'Verplicht vrijwilligerswerk is uitbuiting'
Mensen met een uitkering verplichten om vrijwilligerswerk te doen, is een vorm van uitbuiting. Dat vindt Ray de Vries van FNV Lokaal Den Haag. Hij reageert daarmee op ideeën van de Haagse wethouder Karsten Klein die mogelijkheden zoekt om uitkeringsgerechtigden te stimuleren om vrijwilligerswerk te gaan doen.
Reguliere baan
Met het doen van vrijwilligerswerk als opstapje naar een reguliere baan of als ervaringsplaats, heeft de FNV geen problemen. Maar volgens de bond moet in principe voor geleverde arbeid betaald worden. 'Arbeid moet niet gedaan worden binnen een uitkering, maar binnen een reguliere baan', aldus De Vries.
Gaan we meemaken
Eén van de grootste bezwaren ziet hij in een combinatie van twee 'trends' in het huidige beleid. 'Aan de ene kant worden gesubsidieerde banen afgebroken en tegelijkertjid moeten mensen met een uitkering vrijwilligerswerk gaan doen.' De Vries is bang dat mensen die een gesubsidieerde baan verliezen na verloop van tijd hetzelfde werk moeten gaan doen, maar dan als vrijwilliger. 'Dat gaan we meemaken, dat weet ik zeker', zegt hij stellig.
Uitbuiting
De bond vindt het uiterst bedenkelijk dat mensen soms jarenlang meer dan twintig uur in de week vrijwilligerswerk doen. 'Dan zijn ze blijkbaar productief, dus dan vind ik het regulier werk', zegt De Vries. 'En als iemand langdurig níet op basis van reguliere arbeidsvoorwaarden aan het werk zijn, vind ik dat een vorm van uitbuiting. Het is een afbraak van fundamentele arbeidsvoorwaarden.'
Den Haag
Wethouder Karsten Klein van de gemeente Den Haag zal binnenkort zijn plannen presenteren om mensen met een uitkering te stimuleren vrijwilligerswerk te doen. Het korten op de uitkering van mensen die dit niet willen, wordt daarin meegenomen. Op dit moment worden 'de mogelijkheden onderzocht' en loopt er een proef.
Reacties: 17
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als je geld ontvangt van de gemeenschap, mag die er ook een tegenprestatie voor terug verlangen.
Dan kan je beter iedereen een basisinkomen geven...
Wanneer we dat wat strakker invoeren kan wellicht ook de minimum uitkering wat verhoogd worden omdat er tegenover de kosten ook baten staan. De gemeenten liggen allemaal onder vuur en moeten de meest ver gaande bezuinigingen invoeren.
Wellicht kan door inzet van dit arbeidspotentieel de pijn enigsinds verzacht worden.
Hoe zat het ook alweer met die veelgeprezen "vrije markt"? Vraag en aanbod, toch? Kennelijk is er te weinig (koopkrachtige) vraag naar het aanbod aan arbeidskrachten die nuttig werk kunnen doen.
Kijk, als je voor zwaar lichamelijk werk (zoals verpleging of vuilnis ophalen) maar genoeg betaalt, dan zijn er ook genoeg mensen die dit werk, bijvoorbeeld part-time, graag willen doen. Maar men wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
Terwijl er ongetwijfeld ook mensen zijn die graag een boeiende, hoge managementfunctie zouden willen vervullen als ze daar "slechts" een salaris van tweemaal modaal voor zouden krijgen, in plaats van tien maal modaal zoals nu gebeurt.
Een herwaardering van werk op grond van maatschappelijk nut is dus nodig. Waarschijnlijk doen veel verpleegkundigen nuttiger werk dan veel bankemployes die drie keer zoveel betaald krijgen en ondertussen nog steeds klagen over hun hoge belastingtarief.
Je kunt een efficiëntere arbeidsmarkt ook bevorderen met vergoedingen in natura, bijvoorbeeld een voldoende aantrekkelijke woning dichtbij het werk (dat scheelt de kosten van een auto).
In het begin van de 20e eeuw waren er fabrikanten die dit deden, deels vanuit welbegrepen eigenbelang, deels vanuit idealisme. Het verschil zou zijn dat het nu op basis van vrijwilligheid zou zijn. We leven immers (nog) in een "vrij" land.
