Advertentie
sociaal / Column

Melding kindermishandeling verplichten?

‘Te veel mishandelde kinderen komen niet in het vizier van Veilig Thuis’, aldus de Taskforce kindermishandeling, een landelijk, uuuh .. project o.l.v. de Amsterdamse burgemeester. Weer zo’n project. Onder leiding van goeie mensen, daar niet van.

27 oktober 2015

De Taskforce pleit voor verbetering van de Wet Meldcode Kindermishandeling. Het opstellen van een code over de interne werkwijze bij (vermoeden van) kindermishandeling is verplicht. Maar let op, melden zelf is (nog) niet verplicht. Code opgesteld? Mooi, weer een vinkje dat je je zaakjes op papier in orde hebt.
 

Maar dan, de uitvoering! Daar gaat het volgens de Taskforce mis. De Force pleit voor toevoeging aan de wet met een Meldplicht. Voor professionals dan. Hoe dat moet als de buurvrouw of een vrijwilliger of een schoonmaakhulp iets meldt, weet ik niet, maar ik hoorde laatst weer zo’n idioterie.


Een kinderrechter ervoer bij een zitting een voor de kinderen zodanig dreigende situatie dat hij zich verplicht voelde dit vrijwillig telefonisch te melden bij de Raad Kinderbescherming - voor het eerst in vijftien jaar kinderrechterschap. De Raad vond de zaak wegens de urgentie meer een melding voor Veilig Thuis. Kinderrechter e-mailde andermaal naar Veilig Thuis met de gedachte dat het ei nu gelegd was. Veilig Thuis stuurde daarop onze rechter een ‘invulformulier voor professionals’. Er werd gevraagd naar telefoonnummers partijen, beschrijving, aanleiding, motivering melding, feiten. Jezusmina, terwijl de melding nu juist was gedaan vanwege zijn inschatting van een écht urgente situatie.


En als ik nou eens als buurvrouw, dus niet professioneel, vrijwillig iets meld bij Veilig Thuis? Krijg ik dan ook een giga formulier? Ik snap heus wel dat Veilig Thuis niet elke melding zomaar meteen serieus moet nemen. Maar als je de melder vertrouwt - en waarom zou je een professional of een kinderrechter of zelfs een buurvrouw niet serieus nemen? - moet dat bij urgentie zonder formulieren kunnen. Net zoiets als een brand melden bij de Brandweer. Dan vraagt de Brandweer ook niet om invulling van een formulier waarin je precies moet aangeven waar, hoe en wanneer de brand ontstond. Of bij Meld Misdaad Anoniem. Ook dat gaat niet met formulieren. Het moet de melder immers makkelijk worden gemaakt, zonder drempels.
  

Niemand meldt een calamiteit voor de lol - afgezien van pubers en verwarden, die je bij de melding eruit moet kunnen schiften. Als je een Meldplicht invoert, zoals Taskforce bepleit, moet je dergelijke drempels niet opgooien. Nadeel is wel dat professionals veel onterechte meldingen gaan doen om maar gevrijwaard te blijven van eventuele aansprakelijkheid. 

Mechtild Rietveld
Meer columns van Mechtild Rietveld leest u hier

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Motörhead / vrijwilliger
Bij directe bedreiging of angst van kinderen is het goed om iets mee te weten over een hulporganisatie die hier iets aan doet, 24/7.

Kijk op http://dutch.bacaworld.org
Advertentie