Advertentie
sociaal / Column

Buitenland gaat voor

Toen in de eerste helft van dit jaar de Mexicaanse griep in aantocht was, is door de adviesorganen van minister Klink een beleid geformuleerd waarmee we deze griep te lijf zouden gaan. Belangrijkste beleidsbeslissing was dat iedere inwoner van Nederland door middel van twee vaccinaties beschermd zou worden tegen de Mexicaanse griep.

08 december 2009

Dat was dan ook de stellige bedoeling van minister Klink, toen hij in juni van dit jaar 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep kocht. Een besluit dat toen gebaseerd was op de inschatting van ernst en omvang van de epidemie op dat moment.

 

Inmiddels is meer inzicht verworven in de Mexicaanse griep en hebben we de eerste grote uitbraak achter de rug. Het vaccinatiebeleid is sterk aangepast en alleen een beperkt aantal risicogroepen komt nog voor vaccinatie in aanmerking. Iedereen die niet tot een van deze risicogroepen behoort kan en mag niet gevaccineerd worden.
Dit betekent dat de inschatting van juni dit jaar niet meer klopt en dat er veel te veel vaccins door minister Klink zijn ingekocht.

 

Wat te doen met de overbodige vaccins?

 

De minister(raad) heeft er voor gekozen om 19 miljoen vaccins  door  te verkopen aan het buitenland. Dit heeft als voordeel dat een belangrijk deel van de kosten teruggehaald kan worden en de vaccins gebruikt worden om kwetsbare inwoners van die landen te vaccineren. Lijkt op het eerste gezicht een klassieke win-win-situatie. Toch kent deze keuze ook verliezers.

 

Die verliezers dat zijn de Nederlanders die niet tot de risicogroepen behoren maar die wel heel graag gevaccineerd zouden willen worden. Nederlanders die het zich gewoonweg niet kunnen permitteren twee weken uit de running te zijn door de Mexicaanse griep. Omdat ze kleine zelfstandige zijn die koste wat het kost hun winkel open en/of hun bedrijf gaande moeten houden. Of het zijn Nederlanders die hun kind willen laten vaccineren.  Een kind dat niet tot de risicogroepen behoort maar wel een dermate slechte gezondheid heeft dat een stevige griep een zware aanslag zal betekenen. En zo zijn er nog wel meer gevallen te bedenken.

 

Al deze mensen blijven in de kou staan en moeten met lede ogen aanzien dat de vaccins doorverkocht worden aan het buitenland in plaats van de eigen bevolking. Er is geen mogelijkheid om gevaccineerd te worden, zelfs niet tegen betaling. Het heeft ook geen zin om te gaan smeken bij je huisarts. De minister heeft duidelijk aangegeven dat huisartsen die mensen vaccineren die niet in een risicogroep vallen met de tuchtrechter te maken krijgen.

 

Jammer dat het buitenland voor eigen land gaat…

 

Aysel Erbudak
Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roger van Boxmeer
u heeft goed verdiend aan de Mexicaanse griep. Laat Klink doen wat hij wil doen.Eigen volk eerst is ridicuul.U zult bedoelen mijn portemonnee eerst, die is inmiddels goed gevuld door deze hype.
boze nederlander
Tja, dan moet je maar profvoetballer worden als je toch gevaccineerd wilt worden. Dat lijkt de enige manier te zijn om nog iets voor elkaar te kunnen krijgen in dit land. Wat een prutsminister!
Doland Trump / Fund-Beheerder
Geveld door de griep?Jammer dat eigen belangen voor een nieuwe column gaan. Ik smul van uw malligheden.Dus het is tijd voor een nieuwe!
Advertentie