'Schuldhulp kan tientallen miljoenen goedkoper'
Schuldhulpverleners kunnen gezamelijk 36 miljoen per jaar besparen als ze een ander soort intakegesprek houden. Dat blijkt uit onderzoek naar de aanpak van Stadsring51 in Amersfoort.
Schuldhulpverlener Stadsring51 heeft een manier ontwikkeld om flink te besparen. Door meer focus te leggen op de intake kan er volgens het bureau, dat opereert in opdracht van de gemeente Amersfoort, betere en goedkopere hulp gegeven worden. Landelijk zou er 36 miljoen euro bespaard kunnen worden.
Vragenlijst
‘De kern van het beleid is een betere intake’, vertelt Henk Kroon, directeur van Stadsring51. ‘Dat klinkt wat voor de hand liggend, maar we letten daar als schuldhulpverleners nog te weinig op.’ De intake bestaat uit 80 vragen die een hulpverlener tijdens het eerste gesprek invult. Op basis daarvan wordt bekeken hoe de klant het beste geholpen kan worden. ‘Het verschil met andere intakes is dat deze vragen zijn gebaseerd op gedragswetenschap. We krijgen hierdoor een goed inzicht in de motivatie en houding van een klant’, aldus Kroon. ‘Binnen twee weken komen we dan met een passende aanpak. Dat scheelt veel tijd, wat zich in een besparing uit.’
Positieve aanpak
Ook hoeven mensen die hulp zoeken bij Stadsring51 niet per se uit de schulden te komen. ‘Dat is vaak niet haalbaar. Mensen moeten dan drie jaar lang leven van een inkomen onder het minimumloon. Je ziet dat 80 procent dat niet haalt. Je moet juist de focus leggen op wat iemand wel kan, ook als dat betekent dat ze dan schulden houden.’
Besparing
Amersfoort bespaarde in het eerste jaar dat deze methode werd doorgevoerd 24 procent op de schuldhulpverlening, wat zich vertaalt naar 36 miljoen euro als het landelijk toegepast wordt, blijkt uit onderzoek het bureau Hiemstra & De Vries. ‘Overal moet bezuinigd worden, terwijl er steeds meer mensen bij de schuldhulp terechtkomen. Op deze manier kan dat zonder dat er aan kwaliteit ingeboet moet worden. Daarom delen we dit met zo veel mogelijk collega’s. Dat doen we natuurlijk ook omdat we er best trots op zijn’, geeft Kroon nog toe.
Mee oneens. Private schuldhulpverlenende instanties hebben in het algemeen meer kennis en werken goedkoper dan gemeenten. Het aanbesteden van schuldhulp drukt de prijs verder omlaag. Niks zo inefficiënt als een gemeente. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar gemeenten die beschermingsbewind zelf doen. De wettelijk vastgestelde vergoedingen zijn niet genoeg en er moet veel geld bij.