Advertentie
sociaal / Nieuws

Proef met kind- en scheidingsloket

In Cranendonck is gestart met een speciaal kind- en scheidingloket. Het is bedoeld om de nadelige gevolgen voor kinderen van een (vecht)scheiding te voorkomen, te beperken of op te lossen. Mediators en een jeugd- en gezinsprofessional van het Sociaal Team Cranendonck bemensen het loket.

07 september 2019
scheiding.jpg

In Cranendonck is deze week gestart met een speciaal kind- en scheidingloket. Het loket is bedoeld om de nadelige gevolgen voor kinderen van een (vecht)scheiding te voorkomen, te beperken of op te lossen. Het gaat om een pilot van een jaar die volgend jaar zomer wordt geëvalueerd.

Gedragsproblemen

Bij het Sociaal Team Cranendonck komen steeds meer vragen binnen die op de een of andere manier met een scheiding te maken hebben. ‘Dit varieert van (hulp)vragen over gedragsproblemen, emotionele of sociale problematiek bij kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn tot complexe vechtscheidingen’, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. ‘Door deze dienstverlening vroegtijdig aan ouders aan te bieden hopen we escalatie van problemen te voorkomen, met name voor kinderen. Een scheiding is enorm ingrijpend voor een kind.’ Volgens de gemeente ervaren kinderen van gescheiden ouders ongeveer tweemaal zoveel problemen in vergelijking met jongeren uit gezinnen waarin beide ouders samen zijn.

Veilig

Bewustwording creëren bij ouders van de impact op kinderen van verschillende leeftijden is een van de doelen van het kind- en scheidingsloket. Ook moet het loket praktische handvatten aan ouders bieden. ‘Het is belangrijk dat ouders goed communiceren, duidelijke afspraken maken en opvoedkundige samenwerking hebben. Dit om voor een kind een veilige en gestructureerde omgeving te creëren’, benadrukt de woordvoerder.

Mediators

Het loket is elke eerste maandag van de maand open. Ouders die overwegen te gaan scheiden of de knoop al hebben doorgehakt, kunnen er met al hun vragen terecht. Maar ook kinderen en andere betrokken, zoals docenten, kunnen aankloppen. Mediators en een jeugd- en gezinsprofessional van het Sociaal Team Cranendonck bemensen het loket. Volgend jaar zomer wordt het loket geëvalueerd, op basis waarvan wordt besloten of en in welke vorm het blijft bestaan.

In Nederland worden diverse initiatieven en methodieken ontwikkeld om hulp te bieden bij scheidingen, weet de woordvoerder. Het is haar niet bekend of er gemeenten zijn met eenzelfde opzet als Cranendonck.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie