Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Jeugdzorgmedewerker heeft 19 minuten per week voor cliënt’

De arbeidsmarktproblemen in deze sector zijn veel groter dan gedacht, aldus vakbond FNV.

05 september 2024
Dossiers

Jeugdzorgmedewerkers besteden gemiddeld slechts 19 minuten per week aan een cliënt. Dat blijkt uit cijfers die FNV Jeugdzorg verzamelde. Volgens de vakbond komt dat omdat professionals zo veel tijd kwijt zijn aan administratie en randzaken.

Teamleider KOT S11

JS Consultancy
Teamleider KOT S11

Teammanager Beleid Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp en Wmo

Gemeente Gouda
Teammanager Beleid Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp en Wmo

Overwerken

Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg, maakt zich grote zorgen: ‘Zo weinig tijd kunnen besteden aan kinderen, betekent dat medewerkers structureel overwerken’. Het betekent volgens haar ook dat er wachtlijsten zijn. 

Onverantwoord

FNV heeft voor het eerst berekend hoeveel tijd er gemiddeld beschikbaar is voor daadwerkelijke hulp aan kinderen. ‘En dan schrik je je kapot’, zegt Van der Aar. Deze situatie is voor zowel medewerkers als gezinnen ‘onverantwoord’, constateert de bestuurder.  

Kerntaken

Vorig jaar maakten de bond en werkgevers voor het eerst cao-afspraken over een rekenmodel om werkzaamheden te laten passen in de persoonlijke inzetbare uren van een medewerker. Om de werkdruk te verminderen, is een systeem ingevoerd waarbij de beschikbare uren worden verdeeld over tijd die jeugdzorgprofessionals aan kerntaken besteden. Denk aan contact met cliënten. Dit is inclusief reistijd, administratie en casusbespreking, en overige werkzaamheden zoals hersteltijd, scholing en inwerken van collega’s. Dit alles moet passen binnen de inzetbare tijd van een medewerker.

Vacatures

Door deze nieuwe werklastberekening te vullen met algemeen bekende cijfers, kan FNV naar eigen zeggen een goede indicatie geven van de daadwerkelijk tijd die jeugdzorgmedewerkers aan cliënten kunnen besteden. Volgens de vakbeweging is het belangrijk om hier inzicht in te krijgen. De sector heeft de komende jaren ‘een enorme uitdaging’ in het vullen van openstaande vacatures. Uit de Arbeidsmarkt Monitor Zorg & Welzijn blijkt dat er in 2033 een tekort is van zo’n 3.400 jeugdzorgmedewerkers. Momenteel staan er 900 vacatures open.  

Zorgaanvraag

FNV wil dat er snel geïnvesteerd wordt in aantrekkelijkere arbeidsomstandigheden. Ook moet de administratieve druk fors omlaag, bijvoorbeeld door het aanvragen van zorg te uniformeren. Nu heeft iedere gemeente daar een eigen werkwijze voor. Daarnaast pleit de bond voor het afschaffen van het tijdschrijven. Naast het registreren van directe zorgtijd moeten zorgverleners bijhouden hoeveel tijd zij besteden aan indirecte tijd. Voorbeelden hiervan zijn verslaglegging en rapportage. Deze handeling is voor veel professionals een doorn in het oog. ‘Medewerkers moeten in staat worden gesteld binnen hun dienstverband te werken en betaald worden voor de uren die ze werken’, vindt FNV.

Hervormingsagenda Jeugd

Wat FNV Jeugdzorg betreft is behoud van medewerkers prioriteit nummer 1. ‘Maar dat zien we met de hervormingsplannen die er nu liggen niet gebeuren’, vreest Van der Aar. ‘Het kabinet kiest er keer op keer voor om symptomen te bestrijden, en niet de problemen bij de wortel aan te pakken. We moeten dus roeien met de riemen die we hebben’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
M.a.w. als je deze branche in zijn geheel nu (in deze vorm) zou opdoeken zou geen kind of ouder er eigenlijk iets van merken? Roeit deze losgeslagen sector hier nu echt zonder riemen? Is de losgeslagen criminele jeugd in Rotterdam die daar de gehele binnenstad onveilig maakt hier misschien een perfect voorbeeld van?
Advertentie