Schulden leiden bij jongeren vaak tot meer schulden
Volgens grote gerechtsdeurwaarders is schaamte een belangrijke factor voor het opeenstapelen van schulden.
Als jongeren eenmaal één schuld hebben, komen daar vaak snel nieuwe bij. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksprogramma Pointer. Bij ruim een kwart van de jongeren ontstaat er een stapeling van schulden. Voor schulden die ontstaan door het niet betalen van de zorgverzekering is dat bijna de helft.
Oorzaken
Pointer deed voor het onderzoek navraag bij drie van de grootste gerechtsdeurwaarders in Nederland: GGN, Flanderijn en Syncasso. Zij vinden de cijfers zorgelijk. Ze zien het aantal jongeren met schulden al jaren stijgen. Syncasso-CEO Michaël Brouwer zegt dat het komt door de stijgende kosten van het levensonderhoud, een onzeker inkomen en soms gebrek aan financiële kennis. Ook ziet hij dat jongeren impulsaankopen doen.
Schaamte
Volgens Michel van Leeuwen van Flanderijn komt juist de stapeling van schulden waarover het onderzoek van Pointer ging vaak voor vanwege schaamte. Als jongeren eenmaal in de schulden komen vinden ze het lastig om daarover te praten en worden de problemen erger. De groeiende populariteit van ‘Buy Now, Pay Later’ speelt volgens hem ook een rol.
Vroegsignalering
Educatie op school is volgens hem een deel van de oplossing. Daarnaast pleit hij ervoor om jongeren met schulden op een andere manier te benaderen, bijvoorbeeld via Whatsapp in plaats van telefonisch. Arno Flanderijn, directeur van GGN, ziet een belangrijke rol voor gemeenten via vroegsignalering.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.