Advertentie
sociaal / Nieuws

Toch geen korting op bijstand door ontvangen boodschappen

De implementatie van Participatiewet in balans loopt waarschijnlijk wel enige vertraging op.

17 december 2024
Vrouw in supermarkt
ANP / Richard Brocken

In het wetsvoorstel Participatiewet in balans is toch wel vastgelegd dat op kostenbesparende bijdragen, zoals boodschappen, de vrijlating van 1.200 euro van toepassing is. Dit geldt ook als iemand anders betaalt voor gas, elektriciteit, water, de zorgpremie of de sportcontributie van een kind van de bijstandsgerechtigde. Laatstgenoemde hoeft dan geen melding te doen bij de gemeente.  

Zittingslid bij de Huurcommissie

Huurcommissie
Zittingslid bij de Huurcommissie

Teamleider Financiën

HEEMwonen via Geerts & Partners
Teamleider Financiën

Giftenvrijlating

Maandag ontving de Tweede Kamer de nota van wijziging van het wetsvoorstel Participatiewet in balans. In de Kamer waren vragen nadat bleek dat de voorgestelde giftenvrijlating van 1.200 euro niet van toepassing is op het ontvangen van boodschappen.

Levensmiddelen

Dat was voor VVD-staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) de aanleiding om opnieuw te zoeken naar een oplossing. Daarom is in het wetsvoorstel vastgelegd dat op kostenbesparende bijdragen, zoals boodschappen, de vrijlating van 1.200 euro wel van toepassing is. Dit geldt ook als iemand anders betaalt voor gas, elektriciteit, water, de zorgpremie of de sportcontributie van een kind van de bijstandsgerechtigde.

Voor zowel giften als kostenbesparende bijdragen zal gelden dat, voor zover zij tezamen de 1.200 euro per kalenderjaar niet overschrijden, bijstandsgerechtigden hiervan geen melding hoeven te doen bij de gemeente.  

‘Boodschappenaffaire’

Het zag er eerder nog naar uit dat de bijstandskorting na het krijgen van boodschappen bleef bestaan. In 2021 leidde dat tot de ‘boodschappenaffaire’ in Wijdemeren. Een vrouw in die gemeente moest 7.000 euro bijstand terugbetalen omdat haar moeder regelmatig levensmiddelen en verzorgingsproducten voor haar kocht. De korting werd later verlaagd tot 2.800 euro.

Geen passende oplossing  

‘Boodschappengate’ zorgde voor veel verontwaardiging en werd door velen uitgelegd als een voorbeeld van bot overheidshandelen. Recent stelde het Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP) vragen over Participatiewet in balans, en in hoeverre dit wetsvoorstel een nieuwe ‘boodschappenaffaire’ voorkomt. In oktober liet Nobel weten dat hij daarvoor ‘geen passende oplossing’ had gevonden. Wel erkende de staatssecretaris dat de regels voor giften in natura krom zijn. Daarom wilde hij nog een ultieme poging doen om de zaak te repareren.

Vertraging

Dat laatste is gelukt, maar het aanpassen van het wetsvoorstel heeft wel enige tijd in beslag genomen. De bewindspersoon schrijft dat het ‘twijfelachtig’ is of in juli kan worden gestart met de implementatie van Participatiewet in balans, zoals eerder was gecommuniceerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie