Advertentie
sociaal / Nieuws

Baby overleden in noodopvang Ter Apel

Een nieuw dieptepunt in de asielcrisis: een drie maanden oude baby is overleden in een noodopvanglocatie in Ter Apel.

ANP
24 augustus 2022
Asielzoekers bij het opvangcentrum in Ter Apel (24 augustus 2022)
Asielzoekers in provisorisch onderkomen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel (24 augustus 2022)ANP / Sem van der Wal

In de sporthal bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is in de nacht van dinsdag op woensdag een drie maanden oude baby overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na een bericht van Het Parool.

Senior juridisch adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Waterschap Aa en Maas
Senior juridisch adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Directeur Stedelijke Leefomgeving

Provincie Utrecht via Geerts & Partners
Directeur Stedelijke Leefomgeving

Onderzoek

Hoe de baby exact is overleden moet nog worden onderzocht, aldus de woordvoerder. Er is medische hulp verleend aan het slachtoffertje. Meer informatie volgt na het onderzoek. Het is onduidelijk wanneer dat is afgerond.

Verdriet

Onder de bewoners bij het opvangcentrum in Ter Apel heerst ‘verdriet en onmacht’, aldus de woordvoerder. ‘Aan hen wordt passende ondersteuning aangeboden.’ Ook het personeel van het COA is ‘diep geschokt door de verschrikkelijke gebeurtenis’. VluchtelingenWerk Nederland laat weten ‘met grote verslagenheid’ te hebben kennisgenomen van het overlijden van de baby. Ook staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is ‘diep geschokt’, zegt hij in een bericht op Twitter.

Te druk

Een deel van de mensen slaapt in een noodopvang in een sporthal omdat het bij het aanmeldcentrum bij Ter Apel al tijden te druk is. Afgelopen nacht moesten er zevenhonderd mensen buiten slapen, het hoogste aantal ooit. De nachten ervoor moesten er ook al honderden mensen buiten slapen vanwege de drukte.

‘De ellende neemt alleen maar toe’

SP-Kamerlid Jasper van Dijk

Paniekmaatregelen

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil een Kamerdebat over het asielbeleid van het kabinet dat volgens hem ‘gierend uit de klauwen loopt’. Staatssecretaris Van der Burg moet zo snel mogelijk met een plan komen voor een structurele oplossing van de asielcrisis, in plaats van alsmaar ad hoc ‘paniekmaatregelen’ te nemen. Er moet een einde komen aan het falende VVD-asielbeleid, vindt de SP.

Ellende

Directe aanleiding voor Van Dijk om het Kamerdebat aan te vragen, zijn de ruim zevenhonderd asielzoekers die afgelopen nacht in Ter Apel buiten op het gras moesten slapen. Daarbovenop komt het bericht over het overlijden van de drie maanden oude maanden baby. ‘De ellende neemt alleen maar toe’, aldus Van Dijk.

Chaos

Het hapsnapbeleid van het kabinet is hem een doorn in het oog. Met als gevolg ‘de totale chaos’ in Ter Apel en een gemeente als Tubbergen die door het kabinet wordt ‘overvallen’ door de komst van een azc in Albergen. Het SP-Kamerlid gaat woensdagavond in Tubbergen met inwoners praten.

‘Het kan echt niet wat we nu zien’

Staatssecretaris Eric van der Burg

Extra locatie

Eerder op de dag liet staatssecretaris Van der Burg weten ‘volop bezig’ te zijn met een tijdelijke extra opvanglocatie in de buurt van Ter Apel. Daar zouden asielzoekers voor korte tijd opgevangen kunnen worden als ze niet meteen terechtkunnen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Gesprekken

‘Het kan echt niet wat we nu zien’, zegt Van der Burg daarover. Hij voert nu gesprekken met gemeenten over zo'n tijdelijke opvangplek, die burgemeester Koen Schuiling van Groningen eerder deze week voorstelde. Deze locatie moet niet in Ter Apel zelf komen, want het dorp is al overbelast, maar in een gemeente die niet te ver weg ligt.

Niet zeker

De bedoeling is dat mensen die zich willen aanmelden voor een asielprocedure, eerst even naar de nieuwe locatie gaan als het aanmeldcentrum te vol is. Ze kunnen daar slapen en worden daarna overgebracht naar Ter Apel. De bewindsman weet niet zeker of het lukt. ‘Ik hoop het, maar voor verwachten heb ik iets meer nodig.’ (ANP/Redactie)

Tentenkamp

De veiligheidsregio Groningen besloot woensdag in een noodverordening dat tenten en andere kampeermiddelen buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel per direct zijn verboden. De veiligheidsregio maakt alleen een uitzondering voor de grote luifels die in juli 2022 waren geplaatst door of namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Onlangs deelden betrokken burgers tenten uit aan vluchtelingen in Ter Apel. Daardoor krijgt ‘het terrein buiten de hekken het karakter van een tentenkamp’, aldus de noodverordening. In het verbod staat dat de tenten ‘het zicht van de camera's beperken’ en kunnen leiden ‘tot onoverzichtelijke en onveilige situaties’. Bovendien zouden ‘tentharingen als wapen zijn ingezet bij vechtpartijen’. Ook zouden de tenten gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, omdat ‘meerdere personen in relatief kleine tenten verblijven’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De gezamenlijke VN-hulporganisaties schatten dat ze dit jaar zo’n 48 miljard dollar nodig hebben om ruim 300 miljoen mensen verspreid over de wereld humanitaire bijstand te verlenen. Na ruim zeven maanden hebben internationale donoren, vooral westerse staten, echter nog niet eens een derde deel van het benodigde geld bijeengebracht.

In juni schatten het Wereldvoedselprogramma van de VN en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) al dat 750.000 mensen in ‘hunger hotspots’ als Ethiopië, Jemen, Zuid-Soedan, Somalië en Afghanistan van de honger dreigen te sterven. En dan blijven landen als Congo, Haïti, Myanmar, de Sahel-regio en Syrië nog buiten beschouwing.

DUS: wat is een structurele oplossing voor de “asielcrisis”??? Dat is dat we ons gaan verdiepen in de vluchtelingencrisis. En besluiten dat we daarop moeten acteren en niet op het handhaven van het “asielrecht”. Het kan niet. Er zijn rechten en mogelijkheden. Juridische werkelijkheid en maatschappelijke werkelijkheid. Is het te verkroppen dat we honderdduizenden mensen laten verhongeren en bakken met geld stoppen in een asielprocedure? We moeten terug naar het begin: 1) Willen we vluchtelingen helpen 2) wat hebben we ervoor over en 3) hoe willen we dat doen. Het is plausibel dat als vraag 1) met ja wordt beantwoord en vraag 2) met veel, dat we dan NIET doorgaan met het aanvraagloket in Ter Apel, dat we NIET doorgaan met het asielrecht, maar dat we op andere, betere manieren zullen helpen. En waarom heeft iemand die dreigt dood te gaan van de honger geen recht op asiel? Maar als twee hongerigen met elkaar gaan vechten wel? Het huidige “asielbeleid” beleid slaat helemaal nergens op. Hebben we vluchtelingenbeleid? Nee, hebben we niet.
Hielco Wiersma
Het slecht functionerende asiel- en vluchtelingenbeleid kunnen alle politieke partijen zich aantrekken. Het initiatief bij de Kabinetten Rutte en het verantwoordelijke ministerie zijn ver te zoeken. De huidige staatssecretaris is met een boot opgezadeld die al jaren lek is.
Advertentie