Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten nog lang niet klaar voor AWBZ

Het gros van de gemeenten is nog lang niet klaar voor het overnemen van taken uit de awbz. Dat blijkt uit een enquête van RadarAdvies onder 63 gemeenten. Acht op de tien gemeenten is nog bezig zich te oriënteren op de decentralisatie van de extramurale begeleiding die over anderhalf jaar een feit moet zijn.

15 juli 2011

Stappenplan

Een klein deel, ruim één op de tien, bereidt zich al iets meer voor door bijvoorbeeld inventarisatie van consequenties, een stappenplan of een projectleider. Veertig procent zit nog met geen enkele gesprekspartner om de tafel, zelfs niet met regiogemeenten. Het onderzoek is uitgevoerd onder gemeenten met minder dan 100.000 inwoners en onder zorgaanbieders. Kortgeleden werd een soorgelijk onderzoek gedaan onder grotere gemeenten. Die zijn al verder met hun voorbereidingen op de nieuwe taken, zo blijkt. Ook zorgaanbieders zijn al veel verder.

 

Niet positief

Illustratief voor het verschil in voorbereiding is dat 88% van de gemeenten geen inschatting kan maken van het bedrag waarover ze bij decentralisatie de beschikking krijgt, terwijl 83% van de zorgaanbieders dat wel kan, en weet dat het een aanzienlijk deel van hun omzet betreft. Overigens blijkt ook uit het onderzoek dat 5 procent van de gemeenten helemaal niets positiefs ziet in de decentralisatie. 

 

Vinger in de pap

Directeur Omar Ramadan van RadarAdvies wil het achterblijven van de kleinere gemeenten nog niet zorgelijk noemen. Wel adviseert hij gemeenten een tandje bij te zetten als ze bij de onderhandelingen met de zorgaanbieders nog een vinger in de pap willen hebben. 'Het is vooral vervelend dat zorgaanbieders al wel met de grote gemeenten om de tafel zitten. Als die de uitvoering dichttimmeren en de kleine gemeenten schuiven pas veel later aan, dan kunnen die hun eigen wensen niet meer kwijt.'

 

Vergelijk met 2007

Ramadan vergelijkt de decentralisatie van extramurale begeleiding met de overgang van de hulp bij het huishouding naar de wmo in 2007. 'Daar liepen ook de grote gemeenten voorop. Naderhand hebben we van veel kleine gemeenten gehoord dat ze liever eerder bij die gesprekken waren gaan zitten om hun eigen ideeën naar voren te brengen. Dat dreigt nu weer te gebeuren.'

 

Geen idee

Ramadan: 'Saillant detail is dat 70 procent van de gemeenten als voorwaarde voor decentralisatie heeft dat er voldoende budget voor is', aldus Ramadan. Maar 88 procent heeft dus geen idee hoeveel budget er zou moeten zijn.' 40 procent van de gemeenten geeft aan dat ontschotting en voldoende beleidsvrijheid noodzakelijke voorwaarden zijn. De overheveling naar de wmo moet op 1 januari 2013 een feit zijn.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. van den Berg / persoonlijke titel
Ondanks de aanbeveling van RadarAdvies is het toch echt nog weinig zinvol om met zorgaanbieders te gaan praten. Eerst moet het Rijk duidelijkheid scheppen over de exacte voorwaarden en het buget, anders kun je alleen maar kennismaken en meer niet. Ook weten gemeenten niet precies wie de zorgaanbieders zijn, zorgkantoren zouden de productafspraken met zorgaanbieders moeten gaan verstrekken en dat doen ze niet.
greet / budgethouderPGB
de gemeenten's moeten niet akkoord gaan met de plannen van de staatsecretaris.want al wat ze belooft zijn loze belofte's,regelrechte leugens.de gemeenten weten niet wat ze op hun dak halen,zoals met zware chronische psychiatrische patienten zoals ik.ik heb veel begeleiding van mijn vaste zorverleners via PGB.en kan er niet tegen dat er iedere keer andere over de vloer komen.ik wil mijn eigen regie behouden met de zorgverleners die ik nu heb.en dat kunnen de gemeenten niet in PGB aan bieden.krijgen ze geen geld voor.ik zeg tegen de gemeenten doe het niet.en de GGZ zegt het ook.want ze weten gewoon niet wat ze op hun dak gaan krijgen.zeg nee!!! tegen dit kabinet.
Advertentie