6 miljoen aan fraude in Kanaleneiland
In Kanaleneiland werd anderhalf jaar lang gezocht naar fraudegevallen. Er werd voor 6 miljoen euro aan fraude geconstateerd.
In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is in anderhalf jaar tijd voor ruim 6 miljoen aan fraude geconstateerd. Het gaat om uitkeringsfraude, fraude met studiebeurzen, niet-betaalde boetes en belastingcorrecties. Dat meldt de gemeente Utrecht.
Huisbezoeken
Bij bewoners van de wijk werden in totaal 600 onderzoeken ingesteld. Bestanden werden gekoppeld en er werden huisbezoeken afgelegd. 27 uitkeringen werden niet toegekend. Nog eens 50 uitkeringen werden beëindigd. Bij 41 (voormalige) uitkeringsgerechtigden werd ruim 600 duizend euro teruggevorderd.
Studiefinanciering
Voor het eerst heeft het interventieteam ook samengewerkt met studiefinancieringsinstelling DUO. Onderzocht werd of studenten die opgaven uitwonend te zijn dat ook daadwerkelijk waren. Er werden 25 onderzoeken ingesteld. In 23 daarvan bleek de 'uitwonende' student nog in het ouderlijk huis te wonen. DUO wil in de toekomst met meerdere gemeenten samenwerken om deze vorm van fraude op te sporen.
Scanauto
Met een scanauto werden bij voertuigen gecontroleerd of de eigenaren nog vorderingen hadden openstaan. Als dat het geval was, werden de vorderingen ter plaatse geïnd. Wie niet kon betalen, was de auto kwijt. Verschillende bestuurders van bedrijfswagens bleken nog een uitkering te hebben.
AOW en kinderbijslag
De gemeentelijke basisadministratie werd na de acties in totaal 50 keer aangepast waardoor 11 woningen terug op de markt kwamen. De SVB vorderde 15 duizend euro terug aan onterecht ontvangen AOW en kinderbijslag. Ook werd voor anderhalf miljoen aan boetes en naheffingen opgelegd omdat premies en belastingen niet betaald waren. 21 keer werd huur- en zorgtoeslag teruggevorderd. 21 werkgevers werden beboet omdat ze mensen aan het werk hadden die niet over de juiste papieren beschikten om in Nederland te werken.
Draagvlak
De gemeente wil alle fraudebedragen volledig terugvorderen, hoewel ze beseft dat dat niet altijd eenvoudig zal zijn. Bij mensen met een laag inkomen kan slechts voor een klein deel beslag worden gelegd. Toch vindt veratwoordelijk wethouder Rinda den Besten de actie belangrijk: 'Om het draagvlak voor ons sociale stelsel hoog te houden, moeten we niet aarzelen om dit soort fraude hard aan te pakken.'
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.