"Verplicht vrijwilligerswerk" - dat doet eerder denken aan de Sovjet-Unie en andere landen waar "idealisme" verplicht was of is.
Voor het ene wordt je betaald, voor het andere niet.
Voor de rest horen alle primaire en secondaire arbeidsvoorwaarden, voor zowel werkgever als werknemer in principe hetzelfde te zijn.
Niemand kan tot een van beide arbeidsverhoudingen gedwongen worden.
Werkweigering heeft echter voor de ene soort werk totaal andere consequenties dan voor de andere,
maar het behoort ook vrije keus te zijn , daarvoor wel of niet te kiezen, en dan niet de gevolgen daarvan elders te deponeren.
Tegenover elk recht (op een uitkering b.v.) staat een plicht (het verrichten van compenserende arbeid naar vermogen)
Je mag die mensen wel verplichten betaald werk te zoeken, maar niet om onbetaald werk te zoeken of te doen.
Het probleem is immers niet dat ze geen werk hebben, maar dat ze geen BETAALD werk hebben. En geen geld. Een miljonair die wil lanterfanten, wordt geen strobreed in de weg gelegd.
Als we een totalitaire staat willen waarin de staat bepaalt hoe wij ons leven "nuttig" moeten leiden, dan zijn we met "verplicht vrijwillegerswerk" aardig op weg. Uiteindelijk ga je dan toe naar een staat waarin een grote groep mensen geen enkele reële kans meer heeft op betaald werk, omdat dat werk allemaal al door "verplichte vrijwilligers" wordt gedaan.
Het geld gaat dan naar hoge salarissen in de andere groep, die wel "echt werk" doet. Ik zie het al voor me. Jan, goed verdienend, komt thuis en constateert tevreden dat zijn huis ook vandaag weer glanzend schoon is gemaakt door een "verplichte vrijwilliger" van een bureau waarmee hij een schoonmaakcontract heeft. Jan voelt zich blij en trots dat hij iemand de kans heeft gegeven uit idealistische motieven het huis van een harde werker schoon te maken.
Yuk! Wat een hypocriete manier om een deel van je eigen landgenoten tot "verplicht vrijwillige" slaaf te maken!
Vrijwilligerswerk mag nimmer verplicht worden opgelegd, net zomin als aardbeien plukken.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Door henk (gewone Nederlander)op 9 mei 2011 13:57
Het valt mij op hoe overkookt bepaalde mensen reageren. Dat zijn ongetwijfeld niet de personen die nu ook in hun vrijetijdsbestaan de handen uit de mouwen steken.
Mensen die van staatswege worden onderhouden (een uitkering hebben dus) moeten zich overdag vervelen. Ze hebben immers geen werk en dus volop tijd om zich nuttig te maken voor de samenleving.
Onderhoud van het openbaar groen (weghalen van die ontzettend grote hoeveelheden zwerfvuil) koffie schenken in verpleeg- en bejaardencentra, wandelen met hulpbehoevenden in rolstoelen en veel meer van dit soort zaken.
Bezig zijn is echt veel beter dan thuis zitten en niets doen.
Maar....de realieteit op dit moment is dat veel van de genoemde bezigheden worden gedaan door personen met een (vaste) baan. Die doen het er dan gewoon bij. Mensen die niets doen ontwikkelen over het algemeen geen initiatieven voor vrijwilligerswerk.
Een sociale dienstplicht is waarschijnlijk het enige juiste om veel structureel niet actieve mensen in deze samenleving van de stoel, achter de hengel vandaan en aan de gang te krijgen. Worden ze echt niet minder maar juist heel veel beter van.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Waar haalt u het lef vandaan mensen zo te veroordelen en mensen zo over een kam te scheren!!!! Een wijze levensles zou voor u zijn eens een keer te worden ontslagen of langdurig ziek te worden. Maar ja dat wens je niemand toe. Laat ik u dan maar toewensen dat u eens de ogen worden geopend.
