Jeugdzorg: kwaliteit in geding door kortingen
'Voldoende aandacht en zorg voor ieder kind dat aan ons is toevertrouwd, zijn helaas niet langer vanzelfsprekend', stelt vice-voorzitter Jeugdzorg Nederland, Mark Bent.
Jeugdzorg Nederland maakt zich grote zorgen om de kortingen waar de branche volgend jaar mee te maken krijgt. Door de kortingen zullen ook honderden arbeidsplaatsen in de jeugdzorg verdwijnen, voorspelt de branchvereniging.
Miljoenen
Volgend jaar korten zowel rijk, provincies als gemeenten op de budgetten voor de jeugdzorg. Het rijk bezuinigt 32 miljoen, een overblijfsel van het Lenteakkoord. Ook vanuit de provincies is minder geld beschikbaar. In 2012 droegen provincies uit eigen middelen nog zo'n 65 miljoen euro bij aan de jeugdzorg. In 2013 gaat dat bedrag omlaag naar 49 miljoen. De verwachting is dat als jeugdzorg naar de gemeenten overgaat (in 2015) de provinciale bijdrage stopt. Bovendien krijgt jeugdzorg te maken met een korting van 8 miljoen van uit het ministerie van Veiligheid en Justitie. En de gemeenten bezuinigen volgend jaar op preventie.
Niet langer vanzelfsprekend
In totaal is sprake van een miljoenenkorting. De brancheorganisatie verwacht dat de zorg voor duizenden kinderen onder druk komt te staan en dat de wachtlijsten zullen groeien. 'Voldoende aandacht en zorg voor ieder kind dat aan ons is toevertrouwd, zijn helaas niet langer vanzelfsprekend', stelt vice-voorzitter Jeugdzorg Nederland, Mark Bent. 'De kortingen strippen de jeugdzorg al kaal ver vóór de transitie in 2015. En na de transitie wordt opnieuw een grote efficiencykorting op de zorg voor jeugd doorgevoerd, oplopend tot 450 miljoen euro in 2018.'
Het probleem zit bj de bestuurders. Die gebruiken het vele geld dat er wel degelijk voor jeugdzorg is voor hun eigen topsalarissen, buitenlandse werkreizen, dure reorganisaties, belacheljk luxe kantoren.
Zolang de zorg zo slecht blijft en bestuurders zo blijven mismanagen, is er geen steun in Den Haag voor extra geld. Want achter de schermen weten kamerleden dat er geld zat is maar het verkeerd wordt besteed door bestuurders.
Men weet ook dat de dreigementen met wachtlijsten niet eerlijk zijn .En dat daar in vele provincies al schandalen over zijn ontstaan, want als provincies geld gaven bleek dat later helemaal niet aan wachtlijstproblematiek te zijn besteeds maar in de kas van die instellingen beland te zijn.
Wachtijsten zijn ook gewoon mismanagement. De weigering om flexibiliteit in te bouwen, zoals alle bedrijven dat doen. Iedereen heeft te maken met wisselende vraag, dat is een managementkwaliteit om daarmee om te kunnen gaan. Kunnen jeugdzorgbestuurders niet.
En wie zijn de dupe zoals altijd? De kinderen die op die wachtlijsten komen en de medewerkers die flexibel moeten zijn, het ene moment aangenomen worden en het andere moment weer ontslagen.
Allemaal de schuld van de bestuurders en van Jeugdzorg Nederland. Zolang men er daar de kantjes vanaf blijft lopen en niet de hand in eigen boezem steekt, is dit het gevolg. Steeds minder vertrouwen en steeds minder geld.
Heel goed! Goed gedaan tweede kamer in poot stijf houden en stas ook! Ga zo door! Leg consequent de verantwoordelijkheid terug bij Jeugdzorg Nederland voor slecht kwaliteit zorg. En accepteer geen enkele smoes meer zolang er dure hoofdkantoren zijn, topsalarissen en ook wachtlijsten.
Het moet afgelopen zijn met de dictaten van Jeugdzorg Nederland terwijl men zo slecht voor kinderen zorgt. En nog ene laatste ding: nieuwkomers die het beter doen, zoals de opvoedpoli, moeten alle ruimte krijgen. Het gaat niet om de instellingen en om de bestuurders, maar om de zorg voor kinderen.
Jeugdzorg Nederland is daarin niet geloofwaardig meer.