Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdzorg: kwaliteit in geding door kortingen

'Voldoende aandacht en zorg voor ieder kind dat aan ons is toevertrouwd, zijn helaas niet langer vanzelfsprekend', stelt vice-voorzitter Jeugdzorg Nederland, Mark Bent.

03 december 2012

Jeugdzorg Nederland maakt zich grote zorgen om de kortingen waar de branche volgend jaar mee te maken krijgt. Door de kortingen zullen ook honderden arbeidsplaatsen in de jeugdzorg verdwijnen, voorspelt de branchvereniging.

Miljoenen
Volgend jaar korten zowel rijk, provincies als gemeenten op de budgetten voor de jeugdzorg. Het rijk bezuinigt 32 miljoen, een overblijfsel van het Lenteakkoord. Ook vanuit de provincies is minder geld beschikbaar. In 2012 droegen provincies uit eigen middelen nog zo'n 65 miljoen euro bij aan de jeugdzorg. In 2013 gaat dat bedrag omlaag naar 49 miljoen. De verwachting is dat als jeugdzorg naar de gemeenten overgaat (in 2015) de provinciale bijdrage stopt. Bovendien krijgt jeugdzorg te maken met een korting van 8 miljoen van uit het ministerie van Veiligheid en Justitie. En de gemeenten bezuinigen volgend jaar op preventie.


Niet langer vanzelfsprekend
In totaal is sprake van een miljoenenkorting. De brancheorganisatie verwacht dat de zorg voor duizenden kinderen onder druk komt te staan en dat de wachtlijsten zullen groeien. 'Voldoende aandacht en zorg voor ieder kind dat aan ons is toevertrouwd, zijn helaas niet langer vanzelfsprekend', stelt vice-voorzitter Jeugdzorg Nederland, Mark Bent. 'De kortingen strippen de jeugdzorg al kaal ver vóór de transitie in 2015. En na de transitie wordt opnieuw een grote efficiencykorting op de zorg voor jeugd doorgevoerd, oplopend tot 450 miljoen euro in 2018.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeugdzorgdeskundige
Het erge is dat voldoende aandacht en zorg voor ieder kind da taan jeugdzorg is toevertrouwd, uberhaupt niet bestaat. Dat heeft de commissie Samson ook weer eens duideljk gemaakt en dat maakt het enorme klachtenprobleem over jeugdzorg ook duidelijk. Voor de mensen die dat niet weten: googel maar eens en je ziet tientallen sites van mensen die dag en nacht zich met het disfunctionerne van jeugdzorg bezig houden en actie voeren.



Het probleem zit bj de bestuurders. Die gebruiken het vele geld dat er wel degelijk voor jeugdzorg is voor hun eigen topsalarissen, buitenlandse werkreizen, dure reorganisaties, belacheljk luxe kantoren.



Zolang de zorg zo slecht blijft en bestuurders zo blijven mismanagen, is er geen steun in Den Haag voor extra geld. Want achter de schermen weten kamerleden dat er geld zat is maar het verkeerd wordt besteed door bestuurders.



Men weet ook dat de dreigementen met wachtlijsten niet eerlijk zijn .En dat daar in vele provincies al schandalen over zijn ontstaan, want als provincies geld gaven bleek dat later helemaal niet aan wachtlijstproblematiek te zijn besteeds maar in de kas van die instellingen beland te zijn.



Wachtijsten zijn ook gewoon mismanagement. De weigering om flexibiliteit in te bouwen, zoals alle bedrijven dat doen. Iedereen heeft te maken met wisselende vraag, dat is een managementkwaliteit om daarmee om te kunnen gaan. Kunnen jeugdzorgbestuurders niet.



En wie zijn de dupe zoals altijd? De kinderen die op die wachtlijsten komen en de medewerkers die flexibel moeten zijn, het ene moment aangenomen worden en het andere moment weer ontslagen.



Allemaal de schuld van de bestuurders en van Jeugdzorg Nederland. Zolang men er daar de kantjes vanaf blijft lopen en niet de hand in eigen boezem steekt, is dit het gevolg. Steeds minder vertrouwen en steeds minder geld.



Heel goed! Goed gedaan tweede kamer in poot stijf houden en stas ook! Ga zo door! Leg consequent de verantwoordelijkheid terug bij Jeugdzorg Nederland voor slecht kwaliteit zorg. En accepteer geen enkele smoes meer zolang er dure hoofdkantoren zijn, topsalarissen en ook wachtlijsten.



Het moet afgelopen zijn met de dictaten van Jeugdzorg Nederland terwijl men zo slecht voor kinderen zorgt. En nog ene laatste ding: nieuwkomers die het beter doen, zoals de opvoedpoli, moeten alle ruimte krijgen. Het gaat niet om de instellingen en om de bestuurders, maar om de zorg voor kinderen.



Jeugdzorg Nederland is daarin niet geloofwaardig meer.
Linden
Helaas mee eens dat er heel veel geld heel erg verkeerd wordt besteed maar de problemen zijn groter en onmogelijk door Jeugdzorg of welke instelling dan ook op te lossen. Kijk bijv. naar het doodslaan van een grensrechter door jongeren en andere agressieve escalaties. Teveel ouders blijken niet in staat om op te voeden of ze willen niet. Als een scheidsrechter, een leerkracht, een agent of willekeurig wie ook maar iets van hun kind durft te zeggen dan krijg je voorbeeldgedrag te zien waar je koud van wordt. Laten we de illusie vergeten dat we ooit met een Jeugdzorg dit giga probleem op kunnen lossen.
Bas / logicus
Waar het fout gaat binnen Jeugd en gezinszorg is het feit dat het subsidieplaatje verrekend word per case in plaats van werkelijk geleverde dienst. Met als gevolg dat er een extreem hoge verrekening plaats vind. Hierdoor neemt het eigenbelang van de organisatie toe en ze verliezen daardoor oog voor de noodzaak. Het resultaat is dat vele ouders die slechts komen voor hulp bij opvoeding onverwachts en zeer vaak ook onnodig geconfronteerd gaan worden met uit huis plaatsingen van hun niets mankerende kind. Het ergste is dat de diensten juist bij gezinnen waar de omstandigheden als gezond of normaal omschreven behoord te worden de situatie misbruiken om op de meest rigoureuze wijze in te ingrijpen. Dit levert tenslotte meer geld op. Het gevolg hiervan is dat gezonde huiselijke situaties volledig ontwricht worden met alle schadelijke gevolgen van dien( scheidingen, bindingsangsten, contactstoornissen, leerproblemen, laag zelfbeeld, etc.). Dit omdat de behandelaars weten dat die normale mensen juist probleemloos mee zullen werken. De vooropleiding van de behandelaars toont niet alleen ernstige gebreken qua niveau en inzichten maar ook qua aansluiting op de realiteit. De pleegouders worden vaak niet serieus genomen en afgescheept met (wat gezien de verkregen subsidie betreft) letterlijk een verzorgingsfooi genoemd mag worden. Niet het belang van het kind en/of ouders staat voorop maar wel die van de kasposities van de betrokken organisaties. Een diskwalificatie van de ergste orde.
Zeer goed ingevoerd in jeugdzorg
@Bas Men pakt kinderen en gezinnen die relatief weinig mankeren inderdaad vaak veel te hard aan. Dat komt omdat al die instanties hulp gaan verkopen, met 1 gezin 1 plan gaan ze met zijn allen om de tafel zitten en elke club verkoopt zijn hulp. Als de ouders daartegen protesteren dan is dat een officiële indicatie voor een OTS, want dan zitten die ouders zogenaamd in de 'ontkenning van hun problematiek'. Vandaar dat relatief gezonde gezinnen veel vaker de dupe zijn van keiharde maatregelen. Zo reageert het systeem namelijk als ouders geen 'vrijwillige hulp' accepteren.
mechtild rietveld / bestuurssecretaris
Er is veel te veel geld, dat door het vergiet alle kanten op gaat ten koste van de zorg kinderen en gezinnen zelf. We kunnen meer dan 30% besparen op de jeugdzorg en toch hele goeie zorg leveren in Nederland. Maar dan moet je als politiek wel lef hebben en bestaande gegroeide structuren durven af te breken. Zoals Schumpeter zegt: Creative Destruction is nodig als je innovatieve initiatieven een kans wilt geven. Met de mond wordt dat wel beleden, maar doe het maar eens! Dat is best 'eng' en het is menselijk dat de wereld van de jeugdzorg zich daartegen verzet onder het mom van 'de jeugdzorg komt in de knel'. Hoeft echt echt niet!

Mechtild Rietveld
Bas / logicus
Als Jeugdzorg bezuinigd op wanprestatie kan er nog makkelijk de helft af en dan is er ruim genoeg over om alle kinderen de hulp te verlenen die werkelijk nodig is.
Advertentie