Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: ‘Meer geld nodig voor energietoeslag’

De armste inwoners kunnen de dupe worden van wantrouwen tussen gemeenten en het rijk.

25 maart 2022
Hand draait aan knop van radiator
Shutterstock

Het geld dat het rijk beschikbaar stelt aan gemeenten om minimahuishoudens een energietoeslag van zo'n 800 euro te geven is 'bij lange na niet voldoende', zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). En gemeenten zitten er niet op te wachten om het tekort zelf op te vullen. 

Adviseur HR

Gemeente Oirschot via Geerts & Partners
Adviseur HR

Beleidsadviseur Sociaal Domein Inburgering en Schuldhulpverlening

JS Consultancy
Beleidsadviseur Sociaal Domein Inburgering en Schuldhulpverlening

Terughoudend

Sommige gemeenten zijn daarom terughoudend in het uitbetalen van de toeslag, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. Rotterdamse armoedewethouder Michiel Grauss heeft de toeslag bijvoorbeeld alleen uitgekeerd aan inwoners met een inkomen tot 110 procent van het wettelijk sociaal minimum, terwijl de regeling ook is bedoeld voor huishoudens met een iets hoger inkomen, namelijk tot 120 procent van het sociaal minimum.

Eigen kas

Doordat het rijk onvoldoende geld beschikbaar stelt, lopen 12.000 Rotterdammers de premie mis, meldt Grauss aan Nieuwsuur. Die mensen krijgen overigens wel een toeslag van 200 euro. 'Terwijl ik die laatste groep dolgraag 800 euro wil geven', aldus Grauss. De gemeente Den Haag keert de premie wel aan de volledige doelgroep uit, en doet er zelfs nog 100 euro bovenop. Maar dat moet de gemeente wel uit eigen kas betalen.

Wantrouwen

Peter Heijkoop, VNG-bestuurder en wethouder in Dordrecht (CDA, armoedebestrijding), heeft er vertrouwen in dat minister Carola Schouten (ChristenUnie, Armoedebeleid) het budget zal aanvullen, nu blijkt dat er niet genoeg is. Maar niet al zijn collega-wethouders delen dat sentiment, zeker omdat er op andere gebieden, zoals in de jeugdzorg, nog steeds financiële conflicten spelen tussen gemeenten en het rijk. Van dat wantrouwen tussen de overheidslagen kunnen inwoners nu de dupe worden.

Bereiken

De energietoeslag is bedoeld voor alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Het budget is toereikend voor maximaal 800.000 huishoudens, terwijl er 981.000 huishoudens in aanmerking komen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt ervan uit te gaan dat gemeenten niet alle inwoners met lage inkomens kunnen bereiken.

Gesprek

In haar reactie aan Nieuwsuur zegt minister Schouten nog geen extra geld toe. De gemeenten moeten het huidige budget eerst opmaken, vindt ze. 'Als ze zien dat het niet past, het bedrag dat ze hebben gekregen, dan gaan we het gesprek aan', aldus de minister.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Dit probleem is te ondervangen door de compensatie te verlenen in de vorm van een voorschot van bijv. 70%-80% en de voorschotten te spreiden over de rest van het jaar. Een goede afstemming van het ritme van de betalingen is bovendien voor alle partijen het beste. In bijzondere situaties kunnen afwijkende afspraken worden gemaakt.
Antonia Rommen van der Kroft
En omdat de minister pas het gesprek aangaat als de gemeente om meer geld vragen, vallen er groepen nu buiten de boot. Bij wie het water aan de lippen staat. Bv. Haarlemmermeer, daar is opdracht gegeven om de wwb-uitkeringen wel de toeslag uit te betalen, en aan de ouderen die ze weten in de gemeente. De rest van de groepen valt voorlopig buiten de boot. Wat Dhr Wiersma zegt de compensatie verlenen in voorschotten kan ik me geheel in vinden. Dan krijgt iedere groep hetgeen ze nodig hebben.
Advertentie