Advertentie
sociaal / Column

Gezocht: 55 plusser, ww-uitkering strekt tot aanbeveling

Een voor de jeugdzorg interessante groep wordt gevormd door 55plussers die een WW-uitkering hebben.

11 april 2011
Enige tijd geleden bezocht ik een door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid georganiseerde bijeenkomst over de toekomst van het arbeidsmarktbeleid. Voor de zoveelste keer werd vastgesteld dat door vergrijzing en ontgroening de arbeidsmarkt de komende jaren fors zal krimpen.

In het bijzonder in de zorg worden bij ongewijzigd beleid grote tekorten op de arbeidsmarkt voorspeld. Één van de oplossingen voor dit probleem is dat het bestaande arbeidspotentieel beter benut wordt in de toekomst.

 

Een voor de jeugdzorg interessante groep wordt gevormd door 55plussers die een WW-uitkering hebben. Veel van deze mensen zullen over veel (levens)ervaring beschikken en wat betreft arbeidsvaardigheden niet een heel erg grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Hoeveel van deze mensen zouden al beschikken over de benodigde opleiding (sociaalmaatschappelijke dienstverlening, orthopedagogiek, psychologie)? Hoeveel van deze mensen beschikken mogelijk nog niet over deze specifieke opleidingsvereisten, maar wel over de competenties die nodig zijn om een goede jeugdzorgwerker te zijn (warm hart, koel hoofd, rechte rug, beide benen op de grond, handen uit de mouwen, borst vooruit, luisterend oor, klein ego, in staat om eerlijk grenzen te stellen en door te gaan tot het gaatje tot het kind weer veilig is)?

 

Wat mij betreft zijn 55plussers die beschikken over deze kwaliteiten van harte welkom in de jeugdzorg. Op de korte termijn is er echter één probleem. Vanwege tekortschietende financiering is er geen geld om ze te betalen laat staan om het hogere risico op uitval te dragen. Daar staat tegenover dat de kans dat 55plussers met een WW-uitkering op korte termijn weer een baan krijgen zeer klein is.

 

Mijn voorstel is dan ook om van 1 plus 1 3 te maken. 55plussers in de WW die beschikken over bovengenoemde vaardigheden gaan met behoud van uitkering bovenformatief in de jeugdzorg werken voor minimaal zes maanden en maximaal een jaar. Baangaranties kunnen gezien de onzekere financiële tijden niet worden gegeven, maar wel de garantie dat men bij gebleken geschiktheid met voorrang in aanmerking komt voor het vervullen van ontstane vacatures. De overheid is het geld van de uitkering toch al kwijt, werkloze 55plussers voorkomen een gat in hun CV en krijgen een beter perspectief om een baan in de jeugdzorg of elders, de overheid bespaart op lange uitkeringen voor 55plusser, de schandelijk ondergefinancierde jeugdzorg krijgt op de korte termijn tijdelijk de beschikking over gratis extra arbeidskrachten en op de langere termijn (wanneer weer vacatures ontstaan) over goede oudere nieuwe collega’s met levenservaring. Daarbij nog de afspraak met het UWV dat zij het financiële risico bij uitval dragen en klaar is Kees.

 

Ongetwijfeld zijn er veel bureaucratische argumenten aan te voeren tegen dit voorstel. Maar elke dag dat die argumenten de boventoon blijven voeren betekent verspilling van belastinggeld en talent met levenservaring omdat de meerderheid van de 55plussers anders simpelweg tot zijn 65ste in een uitkering blijft zitten.

