Advertentie
sociaal / Nieuws

Krimpen aan den IJssel stopt met inkomenstoets

De gemeente voert geen inkomenstoets bij huishoudelijke hulp.

07 maart 2024
huishoudelijke hulp
Shutterstock

De gemeente Krimpen aan den IJssel mag de hoogte van iemands inkomen niet meewegen bij de toegang tot huishoudelijke hulp. De gemeente past het beleid aan nadat de gemeenten Leusden en Beesel zijn teruggefloten door de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter in socialezekerheidszaken.

Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

BMC
Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Apeldoorn
Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Het college van Krimpen aan den IJssel besloot in 2021 een inkomenstoets in te voeren. Reden was het aantal aanvragen voor de huishoudelijke hulp. Dat liep de spuigaten uit, waardoor de Wmo volgens de gemeente onbetaalbaar dreigde te worden.

Zelfredzaam

Met een inkomenstoets wilde de Zuid-Hollandse gemeente hier paal en perk aan stellen. Zo kan het college beter sturen op wie in aanmerking komt voor Wmo-ondersteuning, meent wethouder Hugo van der Wal (sociaal domein, SGP). ‘Naar onze mening telt iemands financiële situatie ook mee in het beantwoorden van de vraag of hij of zij voldoende zelfredzaam is. En dus in staat is om zelf huishoudelijke hulp te regelen’, zei hij destijds.

Verboden

Het is echter wettelijk verboden het inkomen te laten meewegen bij de beoordeling van een Wmo-voorziening, zoals huishoudelijke hulp. De CRvB floot recent de gemeenten Leusden en Beesel terug omdat zij het inkomen bij de toegang tot Wmo-huishoudelijke hulp meewogen. Beide gemeenten waren met steun van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeente Krimpen aan de IJssel in hoger beroep gegaan. De CRvB heeft de gemeenten niet in het gelijk gesteld. Krimpen aan den IJssel besluit naar aanleiding van die uitspraken de verordening aan te passen en inwoners hierover te informeren.

Zorgplicht

Van der Wal betreurt de uitspraak en had meer verwacht. ‘De CRvB zegt niets over de zorgplicht van de gemeente: het ondersteunen van inwoners die niet zelfredzaam zijn’, stelt de wethouder. Het is zijns inziens onduidelijk hoe het abonnementstarief zich verhoudt tot deze zorgplicht. ‘Het abonnementstarief zorgt voor verschillende problemen. En hierdoor krijgen mensen zorg terwijl zij geen ondersteuning nodig hebben’, aldus de SGP’er.

Leusden

Krimpen aan den IJssel is de tweede gemeente die recent bekendmaakte te stoppen met de inkomenstoets. Begin deze week liet Leusden weten dat zij niet meer iemands inkomen meeweegt bij de toegang tot huishoudelijke hulp. Leusden was met Krimpen aan den IJssel één van de eerste gemeenten die een inkomenstoets instelde om te bepalen of inwoners in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp.

Nieuwe wet

Met een nieuw wetsvoorstel wil demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) de inkomensafhankelijke eigen bijdrage opnieuw invoeren. Dit moet de aanzuigende werking van het in 2019 ingevoerde abonnementstarief ongedaan maken. De wetswijziging gaat op z’n vroegst op 1 januari 2026 in.

In het oorspronkelijke bericht stond dat de gemeente Krimpen aan den IJssel is teruggefloten door de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Dat is onjuist. De CRvB oordeelde alleen over zaken in de gemeenten Leusden en Beesel. Naar aanleiding van die uitspraken besloot de gemeente Krimpen aan den IJssel zich te conformeren aan de gelijkluidende uitspraken van de CRvB. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Een inkomensafhankelijke eigen bijdrage spoort in geen enkel opzicht met oorspronkelijke uitgangspunten van de WMO en is een onvoldoende doordachte ordinaire bezuinigingsmaatregel en nivelleringsmaatregel die inmiddels voor de meeste inkomens veel te ver gaat. Zie mijn diverse eerdere publicaties daarover. De staatssecretaris kan zijn voorstel beter intrekken.
Advertentie