Advertentie
sociaal / Nieuws

Arbeidsgehandicapten ten onrechte thuis

De gemeenten weten te weinig af van arbeidsgehandicapten om hen aan het werk te helpen. Als ze hun kaartenbakken eens langs gaan, is een quotum overbodig.

01 juni 2013

Veel meer mensen met een arbeidsbeperking kunnen aan het werk. Als gemeenten en UWV hun klanten beter zouden kennen, zijn er volgens de inspectie van het ministerie van SZW geen verplichte quota meer nodig.

Streep door quotum
Geen malse bevindingen zijn het, die de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft neergelegd in haar meest recente rapport Werken met beperkingen. Van arbeidsbeperking tot arbeidsmogelijkheden. Als je het rapport leest en de conclusies tot je laat doordringen, is het bijna te begrijpen waarom in het sociaal akkoord – althans voorlopig – een streep is gezet door het verplichte arbeidsquotum.
 

Gemeenten kennen mensen niet
Feit is dat op dit moment duizenden mensen met een arbeidsbeperking bij gemeenten en UWV in de kaartenbakken zitten, met een bijstands- (Wwb) of arbeidsongeschiktheids uitkering (Wia), die aan het werk willen én kunnen. Maar omdat gemeenten en UWV de mensen eigenlijk helemaal niet kennen, kunnen zij niet aan een baan worden geholpen, zo blijkt uit het onderzoeksrapport. Het rapport ligt inmiddels bij de Tweede Kamer.
 

Vingers in de neus
Als gemeenten en UWV de belangrijkste onderzoeksconclusies van de inspectie SZW vertalen in actiepunten – kaartenbakken goed doorlichten, daarin onderscheid maken in mensen met en zonder arbeidsbeperking en vervolgens actief werkgevers benaderen met hun uitgefilterde bestand – hoeft staatssecretaris Klijnsma (SZW, PvdA) haar verplichte quotum in 2016 helemaal niet te gebruiken. De 11.000 extra banen die dat jaar voor mensen met een arbeidsbeperking al moeten zijn gerealiseerd, kunnen met twee vingers in de neus worden gehaald.

Veel ruimte voor verbetering 

‘Gemeenten hebben hun hele bijstandspopulatie onvoldoende in zicht’, zegt Coen van de Louw, directeur Werk en Inkomen van de inspectie SZW. Ze zijn helemaal niet in staat om daar de mensen met een arbeidsbeperking uit te filteren. Daarvoor kennen ze hun bestand niet goed genoeg. Het UWV doet het iets beter bij Wajongers en bij mensen die ziek zijn, maar ook bij hun Wia-bestand is nog veel ruimte voor verbetering.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 11, 31 mei 2013

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Klinkt heel erg afgezaagd, maar toch: zou man / vrouw kracht misschien ontbreken (Bezuinigingen ?) om dit aan te pakken ?

Flipper
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Volledig mee eens. Er zijn ook heel veel mensen,
die door de gemeenten worden gewaarmerkt als zg. arbeidsgehandicapten, terwijl ze dat niet zijn.
Ze hebben helemaal geen enkele gezondheidsklacht. Omdat ze niet zelf zoeken naar een reguliere baan
melden ze zich aan bij zg. sociale werkplaatsen.
Ze krijgen dezelfde salaris als een reguliere werknemer op de arbeidsmarkt, maar de werktempo is aanzienlijk lager. Ze hebben ook financiële zekerheid. Ze willen niet solliciteren. Ze willen niet op een normale werktempo werken. Vervolgens melden ze zich aan bij de zg. " sociale " werkplaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Wat een arrogant figuur, die Coen van der Louw. Typisch zo iemand die nooit een cent van zichtzelf heeft verdiend. Altijd maar in een gesubsidieerd, ambtenarenbaantje gewerkt.



Hij heeft, blijkens het interview in BB, Geen idee wat mensen beweegt, welke zorgen ze hebben en hoe ze de (verplichte) instroom van arbeidsgehandicapten hun baanzekerheden ondergraaft



Ik hoop dat BB een volgende keer een weerwoord van VNG of Divosa wil plaatsen. Al was het alleen maar om de onzin van Van der Louw recht te zetten..
henk van bruggen / redacteur werkcafé
Er zit een treurige vaak gemaakte fundamentele denkfout in dit verhaal (en daarmee ook in de conclusies van de Inspectie van SZW):

Het feit dat meer mensen dan onderkend door de uitkeringsinstanties tot een zekere mate van arbeid in staat zijn, is iets anders dan het beschikbaar zijn van arbeidsplaatsen en ook iets anders dan de bereidheid van werkgevers om deze mensen in dienst te nemen.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Wat een flauwekul allemaal. Veronderstel dat er mensen tussen zitten die wel (normaal) kunnen werken. Dan moeten ze soliciteren. . vinden geen baan want er zijn nu al geen vacatures te vinden. Betrokkene krijgt geen ww omdat er geen recent arbeidsverleden is en kukelt vervolgens de bijstand in waar hij naast zijn maatje met een enkelband op de bank kan gaan zitten. Wat hebben we dan bereikt ??
Advertentie