 

Ik neem de uitdaging graag aan om dit voorstel in de praktijk te brengen. Bent u 55plus en in het bezin van de benodigde vaardigheden en een WW-uitkering? Ik ga graag met u in gesprek over een werkervaringplek bij Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam met bij gebleken geschiktheid perspectief op een betaalde baan zodra er vacatures ontstaan. Ik ben beschikbaar om samen met u de bureaucratische barrières die ongetwijfeld nog op ons pad komen te slechten.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sasha Roos
@heidi,

Ik heb, nav je vele reacties, 'es doorgeklikt naar dat Fonds voor Bijzondere Jouranlistiek en in hun jaarverslagen gekeken. Zie ik dat je meer dan 3 jaar geleden een klein bedrag hebt gehad. Kleine tip: niet overal roepen dat je door hen wordt gesponsord, want dat wordt je niet.
En voor de rest ben ik helemaal voor kritische journalistiek hoor...
-
@Ellen,
Een klein bedrag?! 't Is maar goed dat jij geen jarenlang onderzoek doet naar de wereld van de jeugdzorg ? Want dan was je maar wat blij geweest met de subsidie die ik van het Fonds Bijzonder- voor Journalistieke Projecten - die ik heb gekregen. Het FBJP keert ook bij publicatie van het boek nog een bedrag uit. Van al dat geld samen betaal je dan later, van de inkomsten van het boek, een groot gedeelte weer terug aan het FBJP. Zo gaat dat en met die ondersteuning van het FBJP zijn de meeste journalisten die een boek willen schrijven hartstikke blij. Want op die manier worden zij in staat gesteld om tijdelijk minder te werken en toch hun vaste lasten te kunnen betalen. Want dat boek schrijven, daar gaat het om. Niet om het geld, dat kun jij nu beamen?
Vriendelijke groeten, Heidi Zandbergen.
Lilia Ahmad Remmerswaal
Hallo,



Bij toeval ben ik op bovenstaande artikel terechtgekomen. Ik ben 57 en zit 'helaas' al iets meer dan een jaar in de ww. Mijn vraag is of deze oproep nog geldig is. Zo niet weet iemand dan een werkomgeving waar wel nog 55+ gevraagd worden.



met vriendelijke groet,



Lilian
Sasha Roos
Wat mij zo opvalt is dat men reageert op 'het systeem', geld, etc. Of iemand nu vrijwilligerswerk of tijdelijk aan de slag wil bij jeugdzorg, al dan niet geholpen door Gerritsen, het gaat om je intrinsieke motivatie. Toch? Je werkt niet met Gerritsen, bureau jeugdzorg of geld, maar met gezinnen die dat nodig hebben. Dat is wat het voorstel is, niet het gedoeb er omheen.
Ronald Bouwer
@ sasha,
Graag wilde ik de kinderen en hun ouders helpen, dat was motivatie. Maar als je de onjuistheden gedwongen bent te bedenken en voor de rechter "slijmen", want je voor managers targes (lees: uithuislaatsingen) moet halen, dan tja..... maak je keus. Anders ben je ontslagen en zwart gemaakt. Over motivatie en indoctrinatie gesproken.
Weten de heren Gerrits en hem gelijke akelige energieke positivievelingen geen mouw ergens aan te passen, is misschien goed idee om al die alle extreem uitgebreidde maar onnodige bestuur en management aan het directe werk zetten. Zij zijn topprofessionals, toch?
geeb / onderzoeksjournalist Jeugdzorg
Best ex-jeugdzorgmedewerker,

Ik zou graag met je in contact komen. Zou je me misschien willen mailen? Heidi.zandbergen@daxis.nl

Vriendelijke groeten,
Heidi Zandbergen
Michal van Dantzig / WinWinWinWerkt werkbemiddeling 50plus
Ik ben 47 jaar, startende ondernemer vanuit de ww, en zal met ingang van mei a.s. 50plussers naar passend (lees inspirerend=win) gaan bemiddelen.
Ik start WinWinWerkt vanuit de volgende visie: In een vergrijzende en ontgroenende samenleving zijn senior-werknemers de onmisbare steunpilaren van organisaties.
Heel graag zal ik je vanaf mei van dienst zijn met het vinden van mensen die graag in de jeugdzorg willen werken. Maar waarom gratis? Zij nemen capaciteiten en ervaring mee. Binnenkort is de krapte echt weer een feit en de werkdruk is hoog, dus er is echt behoefte aan nieuwe (wat oudere) collega's. Gewoon een kwestie van een ander potje (gezondheidszorg/jeugdzorg i.p.v. ww) + een beetje meer want goed werk mag betaald worden.
advocaat van ruth / advocaat
Waarom zouden er vacatures ontstaan als het werk al gedaan wordt door gratis arbeidskrachten?
Het probleem bij jeugdzorg is trouwens niet dat er geen geld zou zijn.
Jeugdzorg krijgt van de overheid geld betaald voor mensen die ze niet hebben.
Als er een ots wordt uitgesproken rinkelt de kassa bij jeugdzorg, of er nu een gezinsvoogd beschikbaar is of niet.
Ruim 7000 euro per jaar per kind.
Over verkwisting van belastinggeld gesproken....
Marijke van der Meer / raadslid en werkloos
Natuurlijk zou ik graag werken in een functie die past bij mijn (levens)ervaring. Ik hoor tot de groep die zich werkendeweg - heel hard werkendeweg - heeft opgewerkt tot een mooie functie. Toen werd ik ontslagen vanwege reorganisatie. Mijn werkervaring blijkt weinig waard buiten mijn oude bedrijf, ik beschik niet over de moderne diploma's, en mijn leeftijd wordt beschouwd als een slechte karaktereigenschap. En nu krijg ik dus dit mooie voorstel om 'gratis' te komen werken, én tegelijk ook nog gratis te komen leren, want het betreft een omscholing. En dat allemaal zonder baangarantie maar mét een schone belofte van 'voorrang bij gebleken geschiktheid'. Ha ha: in sollicitatieland is de term 'geschiktheid' volledig gereserveerd voor Hollandse mannen tussen de 30 en 45 jaar en dát zal ik nooit kunnen bereiken. Hartelijk bedankt dus voor dit mooie aanbod. Voorlopig ga ik ervoor om stug door te zoeken naar die ene werkgever die me wél een baan gunt. Een baan met een salaris. En nu ga ik snel verder, want ik moet naar mijn vrijwilligerswerk. Echt vrijwilligerswerk: nuttig en zonder dat ik iemands baan gratis invul.
Hans Schuurmn / logistiek/adm.
Is e.e.a. nog actueel?
Lisa / Jeugdbeschermer
Beste onderzoeksjournalist Jeugdzorg,

Je hapt graag op het verhaal van de ex-jeugdzorgwerker zie ik?
Is het om nog een negatief verhaal op papier te krijgen en het werk als gezinsvoogd nog onmogelijker te maken? Of ben je van plan ons te helpen, en een goed beeld neer te zetten.. zonder alleen de negatieve kanten te benadrukken? Zodat we kunnen doen waar we goed in zijn: kinderen beschermen die niet voor zichzelf op kunnen komen.

Het lijkt me weinig realistisch om het verhaal maar van 1 kant te bekijken. En het zou ook niet getuigen van professionele journalistiek..

Ik ben benieuwd.

Groet Lisa
geen / Onderzoeksjournalist Jeugdzorg
Beste Lisa,

Ik doe al drie jaar lang onderzoek naar de wereld van de Jeugdzorg en heb met duizenden mensen gepraat, waaronder ook vele gezinsvoogden. Het doel is om een zo goed mogelijk geïnformeerd boek te schrijven over de doelgroep en waar die aan lijdt, over de behandelingen en over de kosten van de jeugdzorg. Het project wordt mede gefinancierd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Over het algemeen zijn er veel jeugdzorginstanties die het doel van mijn onderzoek – meer maatschappelijke betrokkenheid bij het werk van de Jeugdzorg – ondersteunen en graag aan mijn onderzoek meewerken. Maar er zijn ook instanties, zoals BJAA, die zich opstellen zoals jij nu doet. Wantrouwend en er vanuit gaan dat het mij toch alleen maar om ‘negatieve’ publiciteit gaat. Zulke organisaties hebben er vaak ook een handje van om niet al te zuiver met de waarheid om te gaan en zichzelf overdreven op de borst te kloppen.

Dat doe jij nu ook. Je bent zo bang voor negatieve publiciteit dat je van de weeromstuit benadrukt dat je heel goed werk doet en je wilt ‘geholpen’ worden om dat naar voren te krijgen en je wilt dat ik niet met ex-werknemers praat die daar anders over denken. Dat heet manipulatie en je toon daarbij getuigt ook van een gebrek aan respect voor onafhankelijke onderzoekers en voor de rol van de journalistiek in een democratie.

Ik praat met wie ik wil om mijn opdracht tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Als het boek af is en het zou niet objectief zijn of onvoldoende gefundeerd, dan mag je je kritiek uiten. Maar van tevoren al op tilt slaan omdat je bang bent voor ‘negatieve publiciteit’ is niet rationeel en past een gezinsvoogd – in dienst van de maatschappij - ook niet. Want jouw salaris wordt betaald uit belastinggeld.

Vriendelijke groeten,

Heidi Zandbergen
B. Schellenberger / Business Unit Manager
Geachte heer Gerritsen,
graag treed ik met u in overleg of en op welke manier wij hier kunnenhelpen. Wij zijn een op de ervaren generatie gespecialiseerd bureau voor het oplossen van inzetbaarheidsvraagstukken.
Jan / ambtenaar
@Van der Meer en Van Ruth. Wat een akelig negatieve benadering. Ik weet zeker dat er ook 55-plussers zijn die deze kans met beide handen willen aangrijpen. Negatievelingen zoals jullie moeten maar wat anders gaan doen. Een vrijwilliger of advocaat met zo'n instelling zou ik trouwens niet willen hebben...
belastingbetaler
Haha! Zullen we het leger inzetten? Of AOW-ers op probleemjongeren laten passen? Of de nationale noodtoestand afkondigen omdat Bureau Jeugdzorg Amsterdam de tering niet naar de nering kan zetten?:-)
Tsjitske Morren / voormalig gezinsvoogd
Ik heb een passende opleiding en dito werkervaring en was tot voorjaar 2008 gezinsvoogd. Ik ben nu 51 jaar. Drie jaar volgemaakt, maar ontslag genomen omdat ik niet langer geloof in het versnipperde systeem. Ik wilde gaan voor een 8, maar moest tevreden zijn met een 6. Zo lang de politiek vindt dat Jeugdzorg gedecentraliseerd moet worden en binnenkort zelfs naar de gemeenten, gaat alleen om macht, competentiestrijd en helaas al lang niet meer om het kind. Nooit meer terug naar een baan als gezinsvoogd en dan zou je het ook nog zonder opleiding moeten kunnen/doen? Sorry, maar dat is toch echt een vreselijke onderschatting van het beroep!
Lisa / Jeugdbeschermer
Heidi,

Ik zag pas later dat je Heidi Zandbergen bent. Ik heb alle respect voor jou werk. De conclusies die je over mij trekt nav wat ik schrijf lijken me wel wat overtrokken en fel. Aan jou reactie te lezen vind je het niet fijn als iemand negatief of respectloos praat over je beroep. Dat vind ik ook niet fijn.

Ik ben oprecht benieuwd naar je boek. Voorts wil ik je zeggen dat in niet 'bang' ben voor negatieve publiciteit, want die mag er zijn. Wel ben ik bang voor een schets die eenzijdig is, maar jij hebt me uit kunnen leggen dat je een objectief boek schrijft en niet alleen aandacht besteed aan negatieve verhalen.
Ik zie dan ook uit naar je boek!

