Advertentie

Schuiling wil tijdelijke opvang bij Ter Apel

De Groningse burgemeester Koen Schuiling heeft gepleit voor een tijdelijke opvang voor asielzoekers in de buurt van aanmeldcentrum Ter Apel.

ANP
23 augustus 2022
Jonge asielzoekers bij een opvanglocatie
Jonge asielzoekers bij een opvanglocatieANP / HUISMAN MEDIA

De Groningse burgemeester Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, wil dat er een tijdelijke opvang komt voor asielzoekers in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel. In het programma 'Sven op 1' noemde Schuiling die tijdelijke opvanglocatie dinsdag een 'soort rotonde' waar mensen kunnen verblijven en even kunnen bijkomen omdat ze vaak al heel lang hebben gereisd.

Opgaveregisseur

Gemeente Losser
Opgaveregisseur

Senior juridisch adviseur

Gemeente De Bilt
Senior juridisch adviseur

Nummer

'Ze krijgen een nummer en ze weten "ik word morgen of overmorgen naar Ter Apel gebracht en daar krijg ik mijn gewone behandeling en mijn gewone intake".' Schuiling legde uit dat in de huidige situatie vaak mensen blijven hangen bij het aanmeldcentrum omdat ze denken dat ze dan in ieder geval worden geholpen. 'Maar dat kan niet altijd omdat er grote achterstanden zijn of omdat andere groepen zich op zo'n dag melden, bijvoorbeeld kinderen of alleenstaanden, en die gaan dan voor.'

Dwang

Schuiling zei dat als mensen niet naar een tijdelijke opvangplek in de buurt van het aanmeldcentrum willen worden gebracht dit dan desnoods onder dwang kan gebeuren, door de inzet van politie en/of boa's. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van maandag op dinsdag zo'n vierhonderd mensen buiten geslapen. Het was de tweede nacht op rij dat er zo veel mensen buiten sliepen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Nederlanders willen een toekomstbestendig vluchtelingenbeleid. Iets waar zij in kunnen geloven. Het beleid in Nederland draait slechts om de verplichting om het recht op asiel juridisch te toetsen en daarmee niet om de inhoud. We moeten in dit land gaan bepalen: 1) willen we vluchtelingen helpen, 2) wat hebben we ervoor over en 3) hoe gaan we ze helpen. Als we dat hebben gedaan dan lijkt het mij sterk dat we door willen gaan met de huidige praktijk. Dan stoppen we met de juridische toetsing van het “recht” op asiel en gaan we d’r ieder jaar een stelletje halen.
Hoe dan ook, de maatschappelijke wens en werkelijkheid horen op plaats I , één, te staan en daarna de juridische werkelijkheid. De regering plaatst voortdurend de juridische werkelijkheid op de eerste plaats. En dat gaat uiteindelijk fout. “We moeten wel”, “Anders moeten we uit de Europese Unie” etc.
T. Simpelmans
In de rest van Europa lachen ze suf om dit rare landje. Denemarken heeft nergens last van hoor.
Hans Bakker
De gezamenlijke VN-hulporganisaties schatten dat ze dit jaar zo’n 48 miljard dollar nodig hebben om ruim 300 miljoen mensen verspreid over de wereld humanitaire bijstand te verlenen. Na ruim zeven maanden hebben internationale donoren, vooral westerse staten, echter nog niet eens een derde deel van het benodigde geld bijeengebracht.

In juni schatten het Wereldvoedselprogramma van de VN en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) al dat 750.000 mensen in ‘hunger hotspots’ als Ethiopië, Jemen, Zuid-Soedan, Somalië en Afghanistan van de honger dreigen te sterven. En dan blijven landen als Congo, Haïti, Myanmar, de Sahel-regio en Syrië nog buiten beschouwing.

Dus……we kunnen ons geld en energie wel beter besteden dan aan de enkelingen die toevallig de financiële middelen hebben om de reisagent c.q. Mensensmokkelaar te betalen en door de barrières in Griekenland, Oost Europa, Libië etc. heen te breken. Wat een flauwekul is ons beleid. Wat een hysterie om niets.
Advertentie