Advertentie
financiën / Nieuws

Inkomenssteun zzp’er via gemeente

De 1,2 mljoen zzp´ers krijgen hulp van de overheid. Voor een periode van drie maanden wordt hun inkomen vanwege de coronacrisis aangevuld tot bijstandsniveau.

18 maart 2020
Corona en geld
Shutterstock

De 1,2 mljoen zzp´ers krijgen hulp van de overheid. Voor een periode van drie maanden wordt hun inkomen vanwege de coronacrisis aangevuld tot bijstandsniveau. Ook kunnen ze snel tot maximaal 10.157 euro lenen voor bedrijfskapitaal. Dat gebeurt via gemeenten, die volledig worden gecompenseerd voor de uitvoeringskosten van beide regelingen.

Inclusief de uitvoeringskosten voor gemeenten bedraagt het prijskaartje van de inkomensondersteuning 1,5 tot 2 miljard euro. De kapitaallening inclusief de uitvoeringkosten is begroot op 2 miljard euro. De regering werkt de regelingen samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Divosa verder uit.

Versnelde procedure
Beide regelingen bestaan in de basis al, want via de Bbz (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) kunnen ondernemers via de gemeente ook steun krijgen en geld lenen voor bedrijfskapitaal. Nu gaat het met versnelde procedures en minder voorwaarden, waardoor ondernemers het sneller krijgen en er sneller recht op hebben. Voor de inkomenssteun telt het partnerinkomen niet mee en de vermogenstoets wordt bijvoorbeeld ook niet gedaan bij de crisisregeling die in plaats komt van de Bbz.

Steunpakket
Ministers Koolmees (SZW, D66) Hoekstra (Financiën, CDA) en Wiebes (EZ, VVD) maakten de regeling dinsdagavond op hoofdlijnen bekend. Het pakket is een van de zeven maatregelen waarmee het kabinet ondernemers in het zadel wil houden nu veel bedrijvigheid stilvalt vanwege het corona-virus.

Utrecht
Inkomenssteun voor zelfstandigen is hard nodig. De gemeente Utrecht kreeg voor de regeling bekend werd gemaakt, maandag en dinsdag alleen al honderd aanvragen binnen voor Bbz, het gebruikelijke instrument voor hulp aan zelfstandigen die het niet meer redden. Normaal zijn dat er tien per week. Artiesten kunnen niet meer optreden, horeca is grotendeels dicht en de kapper krijgt ook minder klanten, omdat mensen zich minder verplaatsen.

Lokale maatregelen
De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken, D66) is blij maar hamert wel op snelheid. ´Dit is echt een stevig pakket maatregelen, van 10 tot 20 miljard euro in de komende maanden, die ondernemers verlichting moeten geven in hun zeer lastige situatie. Tegelijkertijd merken we hier in de stad dat veel ondernemers nú al de gevolgen ondervinden, ik heb met velen van hen contact gehad. Zij maken zich zorgen over acute liquiditeitsproblemen, hoe het verder moet met hun personeel. Dus ik hoop dat er echt snel duidelijkheid komt over de uitwerking van de nieuwe maatregelen. Wij bekijken als gemeente Utrecht, in hoeverre wij daar mogelijk lokale maatregelen aan toevoegen om ondernemers aanvullend daarop te ondersteunen. Ik ben blij dat de BghU (het samenwerkingsverband inzake belastingen) de toeristenbelasting matigt en de invorderingstappen opschort.´

Overigens geldt dat ook voor het rijk. Het rijk int voorlopig geen belastingen bij ondernemers als ze dat aanvragen en bij de aanvraag wordt de inning gelijk stopgezet. Dat geldt ook voor verzuimboetes. Rentepercentages gaan naar 0.01 procent.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Ik begrijp de noodzaak. Ik zou het rijk eerst een fors voorschot laten betalen. Zij zijn nogal onbetrouwbaar als het om financiële steun gaat. Het wordt nu door het rijk met de mond beleden maar ik weet nu al dat over een jaar is er veel gesteggel over de afrekening en wil het rijk niet betalen
mark / Financieel Adviseur
''Dat gebeurt via gemeenten, die volledig worden gecompenseerd voor de uitvoeringskosten van beide regelingen.''



Fijn dat de volledige uitvoeringskosten worden gecompenseerd.



Echter wat de hamvraag is of de uitkeringen (aanvullingen tot bijstandsniveau) ook volledig gecompenseerd worden. Het rijk heeft immers zeer recentelijk aangekondigd dat de werkeloosheid lager is dan verwacht waardoor er € 45 miljoen gekort kan worden op de BUIG.
H. Wiersma / gepens.
Opschorten is een mogelijkheid, maar het matigen van Toeristenbelasting lijkt mij een vreemde maatregel.

Het is voor gemeenten logischer om de aandacht vooral te richten op de door het Rijk voorgestelde ondersteuningsmaatregelen. Meer dan dat is in dit stadium overbodig.



Cor / beleidsmedewerker
Wellicht wordt de volgende reactie als negatief ervaren. Desondanks wil ik het hier toch kwijt.



Waar we bevreesd voor moeten zijn is misbruik. Het zijn en blijven ondernemers die nog wel eens het randje opzoeken van wat is toegestaan. Misbruik zou eruit kunnen bestaan dat er om hulp wordt gevraagd terwijl ze vrolijk zwart gaan beunen. Controle hierop lijkt me ondoenlijk.
Jan
Mijn God zeg, wat is dit voor een achterlijk opmerking?



"Het zijn en blijven ondernemers die nog wel eens het randje opzoeken van wat is toegestaan."



Als dit echt afkomstig is van een gemeenteambtenaar dan moet die zich een heel snel laten bijscholen! Wat een idioot.



Hoe kan je nu zo'n generaliserende opmerking maken?



Daargelaten dat van deze regeling geen misbruik gemaakt moet worden. Controle kan ook later, achteraf, met als sanctie terugbetaling.
Josta van der Wiele / coach/counselor
Ik snap de opmerking van Cor Mulder wel. We zijn er nogal goed in om in onze goede wil maatregelen te treffen die achteraf vreemde uitwerkingen hebben, of waar de controle vreemde wendingen neemt. Ligt dat aan wetgevingskwaliteit? Hoe dan ook: er zijn ook veel kleine zzp´ers die geen volledig inkomen hebben uit hun zzp-werk (dat daarom niet minder waardevol is). Ik mag hopen dat er gewoon een realistische toets komt.
Karel
Ik denk dat vele kleine ZZP-ers er op vooruit gaan als ze nu tijdelijk een inkomen op bijstandsniveau krijgen. Ik gun ze dat wel.
Ruud
@Cor Mulder: goed punt. Altijd nadenken over hoe je cointroleert. Maar het argument dat ondernemers nog wel eens tot het randje gaan, vind ik hier niet relevant. Dat doet de overheid ook, en dat is geen incident.
H. Wiersma / gepens.
Hoe wordt omgegaan met aanvragen van bijvoorbeeld ZZP'ers met al jarenlang beperkte inkomsten (bezorgers van brochures, modellenwerk, recreatiemedewerkers, fitness adviseurs, personal trainers e.d.)?

Ik ben geen zwartkijker maar voorstel bij de uitvoering een administratieve en bureaucratische janboel rond de huidige steunverlening aan ZZP'ers en bedrijven.

Een betere optie was geweest het verstrekken van geldleningen voor iedereen onder voorwaarden (bijvoorbeeld gerelateerd aan lonen en omzet, geen ontslag medewerkers en terugbetaling of kwijtschelding terugbetaling achteraf). Minder bureaucratie, sneller en minder mogelijkheden tot frauduleus handelen.
wb wester / eigenaar
en wat gaat er met de kleine zelfstandige gebeuren, die 2 of 3 man personeel heeft, dat inmiddels al naar huis is en wel doorbetaald krijgt, maar de werkgever met een financiele dip achterblijft
H. Wiersma / gepens.
En hoe om te gaan met AOW'ers die een fors deficit oplopen omdat sommige politieke partijen hun aanvulling op hun AOW-uitkering in de goot proberen te deponeren?
Advertentie