Advertentie
sociaal / Nieuws

Amersfoort volgt Utrecht bij woningtoewijzing statushouders

Net als Utrecht gaat Amersfoort gedurende zes weken bijna alle beschikbare sociale huurwoningen toewijzen aan statushouders.

ANP
19 oktober 2022
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
De nareismaatregel is deel van de asieldeal, die werd gesloten naar aanleiding van de schrijnende situatie in het asielzoekerscentrum in Ter Apel afgelopen zomer. ANP / Robin Utrecht

De gemeente Amersfoort gaat in de komende periode statushouders voorrang geven bij het vinden van een woning. Zo kunnen ze de asielzoekerscentra verlaten, en komt daar plek voor nieuwe vluchtelingen. Dat moet helpen om de druk op de asielopvang te verminderen.

WMO Consulent in Roermond en omgeving

BMC
WMO Consulent in Roermond en omgeving

Data analist in publieke sector

Yacht
Data analist in publieke sector

Alle beschikbare woningen

Statushouders hebben te horen gekregen dat ze erkend worden als vluchteling en dat ze dus in Nederland mogen blijven. Vanaf 1 november wil Amersfoort  ‘bijna alle passende, beschikbare sociale huurwoningen ‘ toewijzen aan die mensen. In zes weken tijd moeten zo 145 mensen een plek in Amersfoort krijgen. Onder hen zijn statushouders die vorig jaar al naar Amersfoort hadden moeten verhuizen, maar ook 58 mensen die eigenlijk pas volgend jaar zouden moeten komen.

Iedereen een plek

Onder de statushouders zijn alleenstaanden, maar ook grote gezinnen, en Amersfoort wil ervoor zorgen dat iedereen een plek krijgt die bij hen past.  ‘Een jong persoon komt niet in een seniorencomplex ‘, aldus de gemeente woensdag. Amersfoort benadrukt dat er woningen beschikbaar blijven voor anderen die snel onderdak nodig hebben,  ‘bijvoorbeeld als een inwoner dakloos wordt of noodgedwongen door sloop moet verhuizen ‘.

Voorrang

Amersfoort volgt het voorbeeld van de gemeente Utrecht. Die besloot eerder dit jaar ook om zes weken lang vrijwel alle sociale huurwoningen die vrijkwamen te reserveren voor statushouders. Binnen een maand kregen ongeveer driehonderd statushouders zo een huis. Utrecht kon de voorrangsregeling daardoor eerder afschaffen dan verwacht. In de asielzoekerscentra wonen duizenden statushouders. Door woningnood is er ook voor hen geen woning, en daardoor valt de doorstroming in de opvang stil. Dat leidt tot grote drukte in het Groningse Ter Apel, waar nieuwe asielzoekers zich moeten aanmelden.

Andere locaties

Ook op andere manieren proberen gemeenten asielzoekers op te vangen. Zo richten ze tijdelijke locaties in. Soms kunnen daar honderden asielzoekers terecht, en soms enkele tientallen. Uithoorn meldde woensdag bijvoorbeeld maximaal dertig asielzoekers te willen opvangen in een buurtcentrum. Maassluis vangt sinds begin dit jaar ongeveer zeventig vluchtelingen op in een asielboot, de Lady Anne. Dit zou tot 1 november duren, maar de gemeente meldt woensdag dat dit met een halfjaar wordt verlengd, dus tot eind april. In Helmond worden vanaf volgende week ongeveer zeventig vluchtelingen opgevangen in een centrum voor tai chi. Over vijf weken gaan ze naar een andere locatie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er zijn meer dan 80 door de VN erkende echte vluchtelingen wereldwijd, meer dan 300 miljoen mensen sterven op dit moment wereldwijd de hongerdood. En wij hier in Nederland hebben een asielsysteem dat berekenend gedrag van “asielzoekers” uitlokt en mede daardoor geen bijdrage levert aan verzachting van het mondiale vluchtelingenvraagstuk. We kunnen dit niet lang volhouden. Klimaatproblemen zullen nieuwe en ongekende vluchtelingenstromen op gang brengen. Dit systeem is niet toekomstbestendig. De politiek pleegt zelfmoord door basale behoeften van de eigen kiezers te negeren. Gaat fout. In deze wereld moet je eerst voor jezelf opkomen. Wie dat niet kan, gaat ten onder.
Advertentie