Ken je die van die mannen die naar Rotterdam gingen?
Lang verhaal kort: jonge moeder en kind trekken na hoop gedoe in bij moeder en zus. Er ontstaat vanwege overlast een conflict met de buren dat uit de hand loopt. Moeder en kind krijgen noodopvang van de GGD.
Lang verhaal kort: jonge moeder en kind trekken na hoop gedoe in bij moeder en zus. Er ontstaat vanwege overlast een conflict met de buren dat uit de hand loopt. Moeder en kind krijgen noodopvang van de GGD.
Het wijkteam, dat ‘in het gezin zit’, observeert moeder en kind en krijgt een vermoeden van mishandeling - ik zou liever zeggen ‘onmachtige moeder’, want dat ligt vaak daar vaak aan ten grondslag, maar wie ben ik? De Jeugdbescherming wordt ingeschakeld. Moeder boos en dient klacht in bij het SamenDoen team - jargon voor wijkteam. Team gaat in gesprek met moeder om het dossier aan te passen, maar dat laatste gebeurt niet of wordt nagelaten. En zo blijven moeder en kind in het vizier van de Jeugdbeschermers. Moeder heeft vanuit de noodopvang inmiddels optie op een woning in Alkmaar. Ze schrijft zich in bij deze gemeente en vraagt vergoeding (voorschot) aan voor de inrichtingskosten.
Maar er is iets geks. Moeder blijft maar plakken in de noodopvang. Waarom verhuist ze niet? Dan blijkt dat de noodopvangers (GGD) op de rem hebben getrapt. Het gaat allemaal te snel. Met deze moeder moet wat kalmer aan worden gehandeld.
Inmiddels is haar uitkering in de noodopvang-gemeente gestopt terwijl Alkmaar nog niet thuis geeft, want ze woont er nog niet. Twee maanden zonder inkomsten, schulden lopen op. Ze komt bij de Ombudsman (Metropool Amsterdam). Deze krijgt met kunst en vliegwerk gedaan dat de uitkering in de noodopvanggemeente weer gestart wordt, zodat daarna een ‘warme’ overdracht naar Alkmaar kan plaatsvinden. En er wordt gezorgd voor zogeheten broodnood, wat betekent dat je meteen wat geld krijgt, een soortement van voorschot.
De Ombudsman constateert ook miscommunicatie tussen Alkmaar en de noodopvanggemeente. Ja, wat wil je met zo’n tobberige gang van zaken. Alkmaar dicht uiteindelijk het gat van twee maanden. Indertussen blijft moeder waar ze zit en wordt ze - zorgjargon - ‘begeleid’. Moeder wil best verhuizen, ook naar Alkmaar, maar het gaat gewoon niet goed met haar, teveel ingewikkelde knopen. Er wordt gedacht over intensieve begeleiding door Jeugdbescherming, want ja, het kind!? Enne, zonde van de gevonden en nu weer verloren woning in Alkmaar. Wie weet komt het nog een beetje goed en kan de Uitstroommakelaar van de gemeente soelaas bieden. Een vrouw ging naar Alkmaar, maar voorlopig even niet.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.