Advertentie
sociaal / Nieuws

Heerlen ziet bijstandsbestand voor eerst sinds jaren dalen

Geheel tegen de landelijke trend in, daalt in Heerlen het aantal mensen dat in de bijstand zit. Daardoor is er in plaats van het verwachte tekort van 1,4 miljoen euro, een overschot van 2,7 miljoen euro op het bijstandsbudget.

05 december 2013

Geen tekort van 1,4 miljoen euro over 2013, maar een overschot van 2,7 miljoen euro op het budget voor bijstandsbudget voor Heerlen. Geheel tegen ook de landelijke trend in, daalt in de Limburgse gemeente het aantal mensen dat in de bijstand zit.

Minder jongeren

Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat eind september 402.000 mensen een bijstandsuitkering ontvingen. Dat zijn er evenveel als een kwartaal eerder. In het derde kwartaal nam het aantal bijstandsontvangers van 27 jaar of ouder met bijna 4.000 toe terwijl het aantal jongeren met bijstand met bijna 4.000 afnam.

Landelijke toename

De afgelopen twee jaar stabiliseerde het aantal jongeren in de bijstand. Dat hangt volgens het CBS samen met de inspanningen van gemeenten om de instroom in de bijstand te beperken en de uitstroom te bevorderen door jongeren aan een betaalde baan te helpen. De stijging deed zich in 2012 en 2013 alleen voor bij 27-plussers. De afgelopen twee jaar is het totaal aantal bijstandsgerechtigden landelijk met 40 duizend toegenomen, zo blijkt uit de CBS-cijfers.

Scholingsbeleid jongeren

Heerlen kan niet precies de oorzaak aangeven van de onverwachte daling omdat de ‘positieve afwijking erg grillig’ is. De instroom verloopt volgens verwachting, maar de uitstroom is hoger dan verwacht. Als mogelijke verklaring stelt Heerlen dat zij succes heeft met het scholingsbeleid voor jongeren. ‘Met name bij deze groep zien we dat er steeds meer een volledige baan vinden’, laat de gemeente weten.

Recordhoogte

In 2008 telde het klantenbestand in Heerlen 3.434 uitkeringen. Door de financieel-economische crisis steeg dat aantal in januari 2012 tot een recordhoogte van 4.296 uitkeringen. Het rijksbudget was jarenlang niet toereikend en het tekort bleef oplopen. Ook de extra budgetten van het rijk waren jaar op jaar niet afdoende om het tekort op de gemeentelijke bijstandsuitgaven weg te werken.

Overschot budget

Bij een tekort van meer dan tien procent op het bijstandsbudget kunnen gemeenten een aanvullend budget aanvragen, de zogeheten incidentele aanvullende uitkering (IAU) of de meerjarige aanvullende uitkering (MAU). Heerlen deed daar jarenlang een beroep op. Sinds 2012 stagneert het aantal uitkeringen in Heerlen en dalen de kosten voor de bijstand, terwijl het rijksbudget nog niet daalt. Voor het eerst in tien jaar heeft de stad een overschot op het bijstandsbudget.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie