Nederland is niet het eerste gerecht dat zo te werk gaat. Meerdere rechtbanken hebben al succesvol gebruikgemaakt van schuldenfunctionarissen. Zo meldt de Rechtbank Den Haag dat sinds 2020 ongeveer 250 doorverwijzingen zijn geweest. Hiervan leidde 75 procent uiteindelijk tot hulp van de gemeente.

Grotere beweging

Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht, vindt de functie van schuldhulp bij de rechtbank een aanwinst. Vaak weten mensen met schulden niet waar ze moeten beginnen. Of soms zorgt schaamte ervoor dat hulp vragen moeilijk is. ‘Daarom is een schuldenfunctionaris een eenvoudig, maar cruciaal handvat’, zegt Jungmann tegen RTV Utrecht. Het moet wat haar betreft echter ook een onderdeel zijn van een grotere beweging. ‘We moeten op meer plekken ‘vroeg-signaleren’. Ook bij huisartsen, of bij werkgevers kunnen mensen die schulden hebben eerder gesignaleerd worden’, aldus de schuldenexpert.

Schuldenproblematiek

Elferink hoopt met de schuldenfunctionarissen te kunnen bijdragen aan het tegengaan van de schuldenproblematiek in de regio. ‘Het doel van de inzet van schuldenfunctionarissen is dat mensen met schulden eerder worden gezien en gehoord, zodat er sneller kan worden gewerkt aan een passende oplossing.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie