D66-europarlementariër wil strafprocedure wegens asielcrisis
In de nacht van zondag op maandag bereikte de situatie een nieuw dieptepunt: vierhonderd mensen sliepen buiten.
Sophie in 't Veld, de delegatieleider van D66 in het Europees Parlement, is voorstander van een strafprocedure tegen Nederland wegens de situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Daar slapen regelmatig grote aantallen asielzoekers buiten omdat de asielprocedure maar niet op gang komt en er te weinig slaapplekken zijn.
Zwaar instrument
Het gaat om een zogenoemde inbreukprocedure, een zwaar instrument van de Europese Commissie. De Commissie wijst een lidstaat er in zo'n geval op dat ze zich niet aan de Europese regels houdt, en de staat, in dit geval Nederland, moet daarop reageren. Als er geen oplossing wordt gevonden, kan de Commissie een zaak bij het Europese Hof van Justitie beginnen.
Vragen
In schriftelijke vragen aan de Commissie beschrijft In 't Veld de asielcrisis in Nederland en de schrijnende situatie waarin sommige asielzoekers terechtkomen. Ze vraagt aan de Commissie of de ’opvangsituatie’ volgens Europese regels verloopt. Ze vraagt zich af wat de Europese Commissie gedaan heeft om Nederland aan te spreken op de situatie, en of een inbreukprocedure op tafel ligt.
Geen plek
Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.
Vierhonderd
In de nacht van zondag op maandag bereikte de situatie een nieuw dieptepunt: vierhonderd mensen sliepen buiten, meldde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel. De mensen sliepen onder meer onder de luifels die ter beschutting zijn geplaatst. Ook sliepen er asielzoekers in de sporthal op het terrein en op stoelen in de wachtruimte van de IND.
Onrust
De drukte bij het aanmeldcentrum leidde eerder tot onrust en vechtpartijen. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wees het voorterrein van het aanmeldcentrum daarom vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld preventief gefouilleerd kan worden.
Impasse
VluchtelingenWerk Nederland heeft aangekondigd de rijksoverheid en het COA voor de rechter te willen slepen. De organisatie stelde al eerder een ultimatum: als de asielopvang niet verbeterd zou zijn voor 1 augustus, zouden er juridische stappen volgen. Die deadline is inmiddels gepasseerd, en de situatie is volgens VluchtelingenWerk 'nog verder onder de humanitaire ondergrens gezakt' sinds die tijd. 'Er liggen oplossingen voorhanden die niet worden benut door een bestuurlijke impasse tussen het rijk en gemeenten. Met een uitspraak van de rechter wil VluchtelingenWerk deze impasse doorbreken.’ (ANP/Redactie)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.