Minder ggz voor arbeidsbeperkten met baan
Het activeringsbeleid heeft meer voordelen dan alleen minder geld naar uitkeringen.
Na het vinden van een baan hebben mensen met een arbeidsbeperking ongeveer 70 procent minder geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig. Waarschijnlijk komt dit omdat hun financiële positie is verbeterd. Het positieve effect van de baan is sterker bij vrouwen. Zij halen over het algemeen meer voldoening uit hun werk dan mannen.
Dat blijkt uit een analyse van onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), SEO Economisch Onderzoek en het ministerie van Economische Zaken. De studie is nog niet door vakgenoten beoordeeld (peer review).
Beschut of niet
Het maakt volgens de onderzoekers niet uit of iemand beschut werk heeft of wordt begeleid op een werkplek op de reguliere arbeidsmarkt. In beide gevallen treedt het positieve effect op. Dit suggereert dat de gemeenschappelijke aspecten van werk – het hebben van een stabiel en toereikend inkomen, dagelijkse structuur, een sociaal netwerk van collega’s, enzovoorts – de gunstige gezondheidseffecten van werk bevorderen.
Beleid
De resultaten laten zien dat het activeringsbeleid meer voordelen heeft dan alleen besparingen op uitkeringen. Zo is er sprake van een betere levenskwaliteit van de werknemer en geeft de maatschappij als geheel minder geld uit aan gezondheidszorg.
Onduidelijk
Of dit ook geldt voor de gemiddelde (niet-arbeidsongeschikte) werkzoekende is nog onduidelijk. De analyse gaat over een vrij specifieke groep werkzoekenden. Zij hebben niet alleen slechtere kansen op de arbeidsmarkt, maar worden tevens op andere onderdelen van het leven benadeeld. De auteurs stellen dat er meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe werk de gezondheid beïnvloedt en hoe dit verschilt tussen verschillende groepen werknemers.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.