Advertentie
sociaal / Nieuws

Bezuinigen op schuldhulp werkt averechts

Bezuinigingen op schuldhulpverlening kosten uiteindelijk twee keer zoveel als ze opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht en onderzoeksbureau Regioplan naar de kosten en baten van schuldhulpverlening. Met de bezuinigingen op de schuldhulpverlening schieten gemeenten zich in hun eigen voet, aldus het onderzoek.

13 juli 2011

1,4 miljoen euro

Elke euro die gemeenten besteden aan schuldhulpverlening leidt tot gemiddeld twee euro aan kostenbesparing op andere plekken, aldus de onderzoekers. Door de inzet van schuldhulpverlening wordt per 100 duizend inwoners zo´n 1,4 miljoen euro bespaard op WWB-uitkeringen en re-integratietrajecten. De gemiddelde uitkeringsduur is substantieel korter als een uitkeringsgerechtigde met schulden gebruikmaakt van schuldhulp.

 

Begeleiden 

'Door uitkeringsgerechtigden met schulden niet alleen te begeleiden naar werk, maar tegelijkertijd ook te ondersteunen bij het oplossen van hun schuldenproblematiek, kan je als gemeente flinke besparingen boeken op de kosten van uitkeringen', aldus Roeland van Geuns, partner bij Regioplan.

 

Verslaving

Ook het voorkomen van huisuitzettingen van schuldenaren bespaart geld, zo'n 1,1 miljoen euro. Het gaat dan om kosten die woningcorporaties maken en kosten van maatschappelijke opvang als iemand zijn huis uitgezet wordt. Andere kostenbesparingen worden bespaard bij bijvoorbeeld verslavingszorg en de ggz. Veel schuldenaren kampen ook met niet-financiële problemen als verslaving of psychische problemen. Het aanpakken van de schulden leidt ertoe dat schuldenaren ook op andere terreinen de draad kunnen oppakken, aldus het onderzoek.

 

20 miljoen

Schuldhulpverlening staat onder grote financiële druk. Via het gemeentefonds heeft het rijk een korting van 20 miljoen doorgevoerd. Omdat meerdere rijksmiddelen wegvallen zal de daadwerkelijke bezuiniging op schuldhulpverlening waarschijnlijk nog hoger uitvallen. Het rapport van de Hogeschool Utrecht en Regioplan wordt aangeboden aan Marco Florijn, voorzitter van de commissie Werk en Inkomen van de VNG.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pascale van der Wekken / zelfstandig beleidsadviseur en -onderzoeker
Interessant onderzoek en zeker een waardevolle bijdrage aan de discussie. Ik ben benieuwd naar het rapport. In 2009 heb ik voor de gemeente Spijkenisse een kosten-batenanalyse uitgevoerd waarvan de uitkomsten in dezelfde richting wijzen. Investeren in schuldhulpverlening leidt uiteindelijk niet tot hogere uitgaven voor de gemeente, maar slechts tot verschuivingen binnen de begroting die per saldo een besparing opleveren. Dit is misschien wel een beter argument om met schuldhulpverlening aan de slag te gaan dan de nieuwe wet, die hiervoor niet echt krachtige prikkels bevat. Een economisch getinte onderbouwing aan de hand van kosten en baten haalt schuldhulpverlening ook uit de hoek van de 'linkse hobby's' en kan daarmee lokale bestuurders over de streep trekken die op zich weinig op hebben met de doelgroep. Kosten batenanalyses maken voor iedereen inzichtelijk dat schuldhulpverlening een veel breder belang dient dan dat van de schuldenaar zelf, en vormen daarmee naar mijn idee een essentiële bouwsteen van ieder beleidsplan.
Advertentie