Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten vrezen hulpvraaggolf door strengere zzp-controles

De VNG erkent dat het een probleem kan worden als de Belastingdienst zzp’ers als werknemers beschouwt en zij bij gemeenten aankloppen.

28 november 2024
Sterke groei van het aandeel zelfstandigen in beroepsbevolking
Peter Hilz/ANP

Gemeenten maken zich zorgen over een mogelijke toename van zelfstandigen die na 1 januari aankloppen bij hun helpdesks. Dat zegt het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Door strengere controles op schijnzelfstandigheid zullen sommige zzp’ers moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Gemeenten verwachten daardoor een grotere vraag naar ondersteuning, zoals via de Bijstand voor zelfstandigen. Het IMK waarschuwt voor een verwarrende situatie waarin verschillende overheden tegenstrijdige definities van ondernemerschap hanteren.

Projectmanager Continue Verbeteren S14

JS Consultancy
Projectmanager Continue Verbeteren S14

Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

JS Consultancy
Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

Onzeker

Het IMK zegt de laatste weken dagelijks tientallen vragen van bezorgde zzp’ers en werkgevers te ontvangen. Ze willen meer weten over de controles op schijnzelfstandigheid die de Belastingdienst vanaf 1 januari gaat uitvoeren. Volgens het IMK durven veel werkgevers geen zzp’ers meer in te huren omdat ze bang zijn voor boetes. Zelfstandigen maken zich juist zorgen dat ze geen opdrachten meer krijgen. Vooral mensen die lang voor één opdrachtgever werken voelen zich onzeker, stelt het instituut.

Bijstand

Een van de meest opvallende ontwikkelingen is dat het IMK de afgelopen maanden steeds meer telefoontjes krijgt van verontruste gemeenten. Zij vrezen dat er na 1 januari veel zelfstandigen naar hun helpdesks komen omdat ze minder verdienen. Omdat het volgens de fiscus geen ondernemers zijn, zullen opdrachtgevers naar verwachting hen minder werk geven. Vervolgens moeten gemeenten deze zzp’ers mogelijk te hulp schieten. Bijvoorbeeld via de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz), die zelfstandige ondernemers kunnen aanvragen als ze (tijdelijk) weinig inkomen hebben.

Discussie

IMK-directeur Michiel Hordijk meent dat we afsteven op een ‘bizarre’ situatie: ‘De ene overheidsinstantie zal straks mogelijk een individu niet als ondernemer zien en de andere tegelijkertijd weer wel’. Hordijk verwacht dat het even gaat duren voordat dit zich heeft uitgekristalliseerd. ‘Het jaar 2025 wordt het jaar van de discussie over de definitie van ondernemerschap’, denkt hij.

Signalen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat het een probleem kan worden als de Belastingdienst zzp’ers als werknemers gaat beschouwen en deze zelfstandigen bij de gemeente aankloppen. ‘Maar hoe groot dat probleem kan worden kunnen wij niet inschatten. Wij krijgen daar vooralsnog geen signalen over van gemeenten’, zegt een woordvoerder van de VNG.

Gevolgen

De koepel weet evenmin of zzp-contracten worden omgezet naar reguliere dienstverbanden. Volgens de VNG is het vooral de taak van het ministerie van Sociale Zaken om de gevolgen te onderzoeken en hierover met gemeenten van gedachten te wisselen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geweldige Ambtenaar
Dit artikel schets precies de redenen waarop het ZZP gebeuren aangescherpt wordt. Massaal wordt er ge-ZZPt . Lucratieve belastingvoordelen, 0 euro sociale premies betalen, maar als het mis gaat wel beroep kunnen doen op een bijstandsregeling. Hier gaat dus iets mis....
Hans Bakker
Deze controles zijn heel goed voor het functioneren van gemeenten. Minder zzp’ers = minder jobhoppen = stabiliteit = kwaliteit = minder kosten. Gemeenten moeten vast personeel aannemen met een kleine flexibele schil. Personeel dat lang blijft is onvoorstelbaar veel efficiënter dan dit systeem.
Hielco Wiersma
ZZP'ers met lage omzetten doen er verstandig aan om tijdig 'eieren voor hun geld' te kiezen.
Advertentie