Uitblijven burgerpeiling raakt inwoners kleine gemeenten
Tot nu toe heeft in 2024 maar één gemeente een burgerpeiling laten uitvoeren. Gemeenten leveren gegevens vaak laat aan, maar dit is erg laag
Gemeenten hanteren minder vaak het middel ‘burgerpeiling’ dan in voorgaande jaren. Dit jaar loopt het de spuigaten uit, want tot nu toe heeft slechts één gemeente (Hollands Kroon) de burgerpeiling ingezet om de tevredenheid van inwoners te onderzoeken.
Bijzonder laag
‘Feit blijft dat de deelnamegraad aan de burgerpeiling dit jaar vooralsnog bijzonder laag is’, zegt de VNG tegen NU.nl, maar wel nuanceert dat het vaker gebeurt dat gemeenten hun peilingresultaten laat inleveren. In de laatste tien jaar schommelde het aantal gemeenten dat een burgerpeiling liet uitvoeren nog tussen de zestig en dertig. De indruk bij de VNG is dat gemeenten sowieso niet (meer) meedoen of andere prioriteiten hebben.
Enige vergelijking
De burgerpeiling is een modelvragenlijst, waarin gemeenten inwoners vragen stellen over vier maatschappelijke thema’s: leefklimaat, welzijn en zorg, de relatie tussen inwoner en gemeente en de directe dienstverlening. Volgens de VNG is de burgerpeiling de enige mogelijkheid voor gemeenten om de dienstverlening aan hun inwoners met andere gemeenten te vergelijken. Gemeenten kunnen zo van elkaar leren.
Nadelig voor inwoners
Volgens de VNG is het vergelijken vooral voor kleine gemeenten handig, omdat die vaak minder geld en menskracht hebben om hun dienstverlening te meten en vervolgens te verbeteren. Dit jaar zijn er dus nog onvoldoende goede voorbeelden om over te nemen. Inwoners ondervinden er nadeel van als hun gemeente onvoldoende weet van hun behoeften, ervaringen en zorgen, want gemeentebeleid is dan mogelijk minder afgestemd op hun wensen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.