Groet
geen / Onderzoeksjournalist Jeugdzorg
Beste Lisa,

Dank voor je bericht. Ik ben echt van plan om recht te doen aan de enorme inzet, betrokkenheid en bevlogenheid van veel medewerkers in de jeugdzorg. Tijdens mijn onderzoek- ik loop ook stages bij jeugdzorginstellingen - kom ik telkens weer medewerkers tegen die het verschil maken voor individuele kinderen, die zich met hart en ziel inzetten en waar ik veel bewondering voor heb. Vaak klikt het ook goed tussen hen en mij omdat we allemaal diezelfde fascinatie voor de jeugdzorg hebben, hulpverleners om de kinderen zo goed mogelijk te helpen en ik om de wereld van de jeugdzorg zo goed mogelijk te begrijpen en te beschrijven. ’t Komt regelmatig voor dat we niet uitgepraat raken. Ik denk dat je gelijk hebt, dat de overeenkomst tussen ons ook is dat we allemaal niet graag gewantrouwd worden omdat we onze hart en ziel in het werk leggen. Overigens zijn jij en andere jeugdzorgmedewerkers altijd welkom om contact met me op te nemen als je iets - en dat mag natuurlijk ook positief nieuws zijn – wilt belichten. Ik noem geen individuele medewerkers (en ook geen kinderen) in mijn boek, dus in die zin kun je automatisch uitgaan van anonimiteit en bronbescherming. Overigens maak ik ook altijd goede afspraken met jeugdzorginstellingen die mee werken aan mijn onderzoek, zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over hun naam. Maar dit terzijde. Mijn mailadres is heidi.zandbergen@daxis.nl.

Vriendelijke groeten, Heidi Zandbergen

Ronald Bouwer
@Jan en @Erik Gerritsen
De trouwambtenaren mogen het trouwen van homoparen weigeren, vanwege gewetenbezwaren. Ze worden niet ontslagen. Mogen we dan weigeren meedoen in machtmisbruik? Mogen we weigeren te liegen, vervalsen, tegen de onschuldige ouders met strafvervolging dreigen, en etcetera? Vanwege onze gewetenbezwaren? Zonder dat we ontslagen worden? En tegen betaling voor het werk, natuurlijk. Trouwens de kinderen en hun ouders willen zeker niet meer zulke arrogante macht- en geldlustige heren als jullie...............
erik gerritsen / wollige blogger
Waarom gratis? omdat ik het geld niet heb (met dank aan de overheid dit niet adequaat financiert dat dan weer wel) om boven de huidige formatie mensen te betalen, maar vanwege oplopende wachtlijsten wel werk genoeg om de door mij voorgestelde win/win te realiseren. Omdat het om bovenformatief werk gaat gaat het ook niet ten koste van vacatures/bestaande arbeidsplaatsen. En zodra er vacatures komen dan is er perspectief op vaste en betaalde baan.
En inderaad, ik werk op basis van positieve energie. Wie de uitdaging aan wil is welkom voor een gesprek. Wie er geen trek in heeft wens ik oprecht veel succes met het zoeken naar een andere betrekking..
erik gerritsen / wollige blogger
Geachte B Schellenberger ik ben benieuwd naar uw aanbod. mijn mail is Erik.Gerritsen@bjaa.nl
Voor andere geïnteresseerden, de eerste sollicitaties zijn binnen en we gaan in gesprek
belastingbetaler
Oudere WW-ers kunnen door de vergrijzing betaald werk vinden, ze zouden wel gek zijn als ze bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam gratis gingen werken. En ja ja, Erik Gerritsen, dat hadden we natuurlijk door dat het weer over geld ging. Misschien toch maar eens overwegen om de tering naar de nering te zetten en u neer te leggen bij democratische besluiten? De belastingbetaler betaalt en bepaalt en uw organisatie heeft zich nu eenmaal niet populair gemaakt, gezien de vele negatieve reacties op uw columns. Het enige wat u kan helpen is beter gaan functioneren, klachten en boze burgers serieus nemen. Zij vormen het electoraat, zij maken de democratische beslissingen over u en uw BJAA. En u heeft zich daar bij neer te leggen, want u bent slechts uitvoerder. Zo liggen de verhoudingen en als u daar zoveel moeite mee heeft, dan kunt u toch opstappen?
Advertentie