Advertentie
sociaal / Nieuws

Inzet statushouders in Limburgse zorg loopt vast

De verantwoordelijkheid ligt bij de betrokken gemeenten, aldus VWS.

25 augustus 2023
Een lachende oudere vrouw zit in een stoel en strekt haar handen uit naar iemand die niet in beeld is, op de handen na.
Shutterstock

De poging om in Limburg enkele honderden statushouders aan het werk te krijgen in de zorg komt niet van de grond. Dat meldt het regionale dagblad De Limburger. Omdat het rijk een subsidieaanvraag heeft afgewezen, is er te weinig geld om het pilotproject in de hele provincie uit te rollen. Het college van Gedeputeerde Staten denkt na over welke rol zij hierin kan vervullen.

Beleidsadviseur jeugd

Yacht
Beleidsadviseur jeugd

Communicatie adviseur asiel en migratie

Yacht
Communicatie adviseur asiel en migratie

Het project Nieuwe Limburgers in de Zorg wil statushouders na een opleiding een baan in de zorg aanbieden. In het project werken onder andere VluchtelingenWerk Zuid-Nederland, Stichting Zorg aan Zet en Stichting Zuyderland Medisch Centrum samen. De initiatiefnemers zijn voornemens om in drie jaar tijd 375 nieuwkomers op te leiden.

Bewezen en opschaalbaar

Het project kon rekenen op sympathie van het Limburgse college van Gedeputeerde Staten (GS). In het kader van een imagocampagne voor zorgend Nederland maakte gedeputeerde Stephan Satijn (VVD, economie) in september 2022 middelen vrij voor het project. In zijn brief aan de Provinciale Staten noemt hij het project ‘een bewezen interventie en opschaalbaar.’ Via een pilot werken nu al 32 gediplomeerde statushouders in de ouderenzorg. Er is nog een groep bezig met de basisopleiding; medio volgend jaar beginnen circa 25 deelnemers aan het traject. Satijn verwacht dat de inzet van provinciale middelen ‘meer effect heeft voor het terugdringen van personeelstekorten in de zorg.’ Bovendien kunnen voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning zo sneller integreren in de samenleving.

Subsidieaanvraag

Dat was vorig jaar. Maar de beoogde uitrol van het project in heel Limburg is nog niet van de grond gekomen. Naast de toegezegde middelen van de provincie hoopten de initiatiefnemers op subsidie van het van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Die heeft hun verzoek echter afgewezen. ‘Volgens VWS ligt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de betrokken gemeenten’, stellen de organisaties in De Limburger. Ook spelen de demissionaire status van het kabinet en de timing van de aanvraag een rol. De partijen hebben niet bekendgemaakt hoeveel geld ze tekortkomen.

Uitstel

Het Limburgse provinciebestuur denkt momenteel na over welke rol zij hierin kan vervullen, laat een woordvoerder weten aan Binnenlands Bestuur. Het nieuwe college van GS is eind juni gestart en moet zich nog verdiepen in alle lopende projecten. Wat betreft Vivian Haine betekent uitstel geen afstel. ‘We gaan binnenkort gezamenlijk overleggen over de vraag hoe we het alsnog kunnen uitrollen’, zegt de directeur-bestuurder van Zorg aan Zet in de regionale krant. VluchtelingenWerk Nederland sluit zich hierbij aan en benadrukt het jammer te vinden dat de statushouders nu niet aan de slag kunnen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Asiel verlenen dat moeten we primair doen om humanitaire redenen. Het mag niet uitmaken of mensen er anders uitzien, ruiken, eten, een andere cultuur hebben of…….niet in onze arbeidsmarkt passen. Toch bijzondere hoe het asielvraagstuk toch altijd weer aan de arbeidsmarkt wordt gekoppeld. Gelul. Als we een asielbeleid willen voeren, dan moeten we bepaalde nadelen maar op de koop toe nemen.
Advertentie