Maak jeugdzorg overbodig; tip 7, 'Woning, Werk, Wijf'
Mijn zevende tip aan de gemeenten als toekomstige opdrachtgevers om jeugdzorg zoveel mogelijk overbodig te maken, gaat over het meer samenwerken met in het kader van de jeugdzorg niet traditionele netwerkpartners. Wat goed is om te weten, is dat een groot deel van de problematiek van de zwaarste doelgroep van multiprobleemgezinnen in principe niets met jeugdzorg te maken heeft. Te kleine woning, geen woning, schulden, geen werk, geen opleiding en inderdaad geen partner. Pieter Winsemius heeft het in dit verband over de drie W’s: woning, werk en 'wijf'.
Mijn zevende tip aan de gemeenten als toekomstige opdrachtgevers om jeugdzorg zoveel mogelijk overbodig te maken, gaat over het meer samenwerken met in het kader van de jeugdzorg niet traditionele netwerkpartners. Wat goed is om te weten, is dat een groot deel van de problematiek van de zwaarste doelgroep van multiprobleemgezinnen in principe niets met jeugdzorg te maken heeft. Te kleine woning, geen woning, schulden, geen werk, geen opleiding en inderdaad geen partner. Pieter Winsemius heeft het in dit verband over de drie W’s: woning, werk en 'wijf'.
Wat ook goed is om te weten, is dat het weinig zin heeft om aan complexere zaken als gedrags- of psychiatrische problemen (van zowel ouders als kinderen) of aan het verbeteren van opvoedvaardigheden van ouders te werken als een aantal 'basics' niet op orde zijn. Dure jeugdzorg- of volwassen GGZ-trajecten zijn weggegooid geld als die 'basics' niet op orde zijn. Het is nu éénmaal lastig om ruimte in je hoofd vrij te maken voor het ontvangen van zorg als er acht kinderen in een vierkamer appartement rondrennen (en dus maar veel naar op straat vluchten), je niet weet hoe je morgen eten op tafel moet krijgen en huisuitzetting wegens huurschuld permanent op de loer ligt. Ook blijkt dat veel probleemjongens zich een stuk beter gaan gedragen nadat ze een vast vriendinnetje aan de haak hebben geslagen.
Je zou zelfs kunnen zeggen dat het ontbreken van een normaal leven een broedplaats is voor jeugdzorgproblematiek. Gemeenten doen er dus verstandig aan om de samenwerking te zoeken met woningbouwcorporaties. Die hebben daar ook belang bij als het gaat om het voorkomen van overlast en ontstaan van huurschulden, De eigen sociale dienst heeft vele sleutels in handen als het gaat om schuldsanering en toeleiding naar werk. Samenwerking met het onderwijs is van groot belang als het gaat om het realiseren van innovatie leer/werktrajecten als de stap naar werk ineens te groot is.
En is het te ver gezocht om als gemeente samenwerking te zoeken met gerenommeerde 'datingsites'? Met een speciaal plekje voor risicojongeren op zoek naar een partner? Als de gemeenten als regisseur alle partijen bij elkaar brengt dan ontstaat een interessante cocktail. 'Zit je leven in een dip en ben je op zoek naar een partner? Wij helpen je bij het vinden van een baan en een woning en dan ben je een aantrekkelijke partij op de dating markt.' Surf naar www.www.nl Er is vast ook nog wel een TV-producent te vinden die hier een interessant format van kan maken, bijvoorbeeld voor alle locale TV-zenders. 'Risicojongere met grote mond maar klein hartje zoekt vrouw'.
Ik hoor de cynici onder ons al weer denken, wie wil er nu gekoppeld worden aan een risicojongere? En wat als risicojongens en risicomeisjes massaal met elkaar gaan trouwen? Leidt dat niet juist tot heel veel nieuwe jeugdzorgcliëntjes? Is hier geen sprake van een verborgen agenda van een jeugdzorgbestuurder om de toekomst van zijn club veilig te stellen?
Nog los van het feit dat anders de kans ook groot is dat jongens en meisjes uit de sociale onderklasse elkaar uiteindelijk vinden, berust deze cynische reactie op een groot misverstand. Alsof jongeren die om wat voor reden dan ook veel pech hebben gehad in hun leven niet in staat zouden zijn hun leven weer op orde te krijgen. Er zijn genoeg mooie voorbeelden waarin, met een beetje steun in de rug net op het goede moment, op het eerste gezicht kansloze jongeren in staat bleken hun leven weer op de rails te krijgen. Het woord zegt het al, het gaat om risico’s niet om onvermijdelijkheden.
Het enige wat gemeenten moeten doen is uitgaan van een positief mensbeeld en het organiseren van de samenwerking. Leuk toch?
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoezo zou een vrouw een relatie moeten hebben met een (ex-)crimineel? Denk je nou echt dat een crimineel een droomprins is? Gun een vrouw ook een lieve, zachtaardige en een warme levenspartner in plaats van een emotieloze crimineel die geweld en misbruik als pressiemiddel zien.
Jammer dat de Hollandse samenleving de criminelen hwlo en de slachtoffers niet. Wat indien dat wel het geval zou zijn, dan zou men er bewust van zijn dat deze criminelen de grootste oorzaak zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling. Relatie met een zorgt enkel voor de toename van ontwrichte gezinnen en trauma's van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Dus elke voorstander van de drie W's nodig ik graag uit om zelf eens een relatie aan te gaan met de crimineel!
Want enkel dan weet je in wat voor een hel je terecht komt!
Wat een naive kijk op de werkelijkheid. In een tijd waarin er met wantrouwen naar overheden wordt gekeken gaat er een transitie plaatsvinden van de jeugdzorg naar de gemeenten. Duidelijk is al gebleken dat veel gemeenten niet weten wat hen daadwerkelijk te wachten staat. Kennis van de sociale kaart ontbreekt totaal. Naar mijn idee wordt de drempel richting jeugdzorg alleen maar vergroot. De gemeente heeft al zoveel informatie: vingerafdrukken, weet hoeveel het eigen huis waard is, kent ons inkomen en nu moet men ook nog met de billen bloot over zoiets gevoeligs als problemen rond de kinderen. Een grove bezuinigingmaatregel onder het mom van 'gemeenten staan dicht bij de mensen en kennen het eigen gebied'. Civil-society? Eerder big-brother...
Ik ben het helemaal (weer) met je eens. Weg met het cynisme. Wij werken er eigenlijk ook hard aan om ons overbodig te maken. Over 20 jaar is er geen Opvoedpoli meer nodig. Zou toch een mooi streven zijn.
Nu worden meisjes nog gesloten geplaatst om ze tegen foute jongens te beschermen. Als dat niet meer nodig is - als we verkeerde vriendjes zelfs een handje helpen via die datingsites door hen op ‘risicomeisjes’ te wijzen - scheelt dat veel geld. Prima idee dus! Nu proberen we kinderen nog tegen seksueel misbruik te beschermen. Dat zou niet meer nodig zijn als we pedofielen via datingsites op ‘risicokinderen’ attenderen, scheelt dat eveneens veel geld. Ook een uitstekend plan dus! Nog een geniale opwelling: als we Gerritsen de exploitatie van deze kinderen laten doen kan hij met die loverboy-activiteiten zijn eigen salaris bekostigen. Eveneens een forse besparing!
Waarom heeft binnen de jeugdzorg nog nooit eerder iemand aan het seksueel exploiteren van minderjarige jeugdzorgkinderen gedacht? Weg met het cynisme!