Ik ben nu al jaren vrijwilliger bij een zorg instelling, omdat het maar niet lukt om een betaalde baan te vinden, al ben ik hoog en voldoende opgeleid en buiten mijn schuld om uit betaalde werksituaties gezet. Ik heb de pech gehad bij reorganisaties en faillissementen op straat te komen te staan en ben inmiddels met mijn 49 jaar uitgerangeerd hier in Nederland!!!
Wel mag ik bijna overal, vooral in de zorg, voor niets het werk doen dat eigenlijk de betaalde krachten moeten doen. Wanneer er onderbezetting is door bijvoorbeeld onverwachte ziekmeldingen, kan ik de gaten opvullen en dit is een structureel probleem!!!! Alleen helaas word ik niet betaald, al doe ik hetzelfde werk als de betaalde kracht.
Ik loop me de tijd dat ik vrijwilligerswerk doe, de benen uit het lijf! Er is werk ten overvloede, maar nee! betalen doen ze je er niet voor! En de tendens is alleen maar dat er nog meer vrijwilligers aangetrokken moeten worden in de zorg, om het werk gedaan te krijgen!
De betaalde krachten hebben een steeds grotere werkdruk en laten daardoor steken vallen!
Een kromme toestand is het en er is een enorme mentaliteitsverandering nodig om zover te komen dat we met zijn allen het werk eerlijk willen verdelen!!!
Aan de reactie van de Henk, die zich bovendien ook nog tot overmaat van ramp een 'gewone' Nederlander noemt kun je zien hoe ernstig het is gesteld met de mening-vorming over dit onderwerp!!!
Henk zelf zal niet snel meer veranderen, daar ben ik inmiddels wel van overtuigd anders durf je niet zo'n stukje op te schrijven, maar wie weet, lezen anderen die nog enigszins hun hersenen gebruiken mijn reactie wel. Daar heb ik mijn hoop op gevestigd; mijn hoop op een samenleving waarin alle mensen met alle verschillende kunnen, kennis en achtergronden, veel opleiding of weinig, handicap of kerngezond, veel geluk of weinig, oud of jong, allemaal recht hebben op betaald werk en dat die banen daadwerkelijk worden aangeboden! Het betekent vooral dat de mensen met betaald werk hun gierigheid en hebzucht (kom vooral niet aan hun zekerheid van hun betaalde uurtjes!!!) los kunnen laten en eerlijk willen delen. Maar ja er is een lange weg te gaan, vooral omdat ieder bedrijf of instelling zijn eigen tokootje wil blijven draaien, op zijn eigen eilandje en allemaal roepen dat er geen geld meer is.
Als er een mentaliteitsverandering is en eerlijke arbeidsverdeling is, dan hoeven de mensen zoals Henk niet meer te roepen dat iemand onterecht een uitkering heeft, want uitkeringen bestaan dan gewoon niet meer, omdat iedereen betaald krijgt en iedereen mee mag doen en dus niemand meer buitengesloten wordt.
Het zou al heel veel helpen als de 'Henken' onder ons wat wijzer worden!!!
P.S. Ik blijf anoniem omdat het nu in Nederland niet veilig is en er niet eerlijk aan toe gaat!!!
Mensen die van staatswege worden onderhouden (een uitkering hebben dus) moeten zich overdag vervelen. Ze hebben immers geen werk en dus volop tijd om zich nuttig te maken voor de samenleving.
Onderhoud van het openbaar groen (weghalen van die ontzettend grote hoeveelheden zwerfvuil) koffie schenken in verpleeg- en bejaardencentra, wandelen met hulpbehoevenden in rolstoelen en veel meer van dit soort zaken.
Bezig zijn is echt veel beter dan thuis zitten en niets doen.
Maar....de realieteit op dit moment is dat veel van de genoemde bezigheden worden gedaan door personen met een (vaste) baan. Die doen het er dan gewoon bij. Mensen die niets doen ontwikkelen over het algemeen geen initiatieven voor vrijwilligerswerk.
Een sociale dienstplicht is waarschijnlijk het enige juiste om veel structureel niet actieve mensen in deze samenleving van de stoel, achter de hengel vandaan en aan de gang te krijgen. Worden ze echt niet minder maar juist heel veel beter van.