Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam helpt inwoners die in de kou zitten

Netbeheerder Liander en de gemeente Amsterdam werken samen om te voorkomen dat mensen worden afgesloten van energie.

ANP
19 januari 2023
energiearmoede
Shutterstock

Amsterdam gaat inwoners helpen die door betalingsachterstanden geen energiecontract meer hebben en dreigen te worden afgesloten. De gemeente gaat daarvoor samenwerken met netbeheerder Liander.

Trainee Ruimtelijke Keten en Omgevingsbeleid

JS Consultancy
Trainee Ruimtelijke Keten en Omgevingsbeleid

Adviseur Verkeersveilige Infrastructuur

Provincie Utrecht
Adviseur Verkeersveilige Infrastructuur

Proef

Liander geeft de adressen van deze huishoudens aan de gemeente door, zodat die kan inspringen. Het delen van dit soort gegevens is wettelijk niet toegestaan, maar het gaat hier om een proef die drie maanden gaat duren.

Hulp accepteren

Er wordt vooral gekeken naar huishoudens die al bij de gemeente in beeld waren door schulden en andere problemen, maar die eerder geen hulp wilden aannemen. Dat ze mogelijk worden afgesloten van energie en daardoor in de kou komen te zitten, kan volgens Amsterdam het moment zijn dat ze toch hulp willen accepteren.

Ruim 700 huishoudens in de hoofdstad hebben momenteel geen energiecontract. Daar komen er wekelijks ongeveer twintig bij.

Wetgeving

Volgens de verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman (armoedebestrijding en schuldhulpverlening, PvdA) zijn Amsterdam en Liander de eerste gemeente en netbeheerder die afspraken maken over het uitwisselen van gegevens om schuldenproblematiek aan te pakken. Na drie maanden wordt de proef geëvalueerd. Als die goed uitpakt, zal de gemeente bij het rijk aandringen op wetgeving die deze gegevensuitwisseling mogelijk maakt.

Maatschappelijke organisaties

De gemeente Utrecht komt met een ander plan om de stijging van de energiekosten te dempen. De stad trekt per direct 3 miljoen euro uit voor maatschappelijke organisaties die acuut in geldproblemen komen vanwege hoge energiekosten.

Tivoli

Zo wil de gemeente voorkomen dat ‘dit soort instellingen die van belang zijn voor de stad’ in de problemen (dreigen te) komen. Het gaat onder meer om sportverenigingen, scholen, welzijns- of zorginstellingen en culturele organisaties. TivoliVredenburg is de eerste instelling die deze noodsteun ontvangt.

Tussentijd

‘Het rijk werkt aan regelingen om de tekorten af te dekken op termijn. In de tussentijd nemen we nu actie omdat deze organisaties niet kunnen wachten’, zegt wethouder Susanne Schilderman van Financiën. Utrecht is niet de eerste gemeente die een noodfonds voor maatschappelijke organisaties opzet. Ook gemeenten als Gouda, Harderwijk, Venlo en Helmond bieden hulp aan maatschappelijke instellingen.

Prijsplafond

Ook het prijsplafond voor energie, dat sinds begin dit jaar van kracht is, helpt om de energierekening te dempen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt donderdag dat zes miljoen huishoudens en kleine ondernemingen profijt hebben van het prijsplafond. Zij betalen daardoor minder voor hun gas, elektriciteit en warmte.

Zeven op de tien

Met de regeling worden zeven op de tien huishoudens en kleine bedrijven met een eigen energieaansluiting bereikt. De overige zogenoemde kleinverbruikers hebben geen financieel voordeel omdat hun tarieven al lager zijn dan het prijsplafond.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie