Advertentie
sociaal / Nieuws

Banenpool voor bijstandsmoeders

De overheid zoekt naar mogelijkheden om alleenstaande bijstandouders aan de slag te helpen en te houden. Vijf gemeenten beginnen een banenpool.

30 mei 2008

Vijf gemeenten gaan voor alleenstaande ouders in de bijstand (doorgaans moeders) een banenpool opzetten. De ouders komen in dienst bij de gemeente die ze vervolgens detacheert bij een bedrijf. Het gaat om een experiment om te onderzoeken hoe deze bijstandsouders het beste aan werk geholpen kunnen worden. Voordeel van de banenpool zou zijn dat het de deelnemers een vast inkomen garandeert dat niet afhankelijk is van omstandigheden, bijvoorbeeld een ziek kind, of werkaanbod.

 

De banenpool maakt deel uit van een grotere proef om bijstandsouders aan werk te helpen. Er is sinds kort al een wet (Vazalo geheten) die bepaalt dat ouders met een bijstandsuitkering die in deeltijd werken hiervoor niet worden gekort op hun uitkering. Dat moet geregeld worden via toeslagen van de Belastingdienst. Aan de uitvoering van dit systeem zitten echter zoveel haken en ogen dat is besloten eerst te experimenteren, voor de wet ook daadwerkelijk van kracht wordt.

 

Bonus

 

Naast de banenpool is het de bedoeling dat in vijfentwintig andere gemeenten bijstandsouders in dienst komen bij een gewone werkgever. Ze mogen dan maximaal 120 euro per maand bijverdienen bovenop hun uitkering. Daarbovenop zijn nog bonussen te verdienen voor bijscholing of als de deelnemers een duurzame baan vinden.

 

Oud-PvdA-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl was initiatiefneemster van Vazalo. Zij is blij dat het experiment eindelijk van start kan gaan. Een eerder experiment was op het laatste moment afgeblazen na zware kritiek van de Raad van State. Die oordeelde dat met belastingen niet geëxperimenteerd kan worden. De Belastingdienst wordt er nu buiten gehouden en daardoor vallen de regelingen onder de Wet werk en bijstand.

 

Noorman Den Uyl heeft hoge verwachtingen van de banenpool: 'Die was er in de jaren negentig ook voor jongeren en werkte heel goed. Voor de gemeente betekent het dat ze voor werk altijd een groep mensen heeft om op terug te vallen.

 

Deelnemers kunnen gemakkelijk stoppen als er op het thuisfront iets aan de hand is.' Als voorbeeld van werk waarvoor gemeenten de pool zouden kunnen inzetten noemt ze de kinderopvang. Arbeidsmarktdeskundige Henk Spies heeft een kritische noot bij het idee van de banenpool. Hij deed onderzoek naar het jeugdwerkgarantieplan - een vergelijkbaar systeem dat werd opgezet voor jongeren. Spies voorziet voor deze pool dezelfde problemen als toen: 'Als er geen werk is, dan is het er niet. En je moet toch een problematische doelgroep "verkopen".' Een college van B en W vormt geen sterk team als alleen het afgesproken coalitieprogramma wordt uitgevoerd.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie