Advertentie
sociaal / Nieuws

Chaos derdelanders nu compleet

Gemeenten wachten af nu ze moeten kiezen tussen enerzijds het advies van de staatssecretaris, en anderzijds dat van de Raad van State.

04 april 2024
Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD) Lex van Lieshout/ANP

De onduidelijkheid en chaos rondom de opvang van derdelanders heeft donderdagochtend een hoogtepunt bereikt. Terwijl de Raad van State dinsdag in meerdere individuele zaken besloot dat de vluchtelingen in de opvang mogen blijven, meldde staatssecretaris Eric van der Burg vervolgens dat gemeenten wel mogen stoppen met de opvang. Inmiddels weten gemeenten helemaal niet meer waar ze aan toe zijn, zo blijkt uit de reacties.  

Sr. beleidsadviseur Mobiliteit / Verkeerskundige

Met Fred strategie en selectie
Sr. beleidsadviseur Mobiliteit / Verkeerskundige

Contractmanager

OMO via Geerts & Partners
Contractmanager

Onduidelijkheid

Gemeenten klagen al langer over onduidelijkheid rondom de opvang van de derdelanders. Zo gaf de VNG medio vorig jaar aan dat zij vreest voor onrust en onveiligheid. Uiteindelijk werd hen medegedeeld dat zij de opvang vanaf 2 april jongstleden moesten sluiten, maar aan het einde van die dag besloot de Raad van State voor een zestal derdelanders dat zij in afwachting van verduidelijking door het Hof van Justitie van de Europese Unie in de opvang mogen blijven. Die uitspraak geldt voor de zes mensen in kwestie, maar is volgens het hoogste bestuursorgaan wel ‘richtinggevend’, meldde het ANP dinsdag.

Brief staatssecretaris

Van der Burg stuurde woensdagavond echter een brief naar gemeenten waarin hij schreef dat de opvang wel degelijk eindigt, en dat de uitspraak van de Raad van State enkel geldt voor deze zes personen. Verschillende gemeenten, waaronder Meppel en Dordrecht, waren al begonnen met het uitzetten van de derdelanders, maar stopten na de uitspraak van de Raad van State. Zij mogen volgens de staatssecretaris dus gewoon doorgaan.

Nog steeds niet helder

Hopende daarmee voldoende duidelijkheid te hebben gecreëerd sloot Van der Burg nog af door te zeggen dat het rijk gemeenten voor de opvang voor derdelanders nog tot en met mei compenseert. Maar uit diverse reacties die bij het ANP zijn binnengekomen blijkt dat gemeenten nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. Sterker nog, ze worden nu gedwongen te kiezen tussen enerzijds het advies van de staatssecretaris, en anderzijds dat van de Raad van State.

Gemeenten wachten af

Zo zegt de gemeente Den Haag voorlopig nog niemand uit te zetten, omdat er nog te veel onduidelijkheid is. Ook de gemeente Utrecht gaat ‘absoluut’ geen mensen uitzetten, zegt een woordvoerster. ‘Dat wilden we nog niet doen en dat gaan we nu ook niet doen.’ In Meppel ging het maar om één persoon, die dus dinsdag direct uit de opvang is gezet.

'Aanval op de rechtsstaat'

Zelfs Dordrecht, de eerste gemeente die begon met het uitzetten van derdelanders, is er ondanks de brief van de staatssecretaris niet zeker van dat zij dat proces kan doorzetten. ‘Wellicht dat volgende week opnieuw gestart kan worden’, laat een woordvoerder weten aan het ANP. Hulporganisatie MiGreat noemt de brief van Van der Burg ‘een aanval op de rechtsstaat’.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Erken dat “vluchteling” een politiek begrip is en geen juridisch begrip. Het begrip is niet te juridiseren. De manier waarop westerse landen het VN verdrag uitvoeren, is failliet. Het concept dat een ieder waar ook ter aarde in een ander land “asiel” kan aanvragen, is failliet.
T. Simpelmans
Twee jaar de tijd gehad op het ministerie om te regelen dat die uitvreters eruit geschopt zouden worden. Twee jaar en er is niks gedaan. Helemaal niks.
Hielco Wiersma
De staatssecretaris moet nu z.s.m. met een helder eenduidig standpunt komen en de te volgen procedures daarop afstemmen. Gemeenten behoren zich hieraan te conformeren.
Hans Bakker
@Wiersma dat kan niet. Het is zo georganiseerd dat de rechter er een uitspraak over kan doen. Marokko heeft ook het VN Vluchtelingenverdrag ondertekend. Daar krijg je een brief naar aanleiding van je asielaanvraag. Daarin staat dat je het wel of niet krijgt. Je kan niet in bezwaar en beroep. In Nederland kon dat tot in de jaren ‘80 ook niet. Het begrip vluchteling is in Marokko geen begrip dat juridisch door rechters wordt getoetst. Je kan je sterk afvragen of West Europa niet wat is doorgeschoten.
Advertentie