Advertentie
sociaal / Nieuws

Cliënten in instellingen krijgen minder bijstand door voedingsgeld

Zorgaanbieders proberen dit te omzeilen door contant geld aan cliënten te geven.

07 oktober 2024
Vrouw in supermarkt
ANP / Richard Brocken

Intramuraal wonende GGZ-cliënten worden soms gekort op hun bijstandsuitkering als zij voedingsgeld ontvangen van instellingen. Dat melden meerdere zorgaanbieders aan het Verwey-Jonker Instituut. Het geld wordt aan cliënten verleend zodat zij zo zelfstandig mogelijk hun eigen boodschappen kunnen doen. Maar sommige gemeenten merken dat aan als inkomen, terwijl cliënten voor dat zorgpakket al een hogere eigen bijdrage moeten betalen.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Cliëntenraden

Het Verwey-Jonker Instituut deed onderzoek naar het scheiden van wonen en zorg voor intramuraal wonende GGZ-cliënten met een Wlz-indicatie. Voor het onderzoek zijn tien verschillende zorgaanbieders geselecteerd. Vervolgens zijn de bevindingen uit deze gesprekken getoetst in meerdere online (groeps)gesprekken met vertegenwoordigers van cliëntenraden.

Eigen bijdrage

Een van de uitdagingen voor cliënten bij een overstap van intramuraal naar extramuraal wonen is het administratief regelwerk rondom toeslagen. Zo korten sommige gemeenten cliënten nog steeds op hun bijstandsuitkering als zij voedingsgeld ontvangen van zorgaanbieders. Dit wordt aan cliënten verleend vanuit de visie dat zij zo zelfstandig mogelijk hun eigen boodschappen kunnen doen. ‘Maar vervolgens zegt de gemeente “dat voedingsgeld merken wij aan als inkomen en dat korten wij op de uitkering”’, verzucht een aanbieder. Volgens deze respondent heeft de gemeente niet in de gaten dat cliënten voor dit zorgpakket een hogere eigen bijdrage moeten betalen. Door te korten op de bijstand komen zij toch onder het bijstandsminimum.

Pinpas

Zorgaanbieders proberen dit te omzeilen door contant geld aan cliënten te geven, of door het gebruik van een gezamenlijke pinpas voor een woongroep voor boodschappen. Daarnaast kan bij groepswoningen soms sprake zijn van problemen met bijstandsuitkeringen omdat de cliënt niet als alleenstaand wordt gezien.

Papierwinkel

Daarbij is de (bewijs)last voor het aanvragen van bijzondere bijstand vaak groot. Wanneer een cliënt verhuist van een ingerichte woning naar eigen huisvesting en alles nog ingericht moet worden, kunnen inrichtingskosten een probleem zijn. Naast een eventueel ‘voorschot’ van de aanbieder moeten cliënten meestal bijzondere bijstand aanvragen. Per gemeente kan het ‘geregel’ hiervoor enorm verschillen. Bij sommige gemeenten is de bewijslast en de papierwinkel die moet worden aangeleverd groot, waardoor ook hier de begeleiders weer moeten ondersteunen. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie