Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen eigen bijdrage Wmo voor Amsterdammers met geldprobleem

De regeling loopt maar twee jaar, omdat het rijk in 2026 de eerder afgeschafte inkomensafhankelijke eigen bijdrage weer invoert.

ANP
13 december 2023
De Stopera in Amsterdam
Shutterstock

Amsterdammers die moeite hebben om de eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden te betalen, hoeven dat niet meer te doen in 2024 en 2025. Het stadsbestuur komt met een vrijstelling voor die eigen bijdrage van Wmo-voorzieningen voor inwoners met (dreigende) schulden of Amsterdammers die om financiële redenen dreigen af te zien van zorg. Het gaat om ongeveer 1500 mensen.

Senior Projectleider Infrastructuur

JS Consultancy
Senior Projectleider Infrastructuur

Specialist vergunningen

Latentis in opdracht van Gemeente Horst aan de Maas
Specialist vergunningen

Tot en met 2018 hanteerden de meeste gemeenten een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor het gebruik van een Wmo-voorziening, maar daarna werd een zogenoemd abonnementstarief ingevoerd. Het aantal gebruikers van huishoudelijke hulp met een hoger of middeninkomen steeg daarna aanzienlijk. De klandizie van mensen met een lager inkomen veranderde echter nauwelijks.

Vrijstellingsregeling

Vanaf 1 januari gaat in Amsterdam het tarief van de eigen bijdrage, in lijn met het landelijke tarief, omhoog van 14,10 euro naar 20,60 euro per maand. De gemeente heeft nu, na een motie van GroenLinks, PvdA en Lijst Kabamba, een vrijstellingsregeling opgezet voor Amsterdammers die de verhoogde bijdrage niet kunnen betalen. De regeling loopt maar twee jaar, omdat het rijk in 2026 de eerder afgeschafte inkomensafhankelijke eigen bijdrage weer invoert.

Wmo-gebruik

Eerder deze maand bleek uit cijfers van het CBS dat in totaal dik een miljoen mensen via de Wmo een vorm van ondersteuning thuis krijgt, 10 procent meer dan in 2019. Het gaat niet alleen om huishoudelijke hulp, maar ook om vormen van begeleiding en voorzieningen als een traplift of rolstoel.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Daar gaat Amsterdam weer eens volledig de fout in. Met dit soort indirecte compensaties wordt het inzicht in het niveau van uitkeringen steeds onduidelijker. Al enige tijd te hebben begrepen dat de politiek daar juist vanaf wil.
De republiek denkt weer eens 'een ei van Columbus' te hebben gevonden. Hier zullen dan WMOgelden of bijstandsgelden en/of OZB-inkomsten ten onrechte worden gebruikt voor doeleinden waarvoor ze niet zijn bestemd.
Als hier überhaupt moet worden gecompenseerd is het beter om de uitkeringen te verhogen. Wat vinden de relevante ministeries hier eigenlijk van? Dit behoort voor Gemeenten toch glashelder te worden afgestemd?
Gert Timmerman
Het loont dus nog meer om arm te zijn?
Advertentie